Ierburile și condimentele adaugă un plus de aromă alimentelor, dar există dovezi din ce în ce mai puternice că acestea sunt benefice și pentru sănătatea noastră. Medicina tradițională folosește ierburi și condimente de secole pentru a trata afecțiunile comune și acum știința modernă începe să susțină unele dintre aceste teorii.
Utilizarea ierburilor și condimentelor ca alternativă la sare și grăsimi pentru a da aromă preparatelor este, de asemenea, benefică pentru sănătatea noastră, deoarece aceste substanțe nu conțin calorii și, spre deosebire de sare, nu au efecte potențial nocive dacă sunt consumate în cantități mari.
Deși cercetarea este în stadii incipiente și, în multe cazuri, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile și pentru a face recomandări cu privire la aport, nu există nici o îndoială că ierburile și condimentele au potențialul de a ne îmbunătăți sănătatea generală.
Deoarece există puține efecte negative ale consumului de ierburi și condimente și sunt un plus binevenit în multe feluri de mâncare, cu siguranță nu există niciun rău în includerea unei varietăți largi într-o dietă sănătoasă.
Conținut:
Ierburi și condimente des întâlnite cu potențiale beneficii pentru sănătate
Scorţişoară
Un articol din 2010 cu privire la dovezile științifice despre scorțișoară și beneficiile sale pentru sănătate, a sugerat numeroase mecanisme posibile prin care scorțișoara poate avea efecte pozitive asupra sănătății. S-a sugerat că scorțișoara are efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, antitumorale, de scădere a colesterolului, precum și posibile beneficii pentru sistemul imunitar și cel cardiovascular.
Studiile efectuate pe oameni și animale au sugerat, de asemenea, că scorțișoara poate avea potențialul de a genera producția de insulină, o funcție utilă care poate fi benefică în tratamentul diabetului de tip 2, deși sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a se putea trage niște concluzii definitive în acest sens.
Piper roșu
Compusul care este responsabil pentru iuțeala piperului și a ardeiului iute, cunoscut sub numele de capsaicină, se crede că are numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, ajutând digestia și ameliorând durerea.
De asemenea, s-a sugerat faptul că acest compus poate avea un efect asupra ratei metabolice și poate crește capacitatea de ardere a grăsimilor, oferind astfel un rol potențial în procesul de pierdere în greutate.
Şofran
Cercetările au indicat un posibil efect protector împotriva cancerului al acestui condiment comun, precum și posibile beneficii pentru nivelul lipidelor din sânge. De asemenea, s-a sugerat că pot exista beneficii potențiale pentru învățare și păstrarea memoriei.
Muşeţel
Ingredientul popular din ceaiul de plante considerat de obicei benefic pentru îmbunătățirea somnului și inducerea stării de relaxare poate avea alte beneficii pentru sănătate, conform unui articol din 2006.
Floarea conține mulți compuși fenolici și are proprietăți antioxidante și antimicrobiene moderate. De asemenea, a demonstrat activitate antiplachetară.
Cercetările pe animale au sugerat în plus o acțiune antiinflamatoare și posibile efecte de scădere a colesterolului; cu toate acestea, încă o dată sunt necesare mai multe cercetări umane în aceste domenii. În mod ciudat, nu există dovezi clinice care să susțină proprietățile sedative ale mușețelului.
Pătrunjel
Pătrunjelul s-a dovedit a fi eficient în prevenirea bacteriilor comune Lysteria Monocytogenes, care pot fi periculoase pentru cei cu sistem imunitar slăbit sau pentru bebelușii nenăscuți.
Turmeric
Se crede că componenta care conferă turmericului culoarea galben-portocaliu, cunoscută sub numele de curcumină, are numeroase beneficii pentru sănătate. Studiile au sugerat că acest compus poate fi benefic în tratamentul bolilor inflamatorii, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, boala Alzheimer și psoriazisul, deși sunt necesare studii mai aprofundate înainte de a putea face recomandări cu privire la consum.
Ierburi și condimente cu conținut fitochimic foarte ridicat
Este considerat că un grup de plante și legume comune cunoscute sub numele de legume umbelifere are un conținut ridicat de fitochimicale. Se crede că mărarul, anasonul, pătrunjelul și coriandrul, precum și legumele țelină, morcovi și păstârnac au efecte protectoare datorită concentrației lor ridicate de antioxidanți naturali, care se găsesc și în usturoi și ghimbir.
S-a sugerat că acești compuși sunt utili în protecția sau tratamentul bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, diabetul și hipertensiunea.
Plante cu proprietăți anticanceroase
Institutul Național al Cancerului a identificat o colecție de plante comune care posedă proprietăți anti-cancer. Acestea includ usturoi, ceapă și arpagic, care conțin un compus numit Allium, membri ai familiei de mentă precum busuioc, oregano, rozmarin, salvie și cimbru; membri ai familiei Zingiberaceae precum curcuma și ghimbirul, rădăcina de lemn dulce, ceaiul verde și inul, precum și legumele familiei Umbelliferae menționate anterior.