Femeie mănâncă la plajă felii de pepene roșu

Beneficiile pepenelui roșu asupra sănătății și efectele secundare ale consumului

Pepenele este considerat a fi un aliment sigur pentru majoritatea oamenilor sănătoși. Poate fi savurat ca parte a unei alimentații echilibrate și poate fi o sursă bogată de nutrienți ce te menține totodată hidratat. Cu toate acestea, există unele efecte secundare posibile ale consumului de pepene roșu, așa că ar trebui să fii atent atunci când alegi să-l consumi regulat.

În apropierea verii, multe persoane se grăbesc să se bucure de gustul pepenelui roșu. Pepenele constituie o gustare populară perfectă pentru un picnic, de consumat pe plajă, în parcuri sau la festivaluri estivale, fiind dulce, hidratant și răcoros.

Din fericire, consumul de pepene roșu înseamnă mai mult decât o simplă aromă a verii.

Pepenele este o sursă bună de nutrienți, este slab în calorii și conține o cantitate de apă ridicată.

Beneficiile pepenelui roșu asupra sănătății

Pepenele roșu aparține familiei Cucurbitaceae ce include și diferite soiuri de pepene galben, dar și castraveții. Dovleceii și bostanii sunt considerați, de asemenea, membri ai acestei familii.

Un pepene roșu este format din pulpa sa roșie și semințe negre, dar culoarea pulpei poate varia de la galben la portocaliu, găsind pe piață și soiuri fără semințe.

Iată câteva beneficii asupra sănătății oferite de pepenele roșu:

 • Este sărac în calorii
 • Conține în mare parte apă
 • Conține cel mai mult licopen printre fructe și legume
 • Este o sursă ideală de potasiu, calciu, fier și magneziu
 • Are încărcătură glicemică scăzută

1. Pepenele roșu este sărac în calorii

O porție de pepene roșu tăiat cubulețe furnizează mai puțin de 50 de calorii, 0 grame de grăsime, 11 grame de carbohidrați, 9 grame de zahăr, aproximativ 1 gram de fibre și aproximativ 1 gram de proteine.

Deoarece pepene verde este atât de scăzut din punct de vedere caloric, puteți mânca o porție decentă, fără a adăuga o mulțime de calorii. Două porții de pepene roșu tăiat cuburi oferă mai puțin de 100 de calorii, iar consumul de pepene roșu vă poate ajuta să atingeți starea de sațietate cu ușurință deoarece are un conținut ridicat de apă. Însă acest lucru poate atribui pepenelului specificațiile unei „gustări grele” ce vă va umfla stomacul.

În loc să înregistrăm calorii, putem consuma pepene roșu îndeajuns de mult pentru a ne sătura.

Prin urmare, consumul de pepene roșu fie ca gustare sau ca parte a unei mese vă poate ajuta să puteți ingera cantități mai mari și să obțineți mai ușor sațietatea.

2. Pepenele roșu conține în mare parte apă

Consumând îndeajuns de multă apă pe zi, acesta lucru poate oferi multe beneficii pentru sănătate. În jur de 80% din necesarul de lichide al corpului este obținut strict din dietă, iar 20% din lichide le obținem din alimente (1).

Fructele și legumele reprezintă o sursă importanța de apă pentru alimentația ta. Acestea sunt în mare parte apă, astfel că pot fi o sursă de hidtratare adițională, pe lângă lichide.

Pepenele nu face excepție; de fapt, pepenele este aproape în întregime apă (în jur de 92% apă). Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care pepenele este de obicei consumat vara. Este de sezon, dar te poate menține totodată hidratat pe timpul lunilor călduroase de vară.

3. Pepenele roșu conține cel mai mult licopen printre fructe și legume

Licopenul face parte din familia caretonidelor. Caretonidele sunt fitochimicale produse de plante care acționează precum un antioxidant care protejează celulele împotriva deteriorării. Licopenul se găsește în fructe de culoare roșie și legume precum roșii, pepene și fructe de pădure de culoare roșie.

Comitetul fizicienilor pentru responsabilitatea în medicină (PCRM) (2) sugerează că studiile au demonstrat că licopenul poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer și totodată poate reduce riscul apariției de boli cardiovasculare.

Așadar, dacă mănânci alimente bogate în licopen te protejezi de astfel de afecțiuni, și poate și de alte boli cronice.

Roșiile sunt în general sunt considerate a fi o sursă sănătoasă de licopen. Cu toate acestea, Clasamentul Național al Pepenelui (3) arată că pepenele roșu conduce detașat printre fructele și legumele ce conțin licopen, având cea mai mare concentrație de licopen per porție.

Două porții de pepene roșu înseamnă în jur de 15-20 mg de licopen.

Un studiu din 2003 (4) a demonstrat că sucul de pepene proaspăt sau congelat a crscut semnificativ nivelul de beta-caroten și licopen din plasmă, arătând că pepenele roșu reprezintă o sursă bio, accesibilă de licopen.

4. Pepenele roșu este o sursă ideală de potasiu, calciu, fier și magneziu

Pe lăngă licopen, pepenele conține și antioxidantul beta-caroten care este un precursor al vitaminei A.

O porție de cubulețe de pepene conține în jur de 17% din doza zilnică de vitamina A sub formă de beta caroten și 20% din doza zilnică de vitamina C. Pepenele este de asemenea, o sursă de vitamina B; o porție conține 5% din doza zilnică de vitamina B6.

Profilul nutrițional al pepenelui

Pepenele roșu este o sursă de minerale, de potasiu, calciu, fier și magneziu. O porție de pepene roșu conține:

 • 1% din doza zilnică de calciu
 • 2% din doza zilnică de fier
 • 3% din doza zilnică de magneziu
 • 4% din doza zilnică de potasiu
 • Doar 2 mg de sodiu (0% fiind doza zilnică)

Pepenele roșu nu este doar bogat în apă, ci, fiind o sursă de electroliti de magneziu, potasiu și având doar o cantitate redusă de sodiu, acestea îți reglează nivelul de lichide din organism.

5. Pepenele roșu are o încărcătură glicemică scăzută

Unele persoane ar putea fi reticente în a mânca pepene roșu de teamă că are prea mult zahăr. Toate fructele conțin zahăr, dar conțin și fibre care încetinesc eliberarea zaharurilor în sânge.

Pepenele este, practic, un fruct cu un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că nu îngreunează digestia și crește nivelul de zahăr din sânge.

Cu toate acestea, când vine vorba de mărimea porțiilor, pepenele nu influențează atât de mult creșterea cantității de zahăr din sânge.

Cantitatea de glucide se raportează în general la mărimea unei porții consumate de obicei pentru a o compara cu mărimea porției necesare pentru mărirea cantității de zahăr din sânge. Pepenele are o cantitate de glucide redusă conform nutriționistei Jennifer McDaniel într-un articol din New York Times din 2019 (5).

Există efecte secundare ale consumului de pepene?

Pepenele este considerat un aliment sigur pentru majoritatea oamenilor sănătoși. Poate fi savurat ca parte a unei alimentații echilibrate și conține mulți nutrienți importanți, fiind o sursă de hidratare totodată.

 • Dacă urmezi un regim special pentru rinichi sau o dietă slabă în potasiu, consultă mai întâi medicul înainte de a începe să consumi pepene regulat.
 • Consumând mai mult de 30 de mg de licopen pe zi poate provoca probleme digestive în cazul unor persoane.
 • În timp ce pepenele este considerat un aliment slab în glucide, dacă ai fost sfătuit să urmezi o dietă slabă în carbohidrați, consultă nutriționistul înainte de a începe să consumi pepene regulat.
 • Chiar dacă pepenele este văzut ca un aliment sănătos, poate provoca toxiinfecție alimentară.

Pepenele roșu și diferite soiuri de pepene galben pot fi surse de salmonela, o boală ce îți poate provoca stări de greață. Pentru a reduce riscul, spală pepenele cu grijă înainte de a-l tăia și păstrează-l în frigider după ce l-ai tăiat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *