Cel mai probabil ați achiziționat cel puțin un aliment din gama ecologic, în cea mai recentă vizită la supermarket. Popularitatea și cererea de alimente ecologice continuă să crească în fiecare an. Potrivit Asociației Consumatorilor Organici, cererea de alimente ecologice a crescut cu aproximativ 20% în fiecare an.
Alimentele care sunt certificate ca fiind organice, nu folosesc pesticide sintetice, erbicide, OMG-uri (organism modificat genetic), nămoluri sau radiații ionizante.
Produsele de origine animală care sunt organice, nu sunt injectate cu antibiotice sau hormoni de creștere. Pe măsură ce consumatorii continuă să fie din ce în ce mai interesați de modul în care au fost crescute alimentele pe care le consumă și de locul lor de proveniență, practicile de cultivare ecologică vor continua să devină și ele din ce în ce mai populare.
Practicile biodinamice și de creștere organică sunt foarte asemănătoare, deși cele organice tind să fie mai frecvent cunoscute de consumatori.
Alimentele biodinamice și organice nu folosesc pesticide sintetice sau OMG-uri. Ambele practici agricole subliniază utilizarea durabilă a resurselor prime și reduce la minimum daunele aduse solului.
Alimentele biodinamice pot fi bune pentru tine; la fel ca alimentele organice, acesta poate fi mai scăzut în reziduurile de pesticide în comparație cu alimentele cultivate convențional.
Cu toate acestea, nu orice produs etichetat a fi biodinamic sau organic, este și sănătos; și alimentele mai puțin sănătoase pot fi etichetate la fel, în conformitate cu certificările în cauză.
Diferența dintre organic și biodinamic
Există multe asemănări între agricultura biodinamică și cea ecologică. O diferență între cele două este că agricultura biodinamică este văzută ca un organism viu autonom.
Agricultura ecologică poate fi, dar nu este întotdeauna privită prin această perspectivă. Scopul agriculturii biodinamice este de a avea un ecosistem echilibrat.
De exemplu, rotația culturilor este obligatorie, iar deșeurile animaliere de la ferma biodinamică, sunt folosite pentru îngrășământ. O fermă biodinamică ar trebui să fie o fermă autonomă.
Agricultura biodinamică poate diferi, de asemenea, de agricultura ecologică, deoarece biodinamica include recoltarea, plantarea și chiar consumul în funcție de ciclurile lunare. Această idee de utilizare a ciclurilor lunare pentru alegerea momentelor de plantare și recoltare, a fost introdusă inițial de către austriacul Rudolph Steiner în 1924.
Steiner și adepții agriculturii biodinamice cred că urmarea ciclului lunar pentru plantare și recoltare, poate influența gustul și nutriția alimentelor.
Practicile agricole nu trebuie să urmeze ciclul lunar pentru recoltare și nu pot fi întotdeauna considerate ca fiind autonome.
Pentru a obține certificarea organică, guvernele diferitelor țări se pot implica în procesul de certificare. Agricultura biodinamică este recunoscută la nivel internațional.
Agricultura biodinamică trebuie să aibă terenuri puse deoparte ca parte a fermei de biodiversitate, cum ar fi zonele umede sau pădurile.
Întreaga suprafață de teren trebuie să fie certificată biodinamic, în timp ce agricultura ecologică ar putea fi doar o parte a unei ferme convenționale.
Alimentele biodinamice sunt bune pentru dumneavoastră?
Susținătorii alimentelor biodinamice susțin că agricultura biodinamică poate produce produse mai nutritive, datorită recoltei în conformitate cu ciclul lunar.
Cu toate acestea, nu există cercetări curente care să stabilească dacă acest aspect al agriculturii biodinamice afectează aportul nutritiv și/sau gustul alimentelor.
Crește valoarea nutrițională a alimentelor atunci când luăm în calcul și alte aspecte ale agriculturii biodinamice, similare cu cea ecologică?
Există unele dezbateri cu privire la presupunerea că agricultura ecologică crește valoarea nutritivă, față de alimentele crescute convențional.
Cu toate acestea, unele meta-analize ale cercetărilor din domeniu au sugerat faptul că agricultura organică/biodinamică ar putea stimula anumite niveluri nutritive ale alimentelor.
Un articol din 2014 a analizat peste 300 de studii, care au cercetat diferențele dintre practicile organice și cele non-organice.
Cercetătorii au concluzionat după ce au analizat aceste rezultate ale studiului că, în medie, agricultura organică furnizează niveluri mai mari de antioxidanți și niveluri mai scăzute de reziduuri de pesticide, în comparație cu agricultura convențională.
Un articol din 2016 care a analizat peste 100 de studii, care comparau nutriția organică cu cea non-organică a concluzionat că, în medie, laptele organic are niveluri mai mari de omega 3, antioxidanți, tocoferol și fier.
Cu toate acestea, laptele organic a avut, în medie, niveluri mai scăzute de seleniu și iod.
Aceste studii au avut în vedere practicile de agricultură ecologică, dar, din moment ce organic și biodinamic este atât de similar, rezultatele acestor studii pot fi, de asemenea, extinse și pentru agricultura biodinamică.
Vă puteți bucura de anumite beneficii atunci când optați pentru alimente organice/biodinamice, deoarece acestea pot înregistra niveluri mai scăzute de reziduuri din pesticide, în timp ce sunt mai bogate în antioxidanți.
De unde puteți achiziționa alimente biodinamice?
Alimentele biodinamice sunt încă relativ neobișnuite, acest aspect fiind în legătură directă cu zona în care locuiți. În SUA, de exemplu, alimentele biodinamice pot fi comparate cu cele organice în urmă cu 30 de ani, în sensul că se găsesc destul de greu. Alimentele biodinamice vor continua probabil să devină din ce în ce mai populare și mai întâlnite în următorii ani.
În alte părți ale lumii, precum Europa, agricultura biodinamică este mai frecventă. Podgoriile din Europa au fost unele dintre primele agriculturi, care au optat pentru trecerea la agricultură biodinamică.
O considerație pentru cumpărarea alimentelor biodinamice, vine din ideea de a investi în fermă și fermier. Poate fi mai costisitor să achiziționați alimente biodinamice, dar dacă sprijinirea practicilor agricole care încurajează biodiversitatea și practicile de auto-susținere sunt importante pentru dumneavoastră, atunci va merita să cheltuiți ceva mai multe resurse financiare, pentru a obține alimente biodinamice.
Concluzie
Deși alimentele biodinamice nu sunt la fel de frecvente peste tot în lume, există, totuși, anumite zone în care practicile de creștere biodinamice sunt mai frecvente.
Agricultura biodinamică este foarte similară cu cea ecologică. Nu există pesticide sintetice sau OMG-uri (organism modificat genetic) utilizate pentru alimentele biodinamice.
Unele studii au arătat că alimentele organice pot fi mai bogate în antioxidanți, mai sărace în reziduurile de pesticide și mai bogate în omega 3, în cazul produselor lactate.
Aceste beneficii pentru sănătate asociate cu alimentele organice, pot fi asociate probabil și cu alimente biodinamice.
Agricultura biodinamică este destinată pentru a fi benefică pentru ecosistem, în timp ce este și o modalitate de protejare a resurselor prime, precum solul.
Sistemul de agricultură biodinamică are rolul de a încorpora terenurile rezervate biodiversității pentru mediu.
Pe lângă valoarea potențială a conținutului nutrițional crescut, cumpărarea de alimente biodinamice ar putea ajuta la sprijinirea fermierilor, care sunt dispuși să investească în acest tip de agricultură sustenabilă.