Bol de sticlă plin cu floricele de porumb (popcorn)

Alimente care par nesănătoase, dar nu sunt

Unele alimente au o reputație proastă atunci când vine vorba de cât de sănătoase sunt, ceea ce de multe ori duce la evitarea lor, însă din motive nefondate. Adesea, studiile științifice sunt interpretate greșit, distorsionate sau raportate greșit în mass-media, ducând la publicarea unor informații înșelătoare.

Astfel, anumite alimente care își pot avea locul într-o dietă sănătoasă sau care pot avea chiar beneficii pentru sănătatea noastră sunt evitate fără a exista un motiv întemeiat în spatele deciziei.

Iată câteva alimente obișnuite despre care probabil ați crezut că sunt nesănătoase, dar care de fapt nu sunt chiar atât de rele.

Popcorn

Este important de menționat că aici nu vorbim despre popcornul acoperit cu unt sărat, zahăr sau caramel. Acestea nu sunt cu siguranță cea mai bună alegere pentru o dietă sănătoasă, cu toate acestea, porumbul simplu reprezintă o gustare excelentă cu conținut scăzut de calorii, care poate constitui o alternativă bună la alimentele cu conținut ridicat de grăsimi și calorii, cum ar fi chipsurile de cartofi.

Popcornul are un conținut ridicat de fibre dietetice, care s-a dovedit că ajută la reducerea riscului de boli asociate cu stilul de viață, cum ar fi bolile de inimă, precum și la menținerea sănătății sistemului digestiv. De asemenea, s-a sugerat că cojile de floricele conțin cantități mari de antioxidanți, care protejează împotriva deteriorării oxidative a organismului.

Opțiunile de aromă sănătoasă pentru porumbul simplu includ un strop de piper negru sau boia de ardei, ori ierburi uscate.

Carbohidrați

Cu numeroase diete cu conținut scăzut de carbohidrați care apar în mod constant, susținând că vor face ca kilogramele în plus să se topească, nu este de mirare că mulți oameni percep carbohidrații ca fiind nesănătoși.

Cu toate acestea, pierderea în greutate în cadrul acestor tipuri de diete este probabil o urmare a reducerii aportului total de calorii pe baza restricției de carbohidrați.

Nu există niciun motiv pentru care carbohidrații precum pâinea, pastele, legumele cu amidon și orezul să nu poată face parte dintr-o dietă sănătoasă și, de fapt, aceste alimente furnizează organismului nostru substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele B și fibrele.

Carbohidrații furnizează, de asemenea, combustibil pentru organism, care este esențial pentru menținerea energiei de care avem nevoie pentru a funcționa în viața de zi cu zi, mai ales dacă suntem foarte activi.

Secretul atunci când consumați carbohidrați ca parte a unei diete sănătoase este să alegeți opțiuni bogate în fibre și cu indice glicemic mai scăzut, cum ar fi pâinea integrală, pastele brune și orezul brun.

Evitarea carbohidraților foarte rafinați și înlocuirea acestora cu alternative mai puțin procesate înseamnă mai multă valoare nutritivă. În timp ce carbohidrații pot juca un rol într-o dietă sănătoasă, sunt de asemenea ușor de consumat în exces, deci asigurați-vă că păstrați dimensiunile porțiilor moderate.

Nuci

Datorită conținutului ridicat de calorii și grăsimi, mulți oameni văd nucile ca fiind nesănătoase; cu toate acestea, acest lucru nu putea fi mai departe de adevăr. Nucile sunt bogate în substanțe nutritive importante, precum și proteine, grăsimi nesaturate sănătoase și fibre.

Un aport moderat de nuci a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Pentru a vă asigura că alegeți cele mai sănătoase alternative de nuci, optați pentru soiurile care nu sunt prăjite, sărate sau acoperite cu zahăr, deoarece acest lucru va adăuga doar niște calorii goale suplimentare.

Asigurați-vă că dimensiunile porțiilor sunt mici, deoarece, în ciuda beneficiilor lor nutriționale, nucile sunt încă dense în calorii și sunt susceptibile de a contribui la creșterea în greutate atunci când sunt consumate în exces.

Alimente care conțin gluten

Pe măsură ce dietele fără gluten devin populare cu numeroase celebrități care le susțin și din ce în ce mai multe produse fără gluten disponibile în restaurante și pe rafturile supermarketurilor, mulți oameni au impresia că trebuie să urmăm cu toții o dietă fără gluten.

În realitate, evitarea glutenului este necesară doar pentru cei care suferă de boală celiacă sau care au o intoleranță la gluten diagnosticată. Nu există dovezi conform cărora glutenul (o proteină care se găsește în grâu și alte produse din cereale) prezintă pericole pentru consumatorul obișnuit.

O dietă fără gluten poate fi costisitoare, antisocială și restrictivă, așa că nu vă temeți de alimentele care conțin gluten decât dacă aveți cu adevărat o intoleranță.

Ouă

Deși ouăle au un conținut ridicat de colesterol, nu este necesar să le restricționăm așa cum se credea în trecut. S-a constatat acum că grăsimile saturate din dietă au cel mai mare efect asupra nivelului de colesterol rău din sânge, iar colesterolul din dietă are un efect mult mai mic.

Ouăle sunt pline de substanțe nutritive și sunt o sursă excelentă de proteine, de aceea consumul lor nu este restricționat în vreun fel.

Produse lactate

Mulți oameni evită produsele lactate deoarece consideră că sunt nesănătoase, cu toate acestea, dacă se consumă lactate cu conținut scăzut de grăsimi, există numeroase beneficii pentru sănătate ale acestor alimente. Lactatele sunt o sursă excelentă de calciu, care a fost asociată cu oasele puternice. Este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, care vă poate ajuta să vă mențineți mai plini pentru mai mult timp.

Deși produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi sunt bogate în grăsimi saturate, care sunt asociate cu bolile de inimă, unele cercetări recente au sugerat că relația dintre consumul de lactate dietetice și bolile de inimă nu sunt la fel de strâns legate ca în trecut.

Alcoolul

Similar cu ciocolata, există beneficii pentru sănătate ale unui consum ușor până la moderat de alcool. Cu toate acestea, secretul este moderația, deoarece alcoolul este cu siguranță o substanță care poate contribui la probleme grave de sănătate dacă este consumat în exces.

Studiile științifice sugerează că un nivel controlat al consumului de alcool poate reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și, eventual, chiar diabet de tip 2.

Totuși, dacă nu obișnuiți deja să consumați alcool, probabil că acesta nu este un motiv suficient de bun pentru a începe. Cu toate acestea, dacă beți deja regulat în cantități mici, acest lucru vă poate ajuta.

Un consum moderat de alcool presupune nu mai mult de o băutură zilnic pentru femei și două pentru bărbați, cu două zile fără alcool pe săptămână.

Cafea

Cafeaua a fost asociată cu unele riscuri pentru sănătate și unele beneficii. Cu toate acestea, ca regulă generală, se crede că, în cazul consumului moderat, beneficiile depășesc riscurile.

Studii recente au asociat consumul de cafea cu protecția împotriva bolii Parkinson, a diabetului de tip 2 și a cancerului hepatic, precum și cu un risc general mai mic de deces.

Cafeaua are, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută la protejarea organismului de daunele oxidative care pot duce la dezvoltarea de cancer sau alte afecțiuni de sănătate.

Ciocolata

Deși nu toate tipurile de ciocolată sunt create în mod egal atunci când vine vorba de beneficiile lor pentru sănătate, nu există nicio îndoială că o cantitate mică de ciocolată neagră în dietă are potențialul de a oferi antioxidanți valoroși.

Consumul regulat de ciocolată (neagră și în cantități mici), a fost legat de reducerea riscului de accident vascular cerebral, boli de inimă și chiar obezitate. De asemenea, a fost legat de efecte pozitive asupra dispoziției și, eventual, chiar de îmbunătățiri ale vederii oculare.

Pentru cele mai bune efecte, optați pentru ciocolată care are cel mai mare procent de cacao pe care îl puteți suporta, deoarece aceasta este componenta care furnizează beneficii.

Este important să ne amintim că și cea mai amară ciocolată neagră are un conținut ridicat de grăsimi și calorii, deci asigurați-vă că aveți un consum moderat, care nu se transformă într-un consum excesiv, care ar anula orice beneficii pentru sănătate.

Unt de arahide

Untul de arahide poate avea reputația unei gustări nesănătoase, dar de fapt poate fi destul de hrănitor. Nucile sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre, deci este de la sine înțeles că untul de arahide are și el aceste proprietăți.

Secretul este să fie cât mai natural posibil, deoarece multe versiuni disponibile în supermarketuri au o mulțime de sare adăugată, zahăr și chiar grăsimi.

Untul de arahide este bogat în calorii, astfel încât porțiile trebuie să fie moderate; cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care cantități mici de unt de arahide nu pot face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *