Suc natural de rodii, cu gheață și lămâie

Beneficiile pentru sănătate ale sucului de rodii

Rodiile sunt cunoscute pentru că sunt bogate în antioxidanți și fitochimicale, benefice pentru sănătate. Au fost folosite de secole pentru proprietățile lor medicinale, dar și în ziua de azi sunt populare în rândul celor care au un stil de viață sănătos.

Sucul de rodie poate fi benefic inimii, poate ajuta la combaterea celulelor canceroase și poate proteja celulele corpului de alte daune. Cercetătorii sunt în continuare în căutarea tuturor beneficiilor acestui suc.

Iată o privire de ansamblu asupra potențialelor beneficii pentru sănătate ale sucului de rodie.

Este bogat în antioxidanți

O dietă bogată în fructe, legume, cereale și leguminoase poate oferi o cantitate mare de antioxidanți. Aceștia pot ajuta la prevenirea și reducerea daunelor cauzate de speciile reactive de oxigen sau de stresul oxidativ. Se consideră că stresul oxidativ are un rol în dezvoltarea bolilor cronice precum cancerul, bolile de inimă, Alzheimer și boala Parkinson.

Există multe tipuri de antioxidanți, astfel încât consumul unei diete variate cu multe tipuri de fructe și legume este considerat a fi foarte important. Se știe că rodiile au un conținut ridicat de antioxidanți și, potrivit bazei de date a Departamentului Agriculturii al Statelor Unite, o porție de suc de rodie are o cantitate de aproximativ 2.681 de capacitate de absorbție radicală a oxigenului (CARO).

CARO este o modalitate de a măsura capacitatea antioxidantă pentru alimente. USDA sugerează că aceasta este doar o modalitate de a estimare, iar valorile CARO sunt derivate din eprubete, nu de la subiecți umani. Prin urmare, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a clarifica absorbția, metabolismul și utilizarea antioxidanților în organism ale anumitor alimente.

Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate atribuite rodiilor provin din valoarea lor antioxidantă. Există câțiva compuși regăsiți exclusiv în rodii care pot fi extrem de benefici, dar există mulți alți compuși din acest fruct, astfel încât cercetătorii încâ studiază impactul lor asupra corpului uman.

Combate cancerul

Unele studii au demonstrat rolul benefic al rodiilor împotriva celulelor canceroase. Potrivit unui articol din 2007 al Harvard Health, unele studii sugerează că sucul de rodii poate ajuta la prevenirea cancerului de prostată.

Într-un alt studiu cercetătorii au descoperit că extractul de rodie a contribuit la încetinirea creșterii și a promovat moartea celulelor canceroase în probele de țesut. Apoi, cercetătorii au testat șobolani cu celule canceroase dând unui grup apă cu suc de rodii iar altui grup doar apă. Grupul de șoareci care a consumat sucul de rodii au avut dimensiuni tumorale mai mici decât celălalt grup.

Rezultate similare au fost observate la om. Bărbații cu cancer de prostată care au băut suc de rodii au avut o creștere mai lentă a tumorilor.

Deși aceste studii sunt preliminare și trebuie făcute mai multe cercetări, ele demonstrează că sucul poate fi benefic pentru combaterea celulelor canceroase.

Un studiu din 2006 al Journal of Agriculture and Food Chemistry a studiat efectul sucului de rodie asupra celulelor canceroase ale colonului. Cercetătorii au descoperit că anumiți compuși din rodii pot interfera de fapt cu semnalizarea celulară a celulelor canceroase, cauzând o creștere mai mică a acestora și scăderea inflamației.

Rodia este bună pentru sănătatea inimii

Sucul de rodie poate ajuta la prevenirea oxidării colesterolului LDL (colesterol rău). Acest lucru este important, deoarece atunci când colesterolul LDL se oxidează, poate provoca mai multe daune vaselor de sânge. Unele studii de cercetare pe șoareci sugerează că sucul de rodie poate ajuta la încetinirea acumulării plăcii pe artere, ceea ce ar putea reduce riscul de ateroscleroză.

Un studiu din 2004 din Clinical Nutrition a studiat subiecții care aveau o afecțiune numită stenoză a arterei carotide, o îngustare a arterei carotide a inimii. Subiecții au băut zilnic suc de rodie timp de 1-3 ani. Cercetătorii au descoperit o scădere a acumulării în arterele carotide și o scădere a tensiunii arteriale după 1 an.

Atenție: care suc este într-adevăr benefic?

Cumpără sucul de rodii 100% natural, fără zahăr adăugat. În cazul în care iei medicamente, discută cu medicul înainte de a-l bea deoarece sucul de rodie poate interacționa cu unele medicamente, inclusiv diluanți de sânge sau inhibitori de stenoză a arterei carotide.

Reține faptul că aceste rezultate ale cercetărilor privind sucul de rodii și riscul de cancer sau boli de inimă necesită teste suplimentare, iar consumul acestui suc în locul altor tratamente medicale nu este recomandat.

Beneficiile sucului de rodie vor funcționa cel mai bine atunci când sunt combinate cu alți nutrienți din alimente integrale. Consumul unei diete sănătoase și variate de fructe și legume este întotdeauna recomandat pentru sănătate.

Concluzie

Sucul de rodie are multe beneficii pentru sănătate; este bogat în antioxidanți și fitochimicale care pot ajuta la scăderea stresului oxidativ din organism. Unele studii au arătat că sucul de rodii poate ajuta la combaterea celulelor canceroase și la scăderea răspunsurilor inflamatorii asociate cu celulele canceroase.

Poate avea și un efect benefic asupra sănătății inimii. Poate avea un efect pozitiv asupra protejării colesterolului LDL de oxidare, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și ar putea ajuta la scăderea riscului de formare a plăcii în vasele de sânge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *