Apă alcalină îmbuteliată
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Apa alcalină: beneficii și riscuri

Înainte să bei mai multă apă era un mesaj simplu. Doar bea mai multă apă în timpul zilei. Cu toate acestea, dacă intri acum într-un magazin alimentar sau cauți pe internet, vei vedea o multitudine de tipuri de apă pe care le poți cumpăra.

Este indicat sau nu să consumi apă cu electroliți adăugați, apă alcalină, apă purificată, etc?

Pe lângă grija de a bea cât mai multă apă, mulți se întreabă acum care tip de apă este cel mai potrivit pentru ei.

Conform unui articol NPR (1) din iulie 2018, apa simplă de la robinet din poate fi la fel de sănătoasă precum alte tipuri mai scumpe de apă.

Unele site-uri susțin că prin consumul de apă alcalină poți să ai parte de unele beneficii în plus. Apa alcalină are o aciditate mai mică în comparație cu apa obișnuită.

Cu toate acestea, nu există niciun studiu care să susțină aceste afirmații. De fapt, pot exista unele efecte secundare potențiale cauzate de consumul de apă alcalină.

Ce este apa alcalină?

Scala pH măsoară aciditatea sau alcalinitatea lucrurilor pe o scală de la 0 la 14. Cu cât este mai mic numărul pH, cu atât este mai acid. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este mai bazic (mai puțin acid).

De exemplu, pH-ul din stomac variază de la 1,5 la 3,5. PH-ul din sânge este menținut strict între 7.35 și 7.45.

PH-ul din sânge poate fi considerat neutru, deoarece este chiar la mijlocul scării de pH. PH-ul din stomac este mai mic (mai acid) din cauza acidului clorhidric din stomac.

Se consideră că apa pură are un pH de 7, care este exact neutru: nici acid, nici bazic. Cu toate acestea, apa potabilă poate varia de la un pH 6,5 până la 8,5, ceea ce o face ușor acidă sau bazică.

Apa alcalină are un pH mai apropiat de 8 sau 9.

CONCLUZIE

Se consideră că apa alcalină este mai degrabă bazică (mai alcalină) decât apa obișnuită de la robinet.

Cum este produsă apa alcalină?

Apa poate fi în mod natural mai alcalină dacă are minerale dizolvate în ea. Apa alcalină naturală poate proveni de la unele izvoare sau puțuri arteziene (2).

De asemenea, apa poate fi făcută mai alcalină printr-un proces de ionizare. Apa alcalină comercializată poate fi produsă astfel sau poate proveni dintr-o sursă naturală de apă alcalină.

Există, de asemenea, aparate de ionizare a apei pe care le puteți cumpăra pentru uz casnic.

CONCLUZIE

Apa alcalină poate fi găsită în mod natural provenită din unele izvoare, dar poate fi fabricată artificial și cu un aparat de ionizare.

Apa alcalină și pH-ul din sânge

De ce s-ar apuca cineva de băut apă alcalină? Ce beneficii aduce consumul de apă care are un pH apropiat de 8 sau 9 în loc de 6,5 sau 7?

Cei care susțin apa alcalină sugerează că bând apă alcalină poate ajuta la neutralizarea acidității din sânge și corp. Experții spun că dacă organismul este prea acid, acest lucru poate crește riscul de apariție a diverselor boli.

De asemenea, consumul de apă alcalină poate reduce pH-ul din sânge.

Dar chiar poate apa alcalină să reducă nivelul de pH din sânge?

Dr. Fenton, dietetician și epidemiolog de la Școala de Medicină Cumming din Universitatea Calgary, sugerează într-un articol din 3 aprilie 2018 din New York Times (3) că pH-ul apei pe care îl bem nu are impact asupra sângelui.

Când bei apă, aceasta ajunge în stomac, care are un pH scăzut, deoarece este foarte acid. Chiar dacă bei apă cu un pH mai mare, acesta va fi neutralizat în stomac.

Prin urmare, în ciuda a ceea ce spun susținătorii apei alcaline, pH-ul apei potabile nu influențează așa mult pH-ul din sânge…

Nu există niciun studiu care să sugereze că consumul de apă alcalină poate scădea pH-ul din sânge. Dacă acest lucru ar putea afecta pH-ul din sânge, pH-ul din sânge ar fi predispus la modificări mari ale nivelului de pH, care ar putea fi extrem de periculos.

Ce poate afecta nivelul de pH al sângelui? Rinichii, plămânii și ficatul acționează pentru a regla nivelul pH-ului din sânge.

Dacă pH-ul din sânge este ușor prea acid sau bazic, pot apărea consecințe grave asupra sănătății.

CONCLUZIE

În ciuda afirmațiilor de pe unele site-uri web, consumul de apă alcalină nu va ajuta la scăderea nivelului de aciditate din sânge. Organismul are alte modalități de a controla strict nivelul de pH din sânge.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă alcalină?

Există multe afirmații legate de sănătate în ceea ce privește consumul de apă alcalină – unele dintre ele fiind prea generale și vagi.

De exemplu, unele site-uri web spun că bând apă alcalină poți:

  • încetini procesul de îmbătrânire
  • regla pH-ul sângelui (care menționat mai sus nu are la bază niciun studiu concret)
  • preveni diferite boli cronice, inclusiv cancerul
  • stimula sănătatea imunitară

Aceste afirmații sună bine, însă nu există dovezi și cercetări suficiente care să susțină aceste afirmații. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica aceste afirmații.

Dacă bei apă alcalină cu scopul de a rezolva aceste probleme de sănătate, consultă medicul pentru alte măsuri pe care să le poți lua pentru a rezolva aceste probleme.

Conform Mayo Clinic (4), unele studii au arătat că apa alcalină poate ajuta la prevenirea pierderilor osoase.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina siguranța și longevitatea.

CONCLUZIE

Există multe beneficii menționate ale consumului de apă alcalină, dar majoritatea, dacă nu toate, nu sunt susținute de cercetări temeinice.

Apa alcalină hidratează mai mult decât apa simplă?

Unii susținători ai apelor îmbunătățite, cum ar fi apa alcalină, pot pretinde că aceasta îți hidratează corpul mai bine decât apa de la robinet. Cu toate acestea, majoritatea experților în sănătate sunt de acord că aceste afirmații nu sunt bazate pe cercetare.

Ceea ce poate fi benefic atunci când faci sport de performanță pe o perioadă mai lungă de timp este să bei ceva care are carbohidrați și electroliți (sodiu, potasiu) împreună cu apa.

Electroliții pot reumple ceea ce se pierde în transpirație și pot ajuta la rehidratarea organismului. Cu toate acestea, studiile de cercetare se axează pe întrebarea legată de porția ideală de lichide pentru hidratarea corectă a corpului tău.

Un studiu din 2016 (5) a evaluat efectul apei alcaline asupra hidratării după deshidratarea de după exercițiile fizice.

Aproximativ 100 de participanți la cercetare au făcut sport într-un mediu cald până când masa lor corporală a fost redusă cu 2%, ceea ce înseamnă cantitatea ce indică o ușoară deshidratare.

După exerciții, participanților li s-a administrat apă alcalină, electrolit infuzat sau apă obișnuită de la robinet, în cantități necesare pentru a recâștiga greutatea corporală pierdută cu 2%. Au fost monitorizați timp de 2 ore după administrarea lichidelor.

Cercetătorii au descoperit că nu există nicio diferență semnificativă între cele două tipuri de apă pentru rehidratare în trei dintre cele patru cazuri.

Apa alcalină a avut un efect semnificativ asupra scăderii vâscozității sângelui în comparație cu grupa de apă simplă.

Acest studiu sugerează că apa alcalină poate fi benefică pentru rehidratarea după deshidratarea provocată de exerciții fizice.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări. Un singur subiect a fost diferit între cele două grupuri din acest studiu.

Se poate ca băutul de apă obișnuită sau consumul băuturilor sportive să satisfacă în mod adecvat nevoile de hidratare în timpul sau în urma exercițiilor.

Cu toate acestea, dacă credeți că apa alcalină poate fi benefică pentru antrenamentele de rezistență îndelungată, consultați un dietetician sportiv.

Cum rămâne cu băutul apei pe parcursul zilei pentru nevoia de hidratare?

Consumul de apă alcalină în locul celei de la robinet nu are niciun beneficiu în plus pentru hidratarea organismului. Apa obișnuită funcționează la fel de bine.

CONCLUZIE

După exercițiile fizice care provoacă o deshidratare ușoară, s-a arătat că apa potabilă alcalină crește hidratarea mai mult decât apa obișnuită. Cu toate acestea, consumul de apă alcalină în locul apei obișnuite în viața de zi cu zi nu aduce nimic în plus hidratării.

Apa alcalină și riscul de cancer

Unele site-uri web susțin că consumul de apă alcalină poate reduce riscul de cancer. De fiecare dată când un supliment sau un produs alimentar susțin că pot reduce riscul de cancer, fii precaut.

Acestea nu sunt, de obicei, fundamentate prin cercetări valide, cum este cazul apei alcaline.

O dietă generală bogată în antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de cancer, dar nici atunci nu este garantată sută la sută, deoarece sunt foarte mulți factori care influențează riscul apariției cancerului.

Susținătorii apei alcaline sugerează că celulele canceroase se dezvoltă într-un mediu acid. Prin urmare, ei gândesc că prin consumul de apă alcalină poți să reduci aciditatea din corp.

Această justificare nu este acceptată, deoarece apa alcalină potabilă nu modifică pH-ul din sânge.

Este adevărat că zonele din jurul celulelor canceroase sunt mai acide decât alte părți ale corpului, iar cercetătorii încearcă să afle de ce.

Adevăratele celule canceroase nu pot supraviețui cu pH alcalin, dar nici celulele sănătoase ale corpului nu pot.

CONCLUZIE

Cercetările de până acum nu susțin ideea că băutul de apă alcalină poate ajuta la reducerea riscului de cancer sau poate fi utilizat ca tratament pentru cancer.

Apa alcalină și sănătatea inimii

Un studiu preliminar (5) din China a constatat că apa ionizată alcalin a scăzut semnificativ tensiunea arterială, lipidele din sânge și nivelul glicemiei la 3-6 luni după consum.

În timp ce aceste rezultate par să fie promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a susține orice beneficii alei apei alcaline în scăderea lipidelor din sânge și a tensiunii arteriale.

A bea apă alcalină nu este un substitut pentru a urmări alte diete sănătoase pentru inimă și obiceiuri de exerciții fizice.

CONCLUZIE

Cercetările preliminare au arătat că apa alcalină poate avea beneficii pentru scăderea tensiunii arteriale și a lipidelor din sânge, dar sunt necesare mai multe studii pentru a valida aceste afirmații.

Consumul de apă alcalină te va ajuta să slăbești?

 Există mărturii pe internet care susțin că apa alcalină poate ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute prin cercetare.

Doar consumul de apă alcalină fără a face alte modificări nu va duce la pierderea semnificativă în greutate.

CONCLUZIE

Consumul de apă alcalină nu va ajuta în mod semnificativ la pierderea în greutate.

Apa alcalină și ameliorarea arsurilor la stomac

Acidul gastric este necesar pentru a activa enzima digestivă pepsină. Pepsina este o enzimă necesară pentru descompunerea proteinelor din stomac.

În arsurile cardiace (reflux acid, boală de reflux), acidul stomacal vine din stomac în esofag cauzând durere.

Arsura cronică a inimii poate provoca leziuni în regiunea esofagului și poate fi activată de enzima pepsină.

Un studiu din 2012 (7) a studiat efectul apei alcaline (pH 8,8) asupra activării pepsinei. Cercetătorii au descoperit că spre deosebire de apa de la robinet, apa alcalină poate ajuta cu calmarea arsurilor inimii, deoarece poate inactiva pepsina.

Prin urmare, cei care suferă de arsuri cardiace pot beneficia de pe urma consumului de apă alcalină. Cu toate acestea, înainte de a bea apă alcalină pentru tratarea sau prevenirea arsurilor inimii, vorbește mai întâi cu medicul tău.

Deși acest studiu sună promițător, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la apa alcalină și la beneficiile acesteia asupra arsurilor la inimă.

Dacă apa alcalină are un pH mai mic decât 8,8 – mai aproape de 8- nu se știe dacă se vor observa aceleași beneficii în ameliorarea arsurilor cardiace.

CONCLUZIE

Un studiu din 2012 a descoperit că apa alcalină (pH 8,8) poate fi utilă pentru inactivarea pepsinei în stomac, care poate reduce refluxul de acid.

Apa alcalină – Sursă de minerale

Un beneficiu în sănătate al consumului de apă alcalină poate fi că este o sursă de minerale: de calciu, magneziu și potasiu. Apa alcalină dintr-o sursă naturală de apă de izvor va avea cea mai mare cantitate de minerale.

Pe măsură ce apa trece peste roci, ea adună minerale pe parcurs. Apa alcalină ionizată din comerț poate avea și minerale, dar acestea sunt adăugate în apă.

Rețineți că, deși mineralele din apa alcalină pot contribui la aportul general de minerale, nu va avea o contribuție semnificativă la dietă.

Prin urmare, consumul de apă alcalină nu este un substitut pentru alimentele și băuturile bogate în minerale din alimentația ta.

CONCLUZIE

Apa alcalină poate contribui drept sursă de minerale în alimentație, dar este o cantitate relativ mică..

Există riscuri ale consumului de apă alcalină?

Deși majoritatea beneficiilor asociate cu apa alcalină nu sunt testate suficient științific, veștile bune sunt că băutul de apă alcalină cu moderație poate fi sigur pentru majoritatea oamenilor.

Totuși, ceva de luat în calcul este costul apei alcaline care este mult mai ridicat decât cel al apei obișnuite. Dacă dai mai mulți bani pe apa alcalină, poate ar fi timpul să decizi dacă este o investiție necesară.

Deși consumul de apă alcalină este în general considerat sigur, tot trebuie urmate anumite reguli de siguranță în special dacă este consumată în exces.

Prea multă apă alcalină poate fi periculoasă

Consumul de apă alcalină care este extrem de bazică, ca cea cu un pH peste 10, ar putea provoca unele efecte secundare dăunătoare. Mai mult nu înseamnă mai bine când vine vorba de apă alcalină.

Chiar dacă aciditatea gastrică poate neutraliza apa alcalină, consumul în exces poate duce la scăderea acidității din stomac și a iritațiilor pielii.

Scăderea acidității gastrice poate interfera cu digestia și absorbția unor nutrienți.

Prea multă alcalinitate ar putea provoca, de asemenea, convulsii și confuzie psihică.

Un raport dintr-un caz din 2015 (8) menționează un oraș din Germania care a făcut modificări la alimentarea cu apă pentru ridica nivelul de pH la 12.

Drept urmare, oamenii s-au plâns de iritații ale pielii și disconfort digestiv.

CONCLUZIE

Consumând prea multă apă alcalină sau apă alcalină care este prea bazică poate provoca reacții adverse neplăcute.

Apa alcalină poate provoca probleme digestive

Alcalinul în exces din tractul digestiv poate cauza probleme. Chiar dacă apa alcalină poate fi benefică pentru arsurile cardiace, luând prea mult, mai ales dacă nu ai arsuri cardiace, poate provoca probleme digestive.

Digestia redusă în stomac și posibilele goliri ale vezicii biliare sunt câteva dintre efectele secundare digestive care pot apărea în urma unui aport prea mare de alcalin.

CONCLUZIE

Consumul ridicat de apă alcalină poate deranja tractul digestiv.

Efectele asupra inimii la șobolani

Un articol din aprilie 2018, din New York Times, sugerează că experimentele pe șobolani cu apă alcalină au avut un rezultat negativ. Puii de șobolan cărora le-a fost administrată apă alcalină au dezvoltat leziuni musculare cardiace și creștere întârziată.

La om este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă există efecte secundare negative similare și la ce doză.

CONCLUZIE

Unele cercetări efectuate cu șobolani sugerează că mușchiul cardiac poate fi deteriorat de apa alcalină, care afectează și creșterea.

Interacțiunile medicamentoase cu apa alcalină

Unele site-uri web susțin că pot exista interacțiuni între anumite medicamente și apa alcalină. Prin urmare, consultă echipa medicul înainte de a adăuga apă alcalină în alimentația ta dacă urmezi vreo rețetă.

Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la medicamentele care pot interacționa cu apa alcalină și ce doze de apă alcalină pot fi tolerate în combinație cu anumite medicamente.

CONCLUZIE

Apa alcalină poate interfera cu unele medicamente.

Concluzie: Este apa alcalină mai bună pentru tine decât apa obișnuită?

Este apa alcalină într-atât de bună pe cât este de promovată? Susținătorii apei alcaline sugerează că are multe beneficii asupra sănătății. Cu toate acestea, aceste beneficii nu sunt susținute de validitate științifică. Prin urmare, experții în sănătate te sfătuiesc să fii prudent.

Consumul de apă alcalină cu moderație este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, dacă o consumi în speranța că ar aduce anumite beneficii în sănătate, cum ar fi reducerea riscului de apariție a bolilor, întârzierea îmbătrânirii sau stimularea sănătății imunitare, poate vrei să reconsideri cumpărarea apei alcaline mai scumpe.

Consumul de apă alcalină nu va afecta pH-ul din sânge, așa cum este uneori promovată. Apa ajunge mai întâi la stomac unde este neutralizată de conținutul puternic de acid.

Sângele este reglat corespunzător deoarece orice ușoară variație a pH-ului sanguin poate avea efecte drastice.

Există unele dovezi sugerează că apa alcalină poate avea un avantaj pentru rehidratarea sportivilor care sunt deshidratați.

Cu toate acestea, atunci când compari modul de hidratare al oamenilor pe timpul vieții de zi cu zi sau atunci când au activitate fizică moderată, diferența în hidratare între apa normală și cea alcalină este minimă, dacă nu chiar inexistentă.

Alcalinul poate furniza o cantitate de minerale, mai ales dacă provine dintr-o sursă minerală. Un studiu a descoperit că apa alcalină poate oferi un beneficiu pentru tensiunea arterială și nivelul lipidelor din sânge.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri inițiale.

Ca în cazul oricărei nutriții fundamentale, atunci când este consumată în exces, mai mult nu înseamnă mai bine, când vine vorba de apa alcalină. Poți să consumi prea multă, ceea ce ar putea interfera cu sănătatea digestivă și a pielii.

Atunci când comparăm diferite tipuri de apă, este important să ne amintim că ceea ce este esențial pentru sănătatea generală este consumul apei adecvate.

Dacă ai acces la apă curată, aceasta poate fi o soluție simplă pentru nevoile tale de hidratare. Nu trebuie să complici prea mult alegerea apei.

Apele scumpe pot părea că oferă mai multe avantaje pentru sănătate, dar multe dintre aceste afirmații nu sunt susținute prin studii științifice concrete.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cuplu care alearga.

Câte calorii arzi dacă alergi 1 kilometru?

Exercițiile fizice oferă multe beneficii pentru sănătate care nu se rezuma numai la scăderea în greutate. Din păcate, majoritatea adulților nu urmează instrucțiunile de exerciții