Dacă nu bei suficientă apă zilnic te-ai putea simți deshidratat ceea ce poate duce la dureri de cap, oboseală și poate să-ți afecteze concentrarea. În medie, corpul unui adult este aproape 60% apă. Dar și o ușoară deshidratare de 1-2% poate provoca anumite simptoame. Cantitatea de apă necesară zilnic depinde de vârstă, sex, activitatea fizică și climat.
În general, adulții ce trăiesc într-un climat temperat ar trebui să bea cel puțin 2,5 l de apă pe zi, conform Consiliului European de Informare Alimentară(1).
Majoritatea sau chiar toate lichidele ar trebui să fie pe bază de apă. Unora li se pare dificil să respecte cantitatea necesară de apă pe zi. Consumul de apă poate părea însă mai atrăgător dacă aceasta este minerală. Unele tipuri de apă minerală au și arome adăugate, ceea ce poate să îndemne oamenii să consume mai multe lichide.
Băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon care să le facă să fie acidulate. Odată consumate, acestea formează un acid slab și există presupuneri că acest acid ar putea afecta dinții, oasele sau chiar stomacul.
Veștile bune sunt că majoritatea studiilor, deși sunt puține, spun că apa minerală cu arome ar putea fi un acid mai puternic care să cauzeze unele probleme.
Ce altceva este adăugat în apă?
Chiar dacă este vorba de apă plată sau minerală, atâta timp cât conține arome, poate influența efectul pe care îl are lichidul asupra organismului tău. Multe tipuri de apă minerală cu arome au arome naturale adăugate ca ingredient.
Nu există o definiție pentru aromele naturale, și nu există nicio cale prin care să știi exact din ce este produsă această aromă.
Acidul citric poate fi adăugat totodată apei minerale aromate, fapt ceea ce poate crește aciditatea. Creșterea acidității poate afecta în mod negativ smalțul dinților.
Apa plată aromată poate conține, de asemenea, arome naturale sau îndulcitori artificiali. Profesioniștii în sănătate au păreri împărțite când vine vorba de utilizarea îndulcitorilor artificiali și majoritatea recomandă consumul redus de astfel de îndulcitori.
Citește și:
- Care sunt beneficiile dacă bei bicarbonat de sodiu cu apă?
- Cum să bei mai multă apă
- Este bună apa cu vitamine sau trebuie evitată?
- Este apa alcalină mai bună decât apa plată?
Capacitatea de hidratare
Vestea bună este că atât apa minerală cât și apa plată contribuie la hidratarea corpului. Până acum nu s-a arătat dacă apa minerală are sau nu vreun avantaj sau dezavantaj față de apa plată în ceea ce privește hidratarea.
Sănătatea oaselor
Băuturile carbogazoase precum cola pot cauza subțierea oaselor, în special dacă sunt consumate în locul băuturilor bogate în calciu precum laptele și alternativele lactate.
Totuși, apa minerală pare să nu provoace aceste probleme.
Un studiu din 2005 a concluzionat că bând un litru de apă minerală în perioada de după menopauză la femei timp de 8 săptămâni nu a afectat oasele.
O metodă prin care poți îmbunătăți sănătatea oaselor este să bei apă minerală acidulată dacă îți place să bei apă acidulată. Unele tipuri de apă acidulată minerală conțin între 18-35% cantitate zilnică de calciu necesar unei persoane adulte(2).
Smalțul dinților
Băuturile dulci pot fi considerate cel mai dăunător factor pentru sănătatea dinților. Băuturile acidulate precum cola sunt de asemenea o cauză pentru degradarea smalțului dinților.
Apa minerală are un nivel al pH-ului mai scăzut (aciditate crescută) decât apa plată. Aceasta este una dintre problemele pe care unii le-au adus în discuție legate de apa minerală acidulată în comparație cu apa plată și efectul fiecăreia în parte asupra dinților.
Totuși, cum spune un articol din 2015 de la BBC (3), saliva din cavitatea ta bucală și alte tipuri de alimente și băuturi pe care consumi împreună cu apa pot afecta aciditatea din gură.
Nu este recomandat să faci gargară și să ții apa minerală în gură, pentru ca asta ar putea crește riscul de afectare a smalțului dinților.
Apa minerală cu arome poate avea un nivel de aciditate mai ridicat decât apa minerală. Din cauza asta, efectul asupra smalțului poate fi diferit.
Un studiu din 2007 (4) a concluzionat că apa minerală cu arome este dăunătoare smalțului. Dar cum rămâne cu apa plată?
Nu există cercetări amănunțite care să menționeze că apa plată ar afecta smalțul, conform BBC.
Sistemul digestiv
Gazul care ajută la producerea apei acidulate ar putea să-ți dea bătăi de cap cu balonarea.
Totuși, apa plată carbogazoasă ar putea să fie benefică pentru unele probleme ale stomacului.
Un studiu din 2002 (5) a concluzionat că pacienții suferind de dispepsie sau constipație și-au îmbunătățit starea după ce au băut apă minerală în locul celei plate.
Dacă suferi de probleme ale tractului digestiv, vorbește cu medicul înainte de a începe să consumi apă minerală, deoarece rezultatele pot varia de la organism la organism.
Pierderea în greutate
Fie că e vorba de apă plată sau minerală, crescând aportul de apă zilic poate să aducă multe beneficii. Unele cercetări sugerează chiar că dacă bei mai multă apă acest lucru te poate ajuta să slăbești.
De exemplu, un studiu din 2012 (6) a descoperit că mărirea cantității de apă consumată poate duce la pierderi în greutate semnificative cu timpul în cazul femeilor aflate în perioada de după menopauză.
Apa carbogazoasă te poate face să te simți mai plin din cauza bulelor de gaz, ceea ce duce la pierderea apetitului și slăbit.
Concluzie
Consumul lichidelor potrivite, în special apă, este benefic pentru sănătatea generală, dar unora li se pare dificil să bea cantitatea recomandată de apă pe zi.
Apa minerală poate fi mai atrăgătoare când vine vorba de satisfacerea nevoilor tale, dar are avantaje față de apa plată?
Atât apa plată cât și cea minerală ajută la hidratare în mod egal. Există unele griji în ceea ce privește apa minerală care poate dăuna oaselor și dinților, dar majoritatea cercetărilor arată că apa minerală nu are efecte negative.
De fapt, apa minerală este o sursă de calciu și alte minerale.
Consumul de apă minerală cu arome poate afecta sănătatea în mod diferit. Apa minerală cu arome poate avea un nivel mai ridicat de aciditate ceea ce poate fi dăunător smalțului dinților.
Apa minerală poate fi benefică pentru dispepsie sau constipație, dar ar trebui să vorbești cu medicul înainte să începi să consumi regulat apă minerală dacă ai probleme digestive.
Creșterea aportului de apă poate fi benefică pentru pierderea în greutate, fie ca este vorba de apă plată sau minerală.
Totuși, din datorită gazului, apa minerală te poate face să te simți mai plin.
Verifică preț apă plată premium aici!