Aroma produselor alimentare afumate este unică, de aceea, aceste produse sunt foarte populare. Procesul de afumare a cărnii sau a altor alimente necesită echipamente speciale și muncă intensă, însă adăugarea aromei de fum sau a fumului lichid este relativ ușoară.
O preocupare privind carnea afumată este dată de asocierea dintre carnea afumată și riscul de dezvoltare a cancerului. Carnea prăjită pe grătar și afumarea ei, pot produce în organism compuși cu potențial cancerigen. Până vor fi efectuate mai multe cercetări de specialitate în acest sens, este recomandat să respectați indicațiile cu privire la carnea afumată.
Aroma artificială de fum, precum fumul lichid, are potențial cancerigen, așa că trebuie să aveți grijă atunci când consumați alimente aromatizate cu fum artificial.
Conținut:
Cum se afumă alimentele?
Mâncarea este afumată, de obicei, cu ajutorul unei surse mici de căldură, pe o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu alte metode de preparare, precum fierberea sau prăjitul pe grătar.
Afumarea se poate realiza prin diferite tehnici, dar în general sunt utilizate lemne sau cărbuni pe post de sursă de căldură. Produsele alimentare, cel mai adesea fiind vorba de diferite tipuri de carne, absorb aroma sursei de căldură și fumul.
Carne afumată și cancer
Preocuparea principală cu privire la afumarea produselor alimentare este reprezentată de faptul că particulele din fum, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice (HAP), sunt cancerigene și sunt absorbite în alimente.
Cantitatea de HAP din alimentele afumate poate varia; un studiu din 1993 care a măsurat diferite niveluri de HAP din alimentele afumate, a relevat faptul că mai multe tipuri de carne afumată, precum șuncă, creveți sau somon conțineau diferite cantități de HAP.
Potrivit experților în sănătate, există o asociere puternică între consumul de carne afumată și cancerul colorectal, însă asocierea cu alte tipuri de cancer nu este la fel de clară.
Carnea afumată este adesea conservată, iar aceste metode suplimentare de procesare pot afecta, de asemenea, riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, precum și sănătatea inimii.
Dacă carnea este preparată pe grătar la o temperatură ridicată, există un potențial de formare a și mai mulți compuși cancerigeni.
Prin urmare, dacă o carne este afumată, conservată și prăjită pe grătar, potențialul cancerigen este mai ridicat.
Aroma de fum este nocivă?
Aroma de fum este o modalitate mai simplă de a adăuga o aromă de fum, fără a mai fi necesar procesul de gătit, care este ceva mai complicat. Afumarea poate determina alimentele să absoarbă potențiali compuși cancerigeni din fum, însă există și varianta aromei artificiale de fum.
Se pare că aroma de fum nu este complet benignă; un studiu efectuat în 1993 a relevat faptul că aroma artificială de fum lichid poate reprezenta o sursă de hidrocarburi aromatice policiclice, la fel ca și în cazul metodei afumării clasice.
Fumul lichid constă din particule de fum amestecate adesea cu apă, astfel încât componentele nocive, provenite din fum, pot fi transferate în aroma fumului lichid.
Care este aportul recomandat?
Deși nu există un aport clar, definit ca fiind sigur pentru consum sau nu, de produse alimentare afumate, majoritatea organizațiilor de sănătate sugerează consumul efectuat cu prudență. Deși nu există o asociere definitivă între consumul de alimente afumate și dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, există, totuși, o legătură între consumul ridicat de astfel de produse alimentare și riscul crescut de apariție a cancerului.
Prin urmare, consumul de produse alimentare afumate și de alimente cu conținut de fum lichid, ar trebui limitat la un consum ocazional, și nu ca o normă alimentară.
Experții în sănătate și nutriție sugerează faptul că ar trebui să consumăm carne afumată sau procesată, relativ rar și în cantități reduse. Așadar, dacă doriți să consumați astfel de produse alimentare, puteți să le savurați la ocazii speciale, în nici un caz zilnic sau săptămânal.
Somon afumat și siguranța alimentelor
O altă considerație, în special cu privire la somonul afumat, este riscul de îmbolnăvire pe fond alimentar. Listeria este un agent patogen alimentar, care poate fi găsit în somonul afumat.
Dacă somonul afumat este preparat acasă, ar putea exista riscul contaminării cu listeria, în special dacă somonul este ținut la temperatura greșită în urma procesului de afumare.
Orice suprafațe sau ustensile care vin în contact cu somonul afumat sau cu orice alt aliment cu potențial periculos, ar trebui să fie bine igienizate. În mod evident, aici intră în discuție inclusiv spălarea corespunzătoare a mâinilor înainte de a prepara somonul.
Dacă utilizați ustensile înainte ca somonul să fie gătit, asigurați-vă că le spălați înainte de a le folosi pe somonul preparat, ori puteți utiliza ustensile diferite.
În cazurile de sistem imunitar compromis, este necesară o discuție cu un medic specialist, înainte de consumul de somon afumat.
Ce alternative există?
Aroma produselor alimentare afumate este unică, dar asta nu înseamnă că nu puteți fi creativi și să găsiți niște înlocuitori.
De exemplu, carnea afumată poate fi asortată cu mâncăruri de fasole coaptă. În loc să adăugați carne afumată, încercați să adăugați puțină sare afumată, paprika sau încercați alte plante medicinale pentru a conferi mâncării un profil de aromă diferit. De asemenea, puteți adăuga în anumite rețete puțin oțet, care va aromatiza diferit mâncarea.
O alternativă vegetariană la somonul afumat, ar putea fi reprezentată de ardei roșii prăjiți sau de alte legume prăjite. Prăjirea legumelor poate adăuga o aromă profundă, care poate fi considerată ca fiind similară cu aroma de fum.
Concluzie
Produsele alimentare afumate și aroma de fum au un potențial cancerigen dovedit științific, generând creșterea riscului de dezvoltare a cancerului, în special de cancer colorectal. Cantitatea de alimente afumate considerată a fi sigură pentru consum nu are o valoare exactă, astfel încât experții din domeniul sănătății sugerează limitarea consumului de alimente afumate. Prin urmare, consumul ar trebui să fie realizat rar și în cantități reduse.
Alimentele care conțin fum lichid, pot conține și hidrocarburi aromatice policiclice, care sunt un compus cancerigen provenit din fum. Dacă un aliment afumat a trecut și prin procesul de conservare și/sau a fost gătit pe grătar la o temperatură ridicată, există un potențial și mai crescut de agenți cancerigeni.
Dacă consumați în mod constant alimente afumate sau conservate, este recomandat să le înlocuiți cu alternative mai sănătoase.