Timp de secole, oțetul a fost folosit drept leac pentru diverse afecțiuni. Hipocrat l-a folosit cu secole în urmă pentru a răni, iar medicii din SUA l-au folosit în secolul al XVIII-lea pentru dureri de stomac, diabet, rănile provocate de iedera otrăvitoare și crup laringian.
Un articol din 2006 (1) cu privire la utilizările medicinale ale oțetului sugerează oferă multe avantaje pentru sănătate, susținute de cercetări.
Cuvântul oțet provine de la un termen francez care înseamnă vin acru.
Oțetul poate fi obținut din orice sursă de carbohidrați care poate fi fermentată, inclusiv vinul.
Oțetul poate fi obținut din: curmale, vin, orez și trestie. În timpul procesului de fermentare, bacteriile transformă alcoolul în acid acetic.
Acidul acetic este ceea ce oferă oțetului o aromă astringentă și ascuțită. Cel făcut în comerț poate fi obținut prin metode de fermentare rapide sau lente.
Beneficiile oțetului de vin roșu sunt multe, deoarece acesta este o sursă bogată de antioxidanți.
Există, de asemenea, unele cercetări care sugerează că oțetul poate ajuta la pierderea în greutate și reglarea zahărului din sânge.
Vezi și:
Cât de eficient este oțetul din cidru de mere în pierderea kilogramelor nedorite?
Poate fi folosit oțetul din cidru de mere ca tratament pentru revitalizarea pielii?
Conținut:
Sursă bogată de antocianină antioxidantă
Un studiu din 2010 (2) a analizat capacitatea antioxidantă a vinului roșu, deoarece nu a fost încă testat până în acel moment.
Alte tipuri de oțet precum cele balsamice sau de sherry sunt cunoscute ca fiind surse de antioxidanți, dar acest studiu a analizat capacitatea antioxidantă pentru oțetul de vin roșu.
Cercetătorii au găsit 20 de antocianine în compoziția sa. Acestea sunt flavonoide care se găsesc în fructe și legume roșii, albastre și purpurii.
Oțetul de vin roșu va fi, de asemenea, o sursă de antocianine, deoarece este obținut din struguri roșii.
Acest studiu a constatat că acest oțet are o activitate antioxidantă semnificativă, provocată de antocianine.
În studii in vitro și in vivo, s-a arătat că antocianinele inhibă creșterea celulelor canceroase și pot proteja vasele de sânge de deteriorare (3).
Acest lucru este o parte importantă a scăderii riscului de boli cardiovasculare, deoarece arteroscleroza poate începe atunci când vasele de sânge se deteriorează. Prin urmare, protejarea împotriva acestei daune poate ajuta la un micșorarea riscului de boli cardiovasculare.
Ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Oțetul de vin roșu poate oferi și alte avantaje pentru sănătatea inimii pe lângă faptul că este o sursă de antioxidanți.
Un studiu din 2005 (4) a demonstrat faptul că acesta poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale. S-au analizat efectele unei băuturi din oțet de vin roșu și al unui suc de struguri asupra tensiunii arteriale a unor șobolani.
Cercetătorii au descoperit că oțetul și sucul de struguri au fost benefice asupra sistemului renină-angiotensină.
Acest sistem controlează tensiunea arterială și nivelul de sodiu din organism.
Presiunea arterială poate fi reglată prin sistemul rennină-angiotensină, iar inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pot fi un remediu pentru scăderea ei.
Prin inhibarea acestei enzime, nivelul tensiunii rămâne mai mic. Cercetătorii sugerează că oțetul de vin roșu și sucul de struguri acționează într-un mod similar.
Este nevoie de mai multe cercetări pe oameni, dar acest studiu sugerează că acest oțet poate avea proprietăți de scădere a tensiunii arteriale.
Ajutor digestiv
Oțetul a fost utilizat în diferite culturi pentru a ajuta la digestie. În timp ce nu există cercetări concrete cu privire la efectele lui în acest scop, multe culturi acceptă oțetul ca parte a unei mese pentru a ajuta digestia.
De exemplu, culturile asiatice includ oțet în timpul sau între mese (5). Unele studii au arătat că acidul acetic din oțet poate ajuta la stimularea absorbției de calciu.
Oțetul și pierderea în greutate
Nu te lăsa păcălit! Să nu crezi că poți să adaugi oțetul în dietă, să mănânci tot ce vrei și să mai și pierzi în greutate.
Cu toate acestea, adăugând vinul roșu sau oțetul în dietă poate ajuta la stimularea eforturilor de pierdere în greutate, conform unui studiu din 2009 (6).
În acest studiu participanții obezi au primit zilnic o băutură placebo de 500 ml, una cu 15 ml de oțet sau o băutură cu 30 ml de oțet. Participanții le-au băut în fiecare zi timp de 12 săptămâni.
La sfârșitul celor 12 săptămâni, s-a notat o diferență semnificativă în grăsimea corporală, circumferința taliei, nivelul trigliceridelor din sânge și greutatea corporală a participanților care au băut soluții cu oțet comparativ cu grupul placebo.
Oameni de știință au concluzionat că aportul zilnic de oțet poate fi util pentru a ajuta la tratarea obezității.
Alte cercetări (7) au sugerat că bând-ul de dimineață, ajută la scăderea aportului caloric de pe parcursul zilei.
Se sugerează că oțetul poate încetini golirea gastrică sau poate reduce nivelul de glucoză după masă, care la rândul său poate crește sațietatea.
Oțetul și zahărul din sânge
S-a dovedit că oțetul are efect antiglicemic în studiile făcute pe animale. La om, s-a demonstrat că aportul de oțet ajută la scăderea formării insulinei (8).
Studii din Japonia au arătat, de asemenea, că adăugarea acestuia sau alimentelor murate la o masă poate scădea indicele glicemic.
De asemenea, s-a demonstrat că aportul de oțet scade răspunsul glicemic la persoanele cu rezistență la insulină sau diabet de tip 2 (9).
Aceste studii sugerează că vinul roșu și alte oțeturi pot fi benefice pentru reglarea glicemiei.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări în utilizarea oțetului ca instrument pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Dacă iei insulină sau alte medicamente, adresează-te echipei tale de asistență medicală înainte de a crește aportul de oțet.
Cum se folosește oțetul de vin roșu
Îl poți încorpora în diverse moduri în mesele tale. Poți prepara o marinată din oțet de vin roșu, muștar Dijon, ulei de măsline, usturoi și condimente.
Poți folosi oțet, ulei de măsline și diverse ierburi ca marinată pentru legume prăjite la grătar.
Bon Appétit (10) sugerează utilizarea oțetului de vin roșu cu ulei de măsline, muștar Dijon, ceapă franțuzească, sare și piper ca dressing pentru salată.
Oțetul de vin roșu poate fi folosit și la înăbușirea verdețurilor. Puteți chiar să vă faceți propriul oțet dintr-o sticlă de vin roșu și un ‘inițiator’ pe care îl puteți obține din orice magazin de aprovizionare pentru facerea de băuturi alcoolice.
Verifică preț oțet vin roșu aici!