Aportul de alge marine este considerat o parte normală a regimului alimentar pentru multe culturi asiatice, dar societățile occidentale abia încep să le mănânce. Algele marine au multe beneficii nutritive similare cu alte legume; sunt foarte sărace în calorii, bogate în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale.
Una dintre principalele diferențe între verdețuri (varza, salata, etc.) și alge marine este modul în care acestea sunt crescute. Din moment ce algele de mare sunt cultivate în apă sărată, nutrienții absorbiți vor fi diferiți de plantele cultivate în sol.
Algele uscate sunt disponibile pe scară largă în comparație cu cele proaspete în societățile occidentale. Prin urmare, atunci când comparăm nutriția algei cu gramajul, dimensiunea porției este de obicei destul de mică.
În general, nu se recomandă aportul de doze foarte mari de alge deoarece reprezintă o sursă bogată de minerale care ar putea fi periculoase atunci când sunt consumate în cantități mari. Ca în cazul oricărui aliment, este cel mai bine să le consumi cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase.
Consumul de alge ca supliment alimentar trebuie văzut cu precauție. Odată cu creșterea poluării și a deșeurilor toxice acumulate în oceane, aceste substanțe nocive pot fi transferate algelor.
Suplimentele nu sunt reglementate de FDA, așa că încearcă să îți consulți doctorii înainte de a le lua.
Conținut:
Protecția antioxidanților
Plantele sunt pline de antioxidanți benefici care pot ajuta la protejarea celulelor. Mâncarea alimentelor bogate în antioxidanți poate ajuta la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și demență.
Mâncarea unei varietăți de alimente vegetale este recomandată, deoarece fiecare oferă avantaje unice. Adăugarea de alge marine la dieta ta poate oferi o sursă diversificată de antioxidanți.
Consiliul European pentru Informații Alimentare (1), a demonstrat faptul că unii compușii din alge numiți fucoidani ajută la combaterea celulelor canceroase. Compușii din alge marine pot fi considerați antiinflamatori.
Inflamația este asociată cu multe boli cronice, astfel încât obținerea de alimente antiinflamatoare în dietă poate ajuta la scăderea inflamației din organism.
Multe studii cu alge au fost făcute pe celule sau animale. Aceste studii sugerează că algele albe sunt o sursă bogată de proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și chiar anti-cancerigene. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pe oamenii.
Glicemia, nivelul colesterolului și sănătatea intestinului
Algele de mare sunt o sursă de fibre numită fibră solubilă. Fibra solubilă înseamnă că acest tip de fibre se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare unui gel. Fibra solubilă (2) poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge și poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Mâncarea alimentelor bogate în fibre poate oferi, de asemenea, un sentiment de sațietate. Prin urmare, algele marine pot ajuta și la sațietatea postprandială.
Fibra solubilă din alge marine este considerată un prebiotic. Obținerea unor surse de prebiotice în dietă poate ajuta la promovarea bacteriilor benefice, probioticelor, în tractul digestiv. Cercetările continuă să dezvăluie beneficiile existenței acestei bacterii în intestin. Mâncarea alimentelor prebiotice este o modalitate de a încuraja probioticele în tractul digestiv.
Adăugarea algelor în dietă ar putea ajuta la promovarea sănătății intestinale și la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge.
De fapt, un articol din 2012 (3) sugerează că, din cauza impactului algelor asupra nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului, ar putea fi considerat în viitor, cu ajutorul mai multor cercetări, un produs anti-obezitate.
Sursa de aminoacizi, vitamine și minerale
Algele sunt o sursă de multe minerale precum calciul, fierul, magneziul și potasiul. Americanilor le este greu să atingă aportul zilnic recomandat când vine vorba despre aceste minerale.
Pe de altă parte, întrucât o porție medie de alge uscate este de obicei mică, în jur de 10 grame, cantitatea de minerale pe care o puteți obține din alge marine nu este atât de mare. Cu toate acestea, consumul a peste 10 grame de alge marine ar putea ajuta la creșterea cantității de minerale obținute.
Algele pot avea un conținut ridicat de iod, un lucru bun atâta timp cât acestea nu sunt consumate în exces. Limita superioară tolerabilă pentru iod zilnic este de 1.100 mcg.
Consumul prea mare de iod poate imita simptomele deficitului de iod: extinderea glandei tiroide, nivel crescut de TSH și hipotiroidism (4).
Consumul de alge marine în doze moderate nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, dar dacă ai un istoric de probleme tiroidiene sau luați medicamente, vorbește cu echipa ta de asistență medicală.
Algele sunt, de asemenea, o sursă de vitamina B12. Cele mai multe surse alimentare de vitamina B12 provin din animale, astfel încât algele albe sunt o alegere vegană pentru vitamina B12.
Algele de mare sunt în mod natural sărace în grăsimi, iar unele soiuri sunt bogate în proteine. Potrivit Consiliului European pentru Informații Alimentare, unele soiuri de alge marine conțin un profil de aminoacizi similar cu ouăle.
Potențiale îngrijorări legate de algele marine
Algele de mare sunt considerate un aliment sigur, hrănitor, care au multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, în funcție de tipul de alge și de unde provin, poate exista o îngrijorare cu privire la metalele grele din acestea. S-a dovedit că algele brune sunt bogate în arsen.
Algele marine suplimentare ar putea fi, de asemenea, o sursă potențială pentru alte metale grele sau reziduuri toxice de la poluanții din ocean. Prin urmare, trebuie să se utilizeze prudență pentru alegerea produselor din alge.
Sunt algele de mare un super-aliment?
Nu există o definiție standard a ceea ce este un super-aliment, dar majoritatea oamenilor consideră că acestea sunt foarte dense din punct de vedere nutrițional.
Algele de mare sunt o sursă de numeroase substanțe nutritive, în special minerale, de care au nevoie majoritatea americanilor.
Cu toate acestea, o porție obișnuită de alge uscate este relativ mică. Prin urmare, consumul de 10 grame de alge marine nu va duce în mod semnificativ la creșterea aportului de minerale.
Consumul a mai mult de 10 grame ar putea ajuta la creșterea aportului de nutrienți.
S-a dovedit că alge marine sunt o sursă de antioxidanți care ar putea avea proprietăți anti-cancerigene și ajută la scăderea inflamației.
În plus, sunt o sursă de fibre solubile, care poate ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr și colesterol din sânge.
Luând împreună conținutul de minerale, antioxidanți și sursa de fibre, puteți considera algele marine ca fiind un super-aliment. Cu toate acestea, există riscuri potențiale pentru consumul de cantități foarte mari.
Obținerea unui aport mare de iod ar putea fi dăunătoare, iar unele alge marine, în special suplimentele din alge, ar putea fi o sursă de metale grele sau alte toxine provenite de la poluanți.
Ca de obicei, mâncați alge cu moderație. Nu există niciun super-aliment care să acopere toate nevoile nutriționale, dar este recomandat consumul unei varietăți alimentare bogate în nutrienți.
Verifică preț suplimente alge de mare aici!