Un mesaj obișnuit al experților în nutriție constă în evitarea alimentelor albe pentru promovarea unei sănătății mai bune. Dar ce este în neregulă, de fapt, cu alimentele albe? Carbohidrații prelucrați, rafinați, precum făina albă și zahărul, sunt proeminenți în cultura occidentală, dar aceste alimente au o valoare nutritivă mică. Sunt sărace în fibre și bogate în carbohidrați simpli.
Cei mai mulți indivizi tind să mănânce prea mult din aceste alimente albe, în timp ce le ratează pe cele cu o valoare nutritivă mai mare.
Consumul alimentelor albe care sunt compuse din făină rafinată și zahăr poate ridica indicele glicemic.
Consumul de alimente cu un nivel ridicat de indice glicemic poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge după consum, iar în timp poate favoriza creșterea în greutate.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, faptul că femeile care mănâncă alimente cu indice glicemic mare au un risc mai mare de dezvoltare a unor boli cardiovasculare.
Din acest motiv, alimentele albe sunt destul de evitate ca și consum.
Cu toate acestea, există unele alimente albe care sunt pline de nutrienți. De multe ori se spune că este indicat să mâncăm un curcubeu de culori de fructe și legume, deoarece culorile diferite ale alimentelor pot asigura organismului mai multe tipuri de antioxidanți.
Chiar dacă culoarea albă nu se află în curcubeu, fructele albe, legumele și alte alimente albe în mod natural pot, de asemenea, să ofere multe substanțe nutritive benefice, deci nu ar trebui să fie evitate.
Conținut:
Cereale rafinate
Pâinea albă, orezul, cerealele zaharoase și biscuiții tind să se încadreze în categoria de cereale rafinate.
Aceste alimente albe sunt alimentele al căror consum ar trebui limitat.
Făina rafinată, deși adesea fortificată cu anumite vitamine, este lipsită în continuare de fibre și de alți nutrienți în comparație cu cerealele integrale.
Deoarece aceste alimente au un indice glicemic ridicat, acestea sunt absorbite în fluxul de sânge la scurt timp după consum.
Acest lucru stimulează, de asemenea, o eliberare puternică de insulină în fluxul sanguin care, la rândul său, poate scădea, din nou, rapid nivelul de zahăr din sânge.
De aceea resimțiți o senzație de foame la scurt timp după ce ați consumat grâne rafinate.
Consumul de cereale integrale în locul cerealelor rafinate poate ajuta la încetinirea eliberării glucozei în fluxul sanguin după consum, ceea ce dă o senzație de sațietate.
Zahăr
Consumul global de zahăr în 2018/2019 a fost undeva în jur de 172 de milioane de tone.
Se recomandă adulților să nu consume mai mult de 10% din calorii din zahăr adăugat sau mai puțin de 6 lingurițe de zahăr pe zi.
În afară de grânele rafinate, zahărul este în vârful listei de alimente albe, pe care ar trebui să le evitați.
Banane
Bananele reprezintă unele dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial, deși sunt albe.
Doar pentru că bananele sunt albe, există un consens aproape general asupra faptului că nu sunt prea nutritive.
Cu toate acestea, bananele sunt o sursă bună de nutrienți, inclusiv: fibre, potasiu, magneziu, vitamina C și vitamina B6.
La fel ca și alte fructe și legume viu colorate, bananele albe sunt și ele o sursă de antioxidanți.
Ceva unic pentru banane este faptul că sunt o sursă de prebiotice, ceea ce înseamnă că pot stimula creșterea bacteriilor benefice, probiotice.
Probioticele pot de asemenea să crească absorbția calciului, care poate fi benefică pentru rezistența oaselor.
Conopidă
Ce are în comun conopida albă cu arugula, broccoli, varza de Bruxelles și varza kale?
Toate fac parte din aceeași familie de legume crucifere. Legumele crucifere conțin un compus special numit glucozinolat.
Pe măsură ce organismul digeră și descompune glucozinolații, acestea pot oferi multe beneficii pentru sănătate în organism, cum ar fi: protejarea celulelor de deteriorarea ADN-ului, inactivarea cancerigenelor, inducerea morții celulelor canceroase și scăderea inflamației.
Doar pentru că conopida este albă nu înseamnă că este mai puțin nutritivă decât alte legume colorate.
Cartofi
Cartofii sunt uneori evitați, deoarece, precum cerealele rafinate și zahărul, sunt considerați a fi un aliment cu un indice glicemic mare.
Cu toate acestea, spre deosebire de grânele rafinate și zahăr, cartofii oferă, de asemenea, multe substanțe nutritive benefice.
Cartofii au un conținut ridicat de potasiu și asigură, de asemenea, folat, vitamina B6, vitamina C și fibre.
Consumul de cartofi întregi este recomandat în locul produselor prelucrate din cartofi, cum ar fi cartofii prăjiți și amestecurile de piure de cartofi.
Cartofii sunt adesea consumați împreună cu alte alimente cu indice glicemic mare și cu o dietă în stil occidental.
Cu toate acestea, atunci când cartofii albi sunt pregătiți într-un mod sănătos, pot avea un rol important în menținerea unei diete echilibrate.
Ceapă
Ceapa oferă mai mult decât doar o aromă mâncării, atunci când gătim.
Ceapa are un conținut foarte mare de calorii, în timp ce este bogată în nutrienți.
Ceapa albă conține un anumit antioxidant numit quercetină, care s-a dovedit a avea proprietăți anti-cancerigene, proprietăți antitrombotice și proprietăți antibiotice.
Doar pentru că o ceapă este albă nu înseamnă că nu vine la pachet cu o multitudine de nutrienți benefici.
Usturoi
Usturoiul este asociat de secole cu o sumedenie de beneficii pentru sănătate.
Unele cure asociate cu usturoiul ar putea să nu aibă multe cercetări în spate care să le susțină, însă se pare că usturoiul poate avea un rol pozitiv în menținerea sănătății cardiovasculare.
Conform rapoartelor consumatorilor, majoritatea experților în sănătate sugerează că cea mai bună modalitate de a vă bucura de beneficiile pentru sănătate ale usturoiului, este de a consuma usturoi sub forma sa naturală, și nu sub formă de pudră sau suplimente.
În timp ce consumul de usturoi poate că nu vă va lăsa cu cea mai proaspătă respirație, beneficiul pentru sănătate pe care îl oferă merită!
Fasole albă
Anumite culturi consumă o cantitate mare de leguminoase, însă nu toată lumea mănâncă cantități mari de leguminoase.
Leguminoasele sunt o sursă bună de proteine, fibre și minerale, astfel încât consumul de mai multe leguminoase poate fi o modalitate ușoară de a obține mai mulți nutrienți în dietă.
Există multe tipuri și culori de leguminoase de la negru, roșu, maro și până la alb.
Consumul de fasole albă poate fi la fel de avantajos, precum consumul altor leguminoase colorate.
Așadar, nu evitați fasolea albă, deoarece nu este semnificativ diferită din punct de vedere nutrițional, decât alte leguminoase colorate.