Tânără se antrenează energic la sala de forță
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Alimente care stimulează energia

Scăderea nivelului de energie pe parcursul zilei sau lipsa energiei la început de zi, sunt probleme des întâlnite în rândul adulților. Pe lângă somn, stres și nivelurile de hormoni, aportul alimentar ar putea avea un impact semnificativ asupra nivelului de energie.

În general, alimentele care furnizează foarte mulți nutrienți și fibre, sunt surse bune de energie susținută. Cofeina poate fi o soluție rapidă, însă efectul ei dispare la fel de rapid.

V-am pregătit mai jos o listă de alimente care pot stimula energia, plus alimente care doar dau impresia că pot stimula energia, dar în realitate nu au acest efect.

Fructe și legume

Fructele și legumele sunt o sursă naturală de energie din carbohidrați. Cu toate acestea, oferă și fibre, care încetinesc eliberarea de energie din tractul digestiv. Această energie susținută, în loc să fie eliberată toată deodată, menține nivelul glicemiei stabil, trimițând semnale către creier care îl anunță că nivelul de energie este unul corespunzător.

Fructele și legumele sunt o sursă de antioxidanți și fitochimice, care pot proteja celulele corpului de deteriorare. Acești antioxidanți pot stimula sănătatea sistemului imunitar. Consumând o varietate de culori de fructe și legume, este cel mai bun mod de a obține diferite tipuri de fitochimice.

Consumul de fructe și legume violet, verzi, portocalii, roșii, galbene și albastre, poate oferi organismului dumneavoastră o cantitate mare de antioxidanți benefici.

Fructele și legumele crocante, cum ar fi merele, morcovii, țelina, castraveții etc., vă pot ajuta să rămâneți treji doar datorită forței pe care trebuie să o depuneți pentru a le mesteca. De fapt, consumul unui măr dimineața vă poate ajuta să obțineți un impuls energetic mai mare, decât dacă ați bea o ceașcă de cafea.

Rețineți că consumul de suc de fructe nu are același efect asupra organismului ca și consumul de fructe întregi. Sucul nu are fibre care să încetinească absorbția zahărului în sânge. Poate conține în continuare substanțe nutritive importante, dar prin omiterea fibrei pierdeți o parte importantă a fructului.

Consumul de suc poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, care apoi ar putea să se prăbușească brusc, ceea ce nu ajută la menținerea unui nivel stabil de energie.

Mese echilibrate

O recomandare generală pentru creșterea energiei este să consumați mese echilibrate cu carbohidrați, grăsimi și proteine. Un amestec din toți acești nutrienți va asigura niveluri susținute de zahăr în sânge, evitând prăbușirea bruscă a lor.

Sursa de carbohidrați ar trebui să fie bogată în fibre, deci ar putea fi vorba despre fructe, legume, cereale integrale, leguminoase sau o combinație de aceste surse.

Grăsimile și proteinele sănătoase pot echilibra nivelul zahărului, împreună cu fibrele, oferind și alte surse de vitamine și minerale. Grăsimile sănătoase pot fi uleiul de măsline, nucile, uleiul de cocos, untul provenit din proteină animală crescută cu iarbă sau avocado.

Alegeți proteine slabe pentru cele mai bune niveluri de energie. Proteinele au o sațietate ridicată, ceea ce înseamnă că nu veți simți nevoia să mâncați iar o bună perioadă de timp. Nu vreți să resimțiți nevoia de a trage un pui de somn după ce ați mâncat.

Aveți grijă să vă controlați dimensiunea porțiilor de servire și să mențineți un echilibru între carbohidrații fibroși, proteinele slabe și grăsimile sănătoase, pentru niveluri optime de energie.

Surse de fier

Deficitul de fier este o cauză frecventă de letargie și energie scăzută, în special la femei. Consumul unei cantități suficiente de fier vă poate asigura că vă creșteți nivelurile de energie pe termen lung. Sursele animale de fier, cum ar fi carnea roșie, sunt cel mai bine absorbite.

Sursele vegetale, cum ar fi legumele cu frunze verde închis, fasolea sau fructele uscate, au un nivel de absorbție mai scăzut, dar consumul unei surse de vitamina C cu alimente cu conținut de fier vegetal crește absorbția.

Evitați băuturile energizante sau cu zahăr adăugat

Băuturile energizante și băuturile pe bază de cafea sunt, de obicei, bogate în zahăr, cofeină și cam atât. Ele pot oferi energie pe termen scurt, dar în timp poate avea un efect negativ asupra nivelului de hormoni și poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge.

În loc să consumați băuturi energizante, încercați ceai obișnuit. Ceaiul are anumite cantități de cofeină, însă nu la fel de mult ca băuturile energizante sau cafeaua.

Evitați alimentele procesate cu substanțe chimice

Optați pentru alimente naturale, neprocesate, pentru cel mai bun impuls de energie.

Evitați să alegeți alimente ambalate, care au adăugate ingrediente artificiale. Dacă obișnuiți să consumați batoane proteice, atunci când aveți nevoie de un impuls de energie, alegeți mărci care folosesc ingrediente alimentare reale, ingrediente artificiale limitate și care nu au un nivel ridicat de zahăr.

Batoanele proteice ar trebui să fie, de asemenea, o sursă de proteine și fibre, așa că încercați să alegeți astfel de produse bazate pe nuci și fructe, de exemplu.

Concluzie

Creșterea nivelului de energie poate proveni din modificarea nivelului de stres, somn suplimentar și niveluri hormonale adecvate. Cu toate acestea, aportul alimentar poate avea, de asemenea, un impact puternic asupra nivelului de energie. Fructele și legumele vă pot oferi un impuls de energie sănătos, iar acestea vă vor furniza și un plus de fibre, vitamine, minerale și fitochimice.

Consumul echilibrat de proteine, grăsimi și carbohidrați, este important pentru menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil, ceea ce la rândul său va menține nivelul de energie stabil.

Consumul alimentelor bogate în fier poate stimula, de asemenea, energia, deoarece deficiența de fier duce la energie scăzută și oboseală. Alimentele bogate în fier includ carne roșie, stridii, carne de pasăre, ouă și legume cu frunze de culoare verde închis.

Evitați capcana consumului de băuturi energizante sau cafea, deoarece acestea vă pot oferi doar un impuls de cofeină, fiind de fapt o sursă slabă de energie susținută. Alegeți alimente naturale cu ingrediente artificiale minime adăugate, pentru a stimula nivelul de energie într-un mod sănătos.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tânără zâmbește larg servind o ceașcă de cafea

De ce este sănătoasă fericirea?

Fericirea nu constă doar într-o stare de mulțumire și satisfacție sau într-un grad ridicat de optimism, unele cercetări de specialitate sugerând că fericirea poate avea