Trei rădăcini de sfeclă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de sfeclă

`Sfecla roșie este bogată în nutrienți care pot oferi multe beneficii pentru sănătate. Compusul care conferă sfeclei culoarea roșie, betanina, este un compus special specific sfeclei. Sfecla roșie conține și alți antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.

Consumul unei alimentații bogate în diferite fructe și legume, este asociat cu un risc scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral, risc scăzut de dezvoltare a unor tipuri de cancer și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Toate fructele și legumele sunt o sursă de potasiu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de sfeclă roșie poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii. Consumul frunzelor de sfeclă poate promova sănătatea ochilor, iar unele cercetări sugerează faptul că sucul de sfeclă poate ajuta la creșterea rezistenței musculare.

Dacă creșteți aportul de sfeclă, este posibil să observați că urina și materiile fecale vor prinde și ele o culoare roșiatică. Acesta este un proces normal, benign, care nu ar trebui să creeze îngrijorare în majoritatea cazurilor.

Singura atenționare privind creșterea drastică a aportului de sfeclă, este valabilă pentru persoanele care prezintă risc de dezvoltare a pietrelor la rinichi din oxalat sau pentru cei cu risc de gută.

Sănătatea ochilor

Frunzele de sfeclă sunt o sursă concentrată de antioxidanți, precum luteina și zeaxantina. Acești antioxidanți joacă un rol major în protejarea celulelor oculare de deteriorare și în reducerea riscului pentru cataractă și degenerare maculară legată de vârstă.

Așadar, înainte de a arunca frunzele de sfeclă și de a folosi doar sfecla, gândiți-vă la modalități prin care le puteți găti pentru a obține beneficiile pentru ochi.

Frunzele de sfeclă pot fi consumate cu un pic de ulei de măsline, ca și alte frunze verzi. Pot avea o aromă amară, astfel încât amestecarea lor cu alte tipuri de frunze verzi poate ajuta la îmbunătățirea palatabilității.

Sănătatea inimii

Sfecla roșie este o sursă bună de potasiu. O cană de sfeclă oferă aproximativ 12% din valoarea zilnică recomandată de potasiu. Consumul multor alimente bogate în potasiu este recomandat pentru scăderea tensiunii arteriale.

Sfecla roșie are, de asemenea, un conținut ridicat de vitamine B și folat. Aceste vitamine ajută la menținerea nivelului de homocisteină în sânge. Nivelurile ridicate de homocisteină pot crește riscul de boli cardiovasculare. Consumul alimentelor bogate în vitamine B, cum ar fi sfecla, poate ajuta la reducerea nivelului de homocisteină.

Deoarece sfecla roșie are un conținut ridicat de antioxidanți, poate ajuta și la reducerea inflamației în organism. Alte fructe și legume furnizează, de asemenea, antioxidanți, însă fiecare aliment are un compus diferit de antioxidanți. Sfecla este specifică pentru conținutul de betanină.

Îmbunătățirea anduranței

Sfecla este considerată a fi bogată în nitrați. Acest efect în organism generează o dilatare a vaselor de sânge, ulterior procesului de digestie. Acesta este un alt motiv pentru care sfecla poate fi considerată sănătoasă pentru inimă.

Cu toate acestea, se dovedește că sursa concentrată de nitrați din sucul de sfeclă poate prezenta, de asemenea, un beneficiu pentru sportivi, nu doar în scopuri de promovare a sănătății cardiace.

Mai multe cercetări din domeniu au constatat că atunci când persoanele care sufereau de insuficiență cardiacă congestivă, consumau suc de sfeclă, puterea musculară a crescut. Acest lucru ar putea fi important pentru persoanele cu insuficiență cardiacă, cărora chiar și cele mai simple activități rutiniere li se pot părea mult prea obositoare.

Creșterea puterii musculare a fost observată și la sportivi. Unele studii, dar nu toate, au arătat un impact pozitiv și creșterea rezistenței la efort, în urma consumului de suc de sfeclă.

Un studiu din 2012 a analizat efectul consumului de sfeclă întreagă și performanța în alergare, la adulții sănătoși.

Cercetătorii au descoperit că atunci când participanții au consumat sfeclă cu 75 de minute înainte de a efectua o alergare de 5 kilometri, au alergat mai repede și au înregistrat eforturi percepute mai scăzute în anumite puncte, în timpul alergării.

Acest lucru sugerează că sfecla poate oferi un anumit beneficiu pentru rezistența musculară, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Acest studiu a utilizat, de asemenea, sfeclă întreagă în loc de suc de sfeclă, care poate fi dificil de ingerat în cantități mari. Deci, poate fi mai atrăgător pentru cei mai mulți indivizi să consume sfeclă întreagă, în loc să bea suc de sfeclă.

Risc mai mic de demență

Acidul nitric din sfeclă ar putea exercita un alt efect pozitiv asupra organismului, pe lângă creșterea rezistenței musculare și promovarea sănătății inimii. Acidul azotic ar putea, de asemenea, să regleze fluxul de sânge către creier, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de demență.

Un studiu din 2011 efectuat pe participanți vârstnici, împărțiți în două grupe, a vrut să măsoare nivelul de sânge care merge la creier în anumite condiții. Una dintre grupe primea o dietă bogată în nitrați, în timp ce cealaltă grupă beneficia de o dietă săracă în nitrați. Grupul cu dieta bogată în nitrați, a primit în plus suc de sfeclă roșie, pentru a suplimenta cantitatea de nitrați ingerată.

Cercetătorii au descoperit că grupul care a consumat mai mulți nitrați și suc de sfeclă roșie, a înregistrat o creștere a fluxului de sânge din lobul frontal.

Acest lucru ar putea fi important, deoarece zona lobului frontal a creierului este vulnerabilă la dezvoltarea bolii degenerative de demență.

Cine trebuie să aibă grijă vis-a-vis de consumul de sfeclă roșie?

Există vreun efect negativ al creșterii aportului de sfeclă, astfel încât urina și materiile fecale încep să aibă o culoare roșie?

Experții din domeniul sănătății sugerează că acest lucru poate fi un eveniment normal după ce ați crescut aportul de sfeclă și nu este un motiv de îngrijorare.

Frunzele de sfeclă sunt bogate în oxalat, un compus care în anumite cazuri poate crește riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi. De fapt, în cazul în care există o predispoziție de formare a pietrelor la rinichi din oxalat, este recomandată evitarea alimentelor cu conținut bogat de oxalat, cum este sfecla.

Prin urmare, dacă prezentați o astfel de predispoziție, este indicat să vă consultați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră înainte de a crește aportul de sfeclă sau frunze de sfeclă.

Concluzie

Sfecla roșie este o sursă semnificativă de multe vitamine, minerale și fibre. De asemenea, este bogată în antioxidanți și un compus specific numit betanină. Sfecla este, de asemenea, considerată a fi bogată în nitrați, care, dacă provin din legume, pot avea un efect pozitiv în organism.

Nitrații odată digerați și absorbiți pot avea multe efecte pozitive asupra organismului. Pot juca rolul de vasodilatator, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Unele studii au arătat că nitratul din sfeclă poate afecta pozitiv rezistența musculară la persoanele cu insuficiență cardiacă și pentru performanța sportivă.

Se efectuează tot mai multe cercetări în acest sens, pentru a clarifica rolul consumului de sfeclă în performanța musculară.

Adăugarea de sfeclă în dieta dumneavoastră, poate fi un plus excelent din mai multe motive.

Cu toate acestea, dacă aveți predispoziție de formare a pietrelor din oxalat la rinichi sau aveți indicații de la medic să urmați o dietă săracă în oxalat, suplimentarea dietei alimentare cu sfeclă poate să nu fie recomandată.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stridiile sunt considerate alimente afrodiziace

5 alimente afrodiziace naturale

Există mai multe povestiri cu iz de anecdotă privind alimente care acționează ca afrodiziace naturale, dar sunt puține dovezi științifice pentru a susține astfel de