Friptură de curcan preparată pentru masa de Crăciun

Alimentație sănătoasă de sărbători – Mâncați fără a vă simțiți vinovați!

Odată cu apropierea rapidă a sezonului de sărbători, mulți dintre noi ne putem vedea deja obiceiurile alimentare sănătoase zburând pe fereastră, iar kilogramele de sărbători acumulându-se. Perioada festivă a anului este notorie pentru mâncarea grea, încărcată de calorii, și în cantități mari, peste care se adaugă lipsa de timp sau energie pentru efectuarea de antrenamente fizice.

Deși este perfect rezonabil să vă distrați și să vă relaxați puțin la sfârșitul unui alt an, există modalități de a reduce la minimum creșterea în greutate și de a vă menține obiceiurile alimentare sănătoase pe tot parcursul sezonului. Nu ar fi frumos să începeți Anul Nou fără nevoia unei noi rezoluții de a pierde cele cinci kilograme în plus pe care le-ați câștigat de Crăciun?

Știm că răspunsul este unul afirmativ, așadar v-am pregătit câteva modalități de a evita creșterea în greutate în preajma Crăciunului și de a începe Anul Nou simțindu-vă sănătoși și încrezători.

Evitați consumul în exces la petreceri

De-a lungul sezonului festiv, trebuie să participați la numeroase petreceri, evenimente de familie, prânzuri și cine, dintre care majoritatea nu sunt tocmai prietenoase cu dieta. Nu numai că nu avem control asupra mâncării care ne este servită, dar de regulă există o cantitate uriașă de alimente de sărbători, pe care nu le consumăm în mod uzual în restul anului, ceea ce le face de două ori mai tentante.

Există, de asemenea, o tendință de a mânca fără a fi cu adevărat atenți la ceea ce băgăm în gură, în timp ce ne bucurăm de compania altora și, cel mai probabil, și de câteva pahare de vin. Pentru a evita aceste aspecte problematice pentru menținerea greutății, se poate dovedi utilă respectarea următoarelor sfaturi de consum alimentar efectuat în cadrul petrecerilor din preajma sărbătorilor:

Stați ceva mai departe de mâncare

La o petrecere de tip bufet suedez, este ușor să vă treziți că migrați la mesele cu mâncare cu fiecare ocazie sau că vă instalați la cel mult un pas sau doi de ele. Acest lucru vă ușurează, în mod evident, semnificativ accesul la mâncare, ceea ce implicit se va traduce într-un consum alimentar exagerat.

Pentru a evita acest lucru, încercați să stați cât mai departe de mâncare posibil, de preferință chiar și cu privirea. Luați o farfurie și alegeți o cantitate rezonabilă dintr-o selecție de alimente sănătoase din varietatea de produse disponibile, după care îndepărtați-vă și nu vă mai întoarceți decât dacă vă este foame cu adevărat.

De asemenea, fiți conștienți de gustările plasate strategic, cum ar fi castroanele cu chipsuri sau alune, care pot fi foarte tentante pentru consum ocazional, dacă sunteți prea aproape de ele.

Mâncați o masă sănătoasă în prealabil

Dacă știți că mergeți la o petrecere sau la un eveniment legat de mâncare în care există posibilitatea de a vă răsfăța puțin, este o idee bună să încercați să compensați acest lucru printr-un consum alimentar sănătos în ziua respectivă. Asta nu înseamnă să săriți peste masa de prânz pentru a putea consuma cât mai multă mâncare la petrecere, ci să optați în schimb pentru opțiuni nutritive cu conținut scăzut de calorii, care să mențină pentru mai mult timp senzația de sațietate.

Dacă mergeți la o petrecere și vă este foame, cu siguranță veți consuma alimente în exces, în special din categoria celor nesănătoase, deoarece atunci când sunteți înfometați, sunteți predispuși la a avea mai puțină atenție la ceea ce mâncați, pe lângă tendința de a mânca în cantități mari. Prin urmare, un prânz sănătos, cu conținut scăzut de grăsimi, care conține proteine slabe, legume cu conținut scăzut de calorii și carbohidrați din cereale integrale, vă va menține plini pentru mai mult timp și implicit nu veți mânca în exces mai târziu, în cadrul petrecerii. De asemenea, furnizează substanțe nutritive pe care s-ar putea să nu le obțineți din alimentele mai puțin sănătoase de la petrecere. Alegând o opțiune cu conținut scăzut de calorii, lăsați, de asemenea, o marjă de manevră pentru câteva calorii suplimentare mai târziu.

În plus, poate fi util să consumați o gustare sănătoasă înainte de eveniment pentru a preveni orice semn de foame. O bucată de fruct sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsime poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a evita să mergeți drept la castronul cu chipsuri imediat ce ajungeți.

Bucurați-vă de deliciile pe care alegeți să le consumați

O parte din distracția sezonului festiv este dată de posibilitatea de a consuma mâncăruri pe care nu le mâncăm în mod normal în tot restul anului, de aceea puteți să vă răsfățați totuși cu câteva delicii. Cu toate acestea, dacă doriți să încăpeți fără probleme în ținuta rezervată pentru Anul Nou, cel mai bine este să vă limitați doar la cele pe care le iubiți cu adevărat.

Indiferent de ce plăceri vinovate veți alege, asigurați-vă că le mâncați încet și vă bucurați de fiecare minut, ținând cont de faptul că nu le veți mai gusta iar până în anul următor. Așadar, gândiți-vă bine ce mâncăruri așteptați cu nerăbdare pe parcursul anului și optați pentru acestea pentru consum, care ar trebui, în continuare, să fie unul moderat, în special dacă este vorba de mâncăruri grase, bogate în calorii sau zahăr.

Alegeți opțiuni mai ușoare atunci când este posibil

Dacă participați la un prânz sau la o cină festivă la un restaurant, este posibil să optați pentru alternative mai ușoare, care sunt mai prietenoase cu linia taliei. Optați pentru salate și feluri de mâncare pe bază de legume, comandați aperitive anterior unui fel principal de mâncare de dimensiuni mai mici, ori împărțiți masa cu un prieten și evitați alimentele extra, precum coșul de pâine, pentru un consum mai redus de calorii.

În schimb, dacă cinați acasă la cineva, poate fi ceva mai dificil să alegeți opțiuni sănătoase sau să faceți cereri speciale, dar, dacă este posibil, cereți o porție mai mică și umpleți farfuria cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi salată și legume.

Atunci când vă confruntați cu un bufet suedez, încercați să alegeți alimente pe bază de legume, cereale integrale și carne slabă, mai degrabă decât mâncăruri prăjite, carne procesată și produse de patiserie. Deserturile pe bază de fructe proaspete sunt de obicei cea mai sănătoasă opțiune.

Luați cu dumneavoastră un preparat sănătos

Dacă mergeți la un eveniment unde trebuie să duceți și dumneavoastră un preparat, asigurați-vă că este unul din categoria celor sănătoase. Acest lucru vă asigură că există cel puțin o opțiune sănătoasă de a mânca și puteți fi siguri că și ceilalți invitați vor aprecia!

Optați pentru gustări și mâncăruri festive mai sănătoase

Sezonul festiv nu trebuie să se concentreze pe alimente bogate în grăsimi, calorii și zahăr. Există o mulțime de opțiuni mai sănătoase care pot înlocui produsele clasicele sau, dacă sunteți foarte tradiționali, modalități de a le modifica pentru a prepara feluri de mâncare mai sănătoase. Încercați aceste sfaturi pentru a reduce caloriile meselor festive:

Alegeți metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi prepararea la grătar sau aburi și coacerea, mai degrabă decât prăjirea sau rotisarea în multe grăsimi.

Alegeți întotdeauna opțiuni lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Adăugați mai puține grăsimi în diferitele feluri de mâncare și adăugați aromă cu ierburi și condimente, care nu adaugă calorii în plus.

Alegeți grăsimi mai sănătoase pentru gătit, cum ar fi uleiul de măsline.

Deserturile bazate pe fructe sunt o opțiune sănătoasă.

Serviți sosurile separat, astfel încât fiecare să își poată alege propria cantitate pentru consum.

Umpleți cea mai mare parte din farfurie cu legume.

Faceți cadouri de Crăciun mai sănătoase, cum ar fi cele pe bază de fructe uscate, mai degrabă decât opțiunile bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata și caramelul. Alternativ, alegeți cadouri care nu se bazează deloc pe mâncare.

Căutați pe internet numeroasele rețete alternative pentru preparatele clasice de Crăciun, care sunt mai sănătoase.

Beți cu moderație

Alcoolul este bogat în calorii și, prin urmare, poate contribui la depunerea kilogramelor în timpul sezonului festiv, când tindem să bem ceva mai mult decât în mod normal. Consumul de alcool ne poate determina, de asemenea, să mâncăm în exces și să fim mai puțin selectivi cu privire la alimentele pe care le alegem. Pentru a minimiza acest lucru, alegeți o băutură nonalcoolică, de preferință apă, după fiecare băutură alcoolică servită, pentru rehidratare și pentru minimizarea efectelor alcoolului, precum și pentru a reduce caloriile pe care le consumați.

Opțiunile de băuturi alcoolice cu conținut scăzut de calorii includ vinul, șprițul sau băuturile spirtoase  combinate cu opțiuni cu conținut scăzut de calorii, deci alegeți aceste opțiuni și evitați berea, cocktailurile și băuturile premixate în stilul băuturilor răcoritoare. Unde este posibil, evitați băuturile răcoritoare și cantitățile mari de suc de fructe, deoarece acestea sunt toate bogate în calorii.

Nu vă abandonați programul de antrenamente fizice

Este ușor să vă lăsați prinși în ritmul anotimpului festiv, știm, și să renunțați la antrenamentele fizice. Acest efect poate ține uneori chiar și după încheierea sărbătorilor, tocmai de aceea este important să încercați să mențineți antrenamentele o prioritate în viața dumneavoastră, chiar și în această perioadă a anului.

Exercițiile fizice sunt o modalitate bună de a vă relaxa și de a scăpa de stresul aferent sezonului și, de asemenea, de a arde acele calorii suplimentare care s-au strecurat în dieta dumneavoastră. Poate că uneori o excursie la sala de forță poate fi ultimul lucru de care simțiți că aveți nevoie după o noapte de exces alimentar, însă o plimbare la aer curat sau o baie răcoritoare în piscină poate fi exact ceea ce aveți nevoie după o noapte albă. Nu uitați să rămâneți hidratați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *