Farfurie cu supă de oase
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Beneficiile supei de oase asupra sănătății

Supa de oase este considerată un medicament miraculos care vindecă simptomele gripei și răcelii, având efecte pozitive și asupra tenului. Motivul pentru care este considerată benefică pentru sistemul imunitar se datorează funcției sale de a hidrata organismul și de a-l înviora.

Acest tip de supă se poate prepara din oase, tendoane și ligamente de pui, porc și vită, rețeta fiind foarte populară în rândul indivizilor și folosită din generație în generație de sute de ani. De exemplu, în trecut, oamenii găteau supa la foc mic într-un ceaun pentru a lăsa oasele să fiarbă suficient, iar acest proces putea dura între 14 și 48 de ore. Odată cu trecerea timpului, aceste obiceiuri au fost înlocuite treptat de către noile tehnologii care au modernizat și facilitat bucătăria românească. Astfel, atât supa de oase, cât și alte suplimente de acest gen se găsesc la aproape orice magazin și supermarket, fiind deja pregătite și gata de a fi ingerate.

Oamenii asociază supa de oase cu un elixir care poate ajuta la buna funcționare a sistemului imunitar, a articulațiilor, a vindecării rapide a rănilor și a întăririi oaselor. Cu toate acestea, experții din domeniul sănătății susțin că supa de oase nu este atât de miraculoasă pe cât se vrea a crede, iar acest lucru nu înseamnă că poate fi asociată cu un medicament.

Beneficiile supei de oase nu sunt demonstrate științific, iar cercetătorii care au avut ca scop analizarea efectelor acestui fel de mâncare asupra sănătății oamenilor nu au colectat suficiente informații pentru a putea susține această ipoteză. Totuși, consumul de supă de oase și administrarea suplimentelor derivate din aceasta pot contribui la obținerea unei diete sănătoase. Trebuie să țineți cont de faptul că supa de oase nu este un aliment miraculos sau o sursă continuă de nutrienți fără de care nu putem trăi, prin urmare, este esențial să aveți o dietă zilnică echilibrată, bazată pe alimente sănătoase.

Supa de oase este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din America, având un rol esențial în ceea ce privește sănătatea oaselor și formarea colagenului. Specialiștii în nutriție promovează consumul de supă de oase, întrucât aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sistemului imunitar.

Oamenii prefera supa de oase pentru că poate fi o sursă de proteine și pentru că este formată din colagen animal, iar acesta stimulează la rândul său formarea colagenului uman și ajută totodată la întărirea oaselor, însă, acest proces funcționează diferit. Când digerați colagenul, acesta este împărțit în aminoacizi, astfel încât organismul să-l poată absorbi. Corpul folosește apoi acești aminoacizi pentru orice este necesar, nu neapărat pentru a forma colagen.

Există studii care demonstrează faptul că anumite supe care conțin carne pot să aibă un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. De exemplu, supa de pui cu tăieței este esențială atunci când suferiți de gripă sau de răceală. Potrivit unui studiu din anul 2000, carnea de pui contribuie la eliminarea infecțiilor respiratorii și ajută organismul să lupte împotriva bolilor.

În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a constatat faptul că efectele supelor asupra sănătății variază în funcție de modul în care sunt preparate. Cu alte cuvinte, supa de oase realizată acasă, cu ingrediente naturale și timp de fierbere corespunzător generează numeroase beneficii asupra sănătății, spre deosebire de supele din comerț.

Supa de oase ajută la hidratarea organismului, fiind totodată o sursă bogată de antioxidanți și electroliți. Nutriționiștii recomandă consumul de supă în mod special sportivilor, oamenilor bolnavi și tuturor indivizilor care au nevoie de electroliți sau de hidratare intensă.

Efectele pozitive ale supei de oase asupra organismului uman nu sunt demonstrate științific, prin urmare, indivizii nu ar trebui să consume doar supă de oase în detrimentul celorlalte alimente sănătoase din dietă, precum fructele, legumele sau proteina.

Mai mult decât atât, încercați să evitați suplimentele derivate din acest fel de mâncare sau produsele care promovează alte beneficii decât cele menționate anterior ale supei de oase, deoarece acestea pot dăuna sănătății. Încercați să optați pentru supa naturală, eventual gătită acasă sau la restaurant.

Chiar dacă supa de oase poate fi o sursă bogată de proteine, cu un nivel scăzut de carbohidrați, acest lucru nu înseamnă că trebuie să consumați doar acest fel de mâncare și să excludeți celelalte alimente sănătoase, precum legumele, fructele sau alte tipuri de proteină vegetală sau animală. Pentru a vă menține starea de sănătate în parametri normali este recomandat să aveți o dietă echilibrată și sănătoasă. Procentul indivizilor care preferă supa de oase a început să crească de la an la an, iar în comerț, prețul acestui aliment devine din ce în ce mai scump în anumite țări.

Efectul proteinei din supa de oase asupra sănătății

Potrivit cercetătorilor de la Consumerlab, nu există studii științifice publicate care să valideze afirmațiile cu privire la beneficiile supei de oase asupra sănătății oamenilor.

Nutriționiștii susțin, însă, faptul că supa de oase poate avea numeroase efecte pozitive asupra organismului, precum reducerea inflamației, îmbunătățirea aspectului pielii, protejarea împotriva ridurilor, susținerea articulațiilor, protejarea metabolismului și stimularea sistemul imunitar.

Supa de oase este considerată o sursă bogată de proteine, colagen, vitamine și minerale. Cu toate acestea, William Percy, profesor asociat la Școala de Medicină din Sanford a Universității din Dakota de Sud și savantul alimentar, Kantha Shelke, susțin faptul că procesul prin care colagenul este asimilat de către organism funcționează diferit față de cum încearcă să-l promoveze anumiți nutriționiști. Percy afirmă că organismul nu absoarbe toată cantitatea de colagen animal pe care o primim din diferite alimente, iar aminoacizii din compoziția colagenului nu generează neapărat altă cantitate de colagen în organismul uman. Acești aminoacizi sunt preluați de alte substanțe din corp dacă au nevoie de ele pentru a ajuta organismul să funcționeze în parametri normali.

De asemenea, Shelke susține faptul că vitaminele și enzimele din supa de oase pot fi afectate de procesul de fierbere. Așadar, supa de oase nu afectează în mod negativ sănătatea umană, iar proteina și vitaminele din compoziția acestei supe pot genera numeroase beneficii asupra organismului.

Introducerea supei de oase în dietă

Specialiștii din domeniul sănătății recomandă introducerea supei de oase în dietă, mai ales celor ce au nevoie de hidratare suplimentară și de proteină animală. Nu există studii care să interzică oamenilor să consume supă de oase, așadar, orice individ poate opta pentru acest fel de mâncare ori de câte ori dorește.

Este de reținut faptul că nu trebuie să eliminați alte alimente sănătoase din dieta zilnică, precum legumele, fructele, leguminoasele, proteina animală și vegetală, grăsimile sănătoase sau lichidele. Totodată, supa este un aliment sănătos care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv.

Dacă alegeți să consumați supă de oase doar pentru a obține mai multe proteine ​​în dieta dvs., atunci ar trebui să optați pentru alte alimente care au o cantitate mult mai mare de proteine, precum lactatele, ouăle sau carnea. Dacă preferați supa de oase datorită gustului sau din alte motive, atunci puteți să o introduceți în dietă, dar fără să excludeți celelalte alimente sănătoase, pentru că, în caz contrar, riscați să vă îmbolnăviți.

Nu ezitați să consultați medicul înainte de a vă modifica dieta alimentară, întrucât efectele alimentelor pot varia în funcție de organismul fiecărei persoane. Unele alimente vă pot provoca toxiinfecție, diverse alergii sau alte simptome. Specialiștii din domeniul sănătății recomandă ingerarea alimentelor naturale și proaspete, fiind gătite, eventual, acasă.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aspartamul provoacă creșterea în greutate?

Aspartamul este unul dintre îndulcitorii cei mai controversați folosiți în produsele alimentare. Un îndulcitor obișnuit în produsele „dietetice” și „fără zahăr” și utilizat sub diferite