Ceapă roșie și ceapă albă

Beneficiile consumului de ceapă

Ceapa este mai mult decât o legumă înțepătoare care te poate face să plângi. Este bogată în fitochimicale asemănătoare usturoiului care au multe beneficii cunoscute pentru sănătate. Ceapa și usturoiul fac parte din familia Liliaceae care conțin compuși de sulf ce le conferă mirosul și gustul unic.

Ceapa are multe beneficii pentru sănătate. Aceasta ajută la reglarea zahărului din sânge, este anti-cancerigenă, este un puternic antioxidant stimulând sănătatea inimii și poate ajuta la creșterea rezistenței oaselor.

Iată de ce ar trebui să încerci să mănânci mai multă ceapă!

Riscul de diabet

Studiile la animale au arătat faptul că cepea poate ajuta la îmbunătățirea glicemiei animalelor rezistente la insulină sau cu diabet de tip 2. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ceapa are același efect asupra oamenilor și în ce măsură.

Un studiu realizat în 2005 în domeniul toxicologiei alimentare și chimice a concluzionat că sucul de ceapă sau usturoi administrat șobolanilor diabetici le-a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge (și alte elemente asociate cu diabetul) prin aducerea acestora la niveluri normale.

Alte studii au avut rezultate similare la animale. Ceapa poate avea un efect similar asupra nivelului de zahăr din sânge la om, dar sunt necesare mai multe teste pentru a determina în ce măsură.

Antioxidanți

Ceapa este o sursă de vitamina C, folat, calciu, fier și fibre. De asemenea, aceasta este bogată într-o varietate de fitochimicale, în special una numită quercetină. Quercetina te poate ajuta să scapi de radicalii liberi dăunători din organism și să oprească oxidarea colesterolului LDL. Acest lucru este important deoarece LDL oxidat poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Potrivit Asociației Naționale a Cepei, există cercetări care sugerează că quercitina din ceapă este mai absorbabilă decât cea din alte alimente, cum ar fi ceaiul și merele. Un avantaj al cepei este că nivlul acesteia de quercetină nu scade în momentul în care o gătim.

Alte fitochimice din ceapă, cum ar fi disulfurile și trisulfurile, au alte beneficii importante pentru sănătate pe care cercetătorii le descoperă încă.

Anticancerigen

Consumul unei diete bogate în fructe și legume este asociat cu reducerea riscului pentru anumite tipuri de cancer. Consumul unei diete bogate în ceapă, în special, poate fi avantajos pentru scăderea riscului de cancer, potrivit unui studiu realizat în 2006 de Jurnalul American de Nutriție Clinică.

Cercetătorii au analizat datele din mai multe studii privind relația dintre aportul de ceapă și usturoi și riscul de cancer. Aceștia au descoperit că există o asociere inversă între consumul de ceapă și usturoi și riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Alte studii au arătat rezultate similare, iar cercetătorii sugerează că acestea provin, probabil, în principal din cauza conținutului de quercetină al acesteia.

Sanatatea inimii

Există unele cercetări pe animale care sugerează că ceapa poate ajuta la inhibarea coagulării sângelui, ceea ce este important deoarece excesul de coagulare a sângelui este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Compușii care conțin sulf din ceapă pot avea un efect benefic asupra scăderii nivelului colesterolului și trigliceridelor din sânge. În multe studii epidemiologice ample, o dietă bogată în legume, care include ceapă, este asociată cu scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Deoarece ceapa este atât de bogată în flavonoizi și antioxidanți, acestea pot avea beneficii deosebite pentru reducerea riscului pentru multe boli cronice, inclusiv cancer și boli de inimă.

Antibacterian

Similar cu usturoiul, ceapa are un efect antimicrobian în organism. Mai precis, ceapa poate ajuta la scăderea riscului de ulcer peptic prin eliminarea bacteriilor asociate cu formarea acestuia, bacteriile H. pylori.

Sănătatea oaselor

În loc de a consuma doar produse lactate pentru sănătatea oaselor, poți adăuga ceapă dietei tale pentru același beneficiu, potrivit unor studii efectuate pe animale și oameni. Ceapa poate ajuta la creșterea densității osoase, care ar putea fi un beneficiu important pentru sănătate pentru cei cu risc sau pacienților care suferă de osteoporoză.

Unele cercetări sugerează că aceasta, consumată zilnic, ar putea ajuta la scăderea riscului de fracturi de șold la femeile aflate în post-menopauză. Creșterea consumului de ceapă ar trebui luată în considerare și pentru cei cu densitatea osoasă scăzută.

Concluzie

Există multe avantaje ale consumului unei diete bogate în fructe și legume, iar cercetătorii află constant avantaje specifice pentru fiecare dintre acestea. Se știe că ceapa are un conținut ridicat de quercetină antioxidantă. Aceasta este mai absorbabilă decât cea găsita în alte alimente.

Ceapa poate ajuta la scăderea zahărului din sânge și poate ajuta la inversarea unora dintre efectele diabetului de tip 2 la animale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă ceapa ar putea avea același efect la om.

Ceapa este o sursă de diferite tipuri de antioxidanți care protejează celulele corpului de daunele provocate de radicalii liberi. Ceapa poate ajuta la combaterea celulelor canceroase deoarece unele cercetări arată că există o relație inversă între aportul de ceapă și riscul de cancer.

Aceasta poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge, a trigliceridelor din sânge și poate ajuta la scăderea coagulării sângelui. Ceapa poate ajuta, de asemenea, la construirea oaselor puternice și poate reduce riscul de osteoporoză. Mai mult, aceasta combate bacteriile specifice asociate cu formarea ulcerului peptic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *