Rădăcină de ghimbir, o lămâie verde și câțiva căței de usturoi

Beneficii pentru sănătate ale ghimbirului

Condimentele au fost folosite timp de secole în diverse culturi pe post de remedii și leacuri pentru diferite boli și afecțiuni. Condimentele sunt bogate în mod natural în antioxidanți, care ajută la scăderea inflamației în organism și furnizează diferite beneficii pentru sănătate. Ghimbirul nu face excepție, având în vedere că numeroase studii de specialitate au relevat multiplele beneficii pe care le poate avea asupra sănătății.

Ghimbirul poate ameliora durerea asociată cu artrita, exerciții fizice, migrene și crampe menstruale, precum poate avea un impact direct și asupra stomacului, fiind un ajutor de încredere în stările de greață, inclusiv în grețurile asociate cu starea de graviditate.

Unele dovezi sugerează că ghimbirul poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului, la scăderea tensiunii arteriale și poate avea beneficii pentru sistemul respirator. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări, pentru a releva existența unei legături mai puternice cu aceste afecțiuni.

Calmează stomacul

Cel mai cunoscut beneficiu al consumului de ghimbir este probabil faptul că poate contribui la ameliorarea senzației de greață. Multe studii sugerează că ghimbirul are un efect puternic asupra reducerii senzației de greață asociată cu răul de mișcare.

Cu toate acestea, unele studii arată, de asemenea, că ghimbirul nu este la fel de eficient ca medicamentele destinate ameliorării răului de mișcare.

Ghimbirul s-a dovedit a fi eficient în reducerea pe termen scurt a senzației de greață, asociată cu starea de graviditate, atunci când a fost administrat în doze de câte 1 gram pe zi, timp de 4 zile sau mai puțin.

Dacă sunteți însărcinată și vă interesează să luați suplimente de ghimbir, consultați-vă în prealabil cu un medic în acest sens. De asemenea, rețineți că este recomandat să nu luați mai mult de 1 gram de ghimbir pe zi.

Efectele pozitive ale ghimbirului asupra grețurilor asociate cu tratamentul de chimioterapie sau diferite operații chirurgicale nu sunt la fel de puternice, studiile de specialitate relevând oricum rezultate mixte. Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea unor simptome gastrointestinale mai generalizate, însă corpul de cercetări științifice din domeniu nu este momentan suficient de dezvoltat încât să susțină acest lucru.

Scăderea inflamației din organism

Ghimbirul este o sursă bogată de diverși antioxidanți. Consumul unei diete bogate în antioxidanți poate ajuta la promovarea unui risc mai mic pentru diferite boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau cancerul. Inflamația este asociată cu dezvoltarea bolilor cronice, astfel că scăderea inflamației în organism poate ajuta la reducerea riscurilor. Fructele, legumele, nucile, uleiul de măsline și condimentele, inclusiv ghimbirul, sunt toate surse bogate de antioxidanți.

Un risc posibil mai redus de dezvoltare a cancerului de colon

Un studiu de dimensiuni reduse realizat de Universitatea din Michigan a concluzionat faptul că administrarea unui supliment de ghimbir de 2 grame pe zi, timp de 28 de zile, a scăzut markerii inflamatori în colon la participanții care au avut cancer de colon.

Există mai multe studii în curs de desfășurare cu privire la ghimbir și efectul său asupra inhibării creșterii și inflamației celulelor canceroase, pentru a valida acest studiu inițial.

Ameliorarea durerii

Un alt beneficiu al scăderii inflamației este că poate ajuta la ameliorarea durerii. Un produs secundar al inflamației este, de obicei, durerea, așa cum se poate observa în afecțiunea de artrită. Unele studii au relevat rezultate semnificative în reducerea durerii, asociată cu osteoartrită, datorită ghimbirului.

Prin urmare, consumul de extract de ghimbir poate fi benefic pentru persoanele care suferă de durere din cauza osteoartritei, însă nu este clar dacă suplimentele de ghimbir pot ajuta la reducerea durerii la fel de mult cum pot ajuta medicamentele pentru durere.

Există studii care susțin că ghimbirul poate ajuta, de asemenea, în cazurile de artrită reumatoidă, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Ghimbirul poate ajuta și la ameliorarea durerii asociate cu crampele menstruale și cu migrene. Mergând pe aceeași idee, ar putea ghimbirul să contribuie la reducerea durerilor lombare, asociate cu efectuarea de exerciții fizice?

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Georgia, ghimbirul poate ajuta cu ameliorarea durerilor musculare cauzate de exercițiile fizice. Participanții la cercetare care au luat suplimente de ghimbir, timp de 11 zile, au înregistrat mai puține dureri în timpul unui test de exerciții, comparativ cu participanții care au luat un placebo.

Cu toate acestea, mai multe cercetări trebuie efectuate cu privire la efectul ghimbirului asupra durerilor musculare cauzate de exercițiile fizice, deoarece nu toate studiile au arătat un efect clar.

Alte beneficii?

Ghimbirul a fost folosit de sute de ani ca remediu pentru multe alte boli și afecțiuni. De exemplu, unele studii indică faptul că ghimbirul poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru protejarea celulelor hepatice de leziuni.

Pe măsură ce studiile de specialitate sunt tot mai numeroase, probabil că vor fi relevate din ce în ce mai multe beneficii pentru sănătate ale ghimbirului.

La fel, pe măsură ce interesul pentru beneficiile alimentare asupra sănătății și a remediilor naturale în loc de medicamente nocive, crește, beneficiile pentru sănătatea organismului a condimentelor precum ghimbirul, vor continua să fie dezvăluite.

Autoritățile și cercetătorii din domeniul sănătății ezită să susțină beneficiile „dovedite” ale diferitelor suplimente sau alimente, deoarece există numeroși factori care contribuie la stările de boală.

De asemenea, un singur studiu nu „dovedește” existența unor beneficii pentru sănătate. Multe studii ar trebui să demonstreze diferitele posibile beneficii, înainte de a face afirmații cu privire la impactul unui nutrient asupra sănătății.

Precauții

Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă obținerea unei varietăți de antioxidanți din diferite tipuri de alimente din dietă. Nu există dovezi puternice care să sugereze că suplimentele funcționează la fel ca alimentele, atunci când vorbim de surse de antioxidanți.

Puteți lua suplimente de ghimbir, însă este posibil să obțineți mai multe beneficii pentru sănătate, atunci când consumați ghimbir adevărat.

Dacă decideți să urmați o cură de suplimente de ghimbir în timp ce luați și alte tipuri de medicamente sau plante medicinale, consultați-vă întâi cu un medic în acest sens. De asemenea, aveți grijă, deoarece există posibilitatea să înregistrați diferite reacții adverse, precum iritații ale gurii, diaree sau probleme gastrointestinale, atunci când luați cantități mari de ghimbir.

Dacă aveți pietre la fiere sau probleme legate de coagularea sângelui, discutați cu un medic înainte de a lua ghimbir.

Concluzie

Ghimbirul este bogat în antioxidanți și s-a dovedit că ajută la scăderea inflamației din organism. Aceasta s-ar putea traduce prin reducerea riscului pentru unele tipuri de cancer și boli cardiovasculare. Ghimbirul poate ajuta la calmarea tractului digestiv și poate ajuta la reducerea senzației de greață, inclusiv a celei asociate cu starea de graviditate.

Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea durerilor asociate cu artrita, crampele menstruale și migrenele, precum poate ajuta cu durerile musculare cauzate de efectuarea de exerciții fizice.

Deoarece studiile de specialitate continuă să cerceteze posibilele beneficii ale ghimbirului, cu siguranță vom avea în viitorul apropiat o listă mult mai cuprinzătoare de avantaje asupra sănătății ale consumului de ghimbir.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *