Nu există nicio îndoială că un consum excesiv de băuturi răcoritoare obișnuite, îndulcite cu zahăr, pot duce la creșterea în greutate. Aceste băuturi au fost, de asemenea, asociate cu dezvoltarea diabetului de tip 2 și oferă puțin mai mult decât calorii și lichide în ceea ce privește valoarea nutrițională. Cu toate acestea, pentru majoritatea consumatorilor, băuturile răcoritoare dietetice sunt percepute ca o alternativă mai sănătoasă, care poate ajuta în lupta împotriva kilogramelor nedorite.
Sucurile dietetice sunt comercializate agresiv ca fiind lipsite de calorii sau cu o cantitate foarte redusă, datorită utilizării îndulcitorilor artificiali în locul zahărului. Cu toate acestea, în ciuda numelui, există un corp de dovezi contradictorii, aflat în continuă expansiune, cu privire la contribuția sucurilor dietetice în procesul de pierdere în greutate. Mai exact, dacă acestea pot fi eficiente în cazul persoanelor care încearcă să slăbească sau dacă au, de fapt, efectul opus.
Conținut:
Dovezi care contestă consumul de băuturi răcoritoare dietetice
Unul dintre cele mai cunoscute studii este reprezentat de o analiză efectuată pe datele provenite de la mai mult de 5.000 de adulți participanți la un studiu din San Antonio, pe o perioadă de 7-8 ani. Acest studiu a relevat existența unei asocieri între cei care au consumat băuturi răcoritoare dietetice în cadrul dietei și creșterea în greutate în timp. Mai exact, asocierea a fost una pozitivă, ceea ce înseamnă că cu cât cineva consumă mai multe băuturi răcoritoare dietetice, cu atât este mai predispus să crească în greutate. Interesant este faptul că studiul a sugerat, de asemenea, că, în comparație cu cei care au băut sucuri îndulcite cu zahăr, consumatorii de băuturi dietetice au fost mai predispuși să fie obezi.
Un alt studiu desfășurat pe o perioadă de patru ani a sugerat că, în comparație cu cei care nu consumă băuturi răcoritoare, atât cei care au consumat băuturi răcoritoare, cât și cei care au băut variantele dietetice, au prezentat un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. Aceasta este o afecțiune compusă din simptome precum circumferință crescută a taliei, tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de zahăr în sânge și creșterea trigliceridelor, însoțite de niveluri mai scăzute de colesterol HDL (bun). Toate aceste simptome sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, deoarece aceste două studii sunt observaționale, pot exista alți factori dietetici și de stil de viață care influențează rezultatele și care nu sunt luați în considerare.
Dovezi mai puțin negative
În ciuda abundenței rezultatelor negative relevate în cadrul cercetărilor de specialitate, au existat, de asemenea, sugestii conform cărora, atunci când sunt utilizate ca parte a unei diete controlate ca număr de calorii, băuturile răcoritoare pot fi adecvate pentru consum. Cu siguranță, dacă o persoană bea o sticlă din orice tip de băutură răcoritoare pe zi, trecerea la alternativele dietetice este probabil să genereze un efect pozitiv asupra greutății corporale. Cu toate acestea, există multe alternative de băuturi mai sănătoase, care nu creează atât de multe dezbateri și controverse.
Multe dintre studiile care asociază băuturile răcoritoare dietetice cu creșterea în greutate nu reușesc să țină cont de obiceiurile dietetice generale ale participanților, prin urmare este adesea neconcludent dacă adevărata cauză a creșterii în greutate este consumul de băuturi răcoritoate dietetice în sine.
Pentru a aborda această problemă, un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a investigat nu numai obiceiurile de consum al băuturilor răcoritoare, ci și dieta participanților care consumă astfel de sucuri, plus sucuri dietetice. Rezultatele acestui studiu au sugerat faptul că cei care consumă băuturi răcoritoare dietetice prezintă tendința de a avea o dietă mai nesănătoasă, ceea ce poate contribui la asocierile pozitive dintre creșterea în greutate și sucurile dietetice.
Studiul a arătat că cei mai sănătoși dintre participanți au fost cei care urmau o dietă „prudentă” (una bogată în fructe, legume, pește și cereale integrale) și nu consumau nici un fel de băuturi răcoritoare. Subiecții cel mai puțin sănătoși au fost cei care urmau o dietă cu caracteristici occidentale, bazată pe alimente procesate, bogate în grăsimi și zahăr. Acești participanți au prezentat un risc crescut de boli de inimă și alți factori de risc, indiferent dacă consumau sucuri răcoritoare dietetice sau nu.
Aceste descoperiri susțin faptul că sucurile dietetice pot fi o modalitate rezonabilă de a reduce numărul de calorii consumate, dar numai atunci când sunt combinate cu o dietă sănătoasă, al cărui consum de calorii este controlat. Acest lucru este în conformitate cu recomandările experților din domeniul sănătății și al nutriției. precum și cu numeroase tipuri de diete, care sugerează că sucurile dietetice sunt o modalitate validă de a reduce caloriile, dar numai atunci când fac parte dintr-o dietă sănătoasă.
Efectul băuturilor dietetice asupra comportamentului alimentar
Deși există dovezi care sugerează că băuturile răcoritoare din dietă sunt asociate cu creșterea în greutate, există, de asemenea, unele cercetări care sugerează că, atunci când sunt parte a unei diete cu număr controlat de calorii, băuturile dietetice pot fi incluse cu succes într-un regim de slăbire. Este posibil ca mulți dintre cei care consumă în mod regulat băuturi răcoritoare să consume, de asemenea, diete bogate în grăsimi și calorii. Mulți oameni sunt de părere că, dacă economisesc calorii optând pentru băuturi dietetice, se pot răsfăța cu alte produse alimentare, ceea ce de multe ori duce la consum excesiv și, implicit, la creșterea în greutate.
De asemenea, este sugerat faptul că există posibilitatea ca sucurile dietetice consumate frecvent, precum și alte tipuri de produse îndulcite artificial, să crească pofta de alimente dulci. Este posibil ca organismul să nu poată face diferența dintre zahăr și alte produse dulci și, astfel, atunci când percepe un gust dulce, se pregătește pentru o doză de zahăr în fluxul sanguin. Când acest lucru nu se întâmplă, poate apărea pofta de alimente bogate în zahăr. Dacă cedăm acestor pofte, creșterea în greutate este destul de probabilă. Această teorie este susținută de cercetările efectuate pe animale, motiv pentru care sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma dacă se aplică și în cazul oamenilor.
Alternative sănătoase la băuturile răcoritoare dietetice
În timp ce dovezile referitoare la sucurile dietetice și creșterea în greutate sunt contradictorii și creează confuzie, nu există nicio îndoială că există alternative mai sănătoase atât pentru sucurile obișnuite, cât și pentru cele dietetice.
Apă: Deși poate părea plictisitoare, această alternativă fără calorii nu are nici un motiv pentru o reputație proastă, de aceea ar trebui să constituie majoritatea aportului nostru zilnic de lichide. Pentru ceva un pic diferit, puteți aromatiza apa cu puțin suc de lămâie sau felii de fructe.
Ceai: Ceaiul furnizează o gamă de antioxidanți și substanțe nutritive benefice, în special ceaiul verde. Doar asigurați-vă că nu adăugați prea mult zahăr, ceea ce ar crește numărul de calorii. Serviți-l fierbinte sau cu gheață, în funcție de anotimp și preferințe.
Suc de fructe: sucurile de fructe furnizează vitamine valoroase, spre deosebire de băuturile răcoritoare. Cu toate acestea, au un conținut ridicat de calorii datorită conținutului de zahăr, așadar dacă vreți să aibă mai puține calorii, le puteți dilua cu apă minerală.
Suc de legume: mai scăzute în calorii decât sucurile de fructe, acestea sunt pline de substanțe nutritive și pot fi, de asemenea, diluate pentru a reduce și mai mult caloriile consumate.
Lapte cu conținut scăzut de grăsimi și lapte de soia: Deși acestea nu ar trebui să fie principala dumneavoastră sursă de lichide, din cauza numărului de calorii destul de ridicat, ele pot reprezenta din când în când o alternativă cu nutrienți. Cu un conținut ridicat de calciu și vitamine, precum și de proteine, laptele vă poate ajuta să mențineți senzația de sațietate pentru mai mult timp.