Fistic în coajă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Ajută sau nu fisticul la slăbire?

Fisticul are niște proprietăți unice care sunt benefice slăbirii. Nu este nevoie să eviți fisticul dacă încerci să slăbești, și totuși trebuie mâncat cu moderație ca parte dintr-o dietă echilibrată. Pentru beneficii adiționale de slăbire cu fistic, consumul lor cu tot cu coajă te poate ajută să nu mănânci o porție prea mare. Timpul petrecut decojindu-le și văzând coaja poate aduce o reacție pozitivă, satisfacție și control al porțiilor.

Fisticul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă

Dacă vrei să slăbești, o presupunere des auzită este că trebuie să renunți la toate alimentele bogate în calorii și să apelezi la o dietă bazată pe puține calorii. Deși acest lucru este relativ adevărat, de fapt nu trebuie să abandonezi toate alimentele bogate în calorii pentru a slăbi. Alimentele sănătoase și în același timp bogate în calorii, cum ar fi nucile sau uleiul de măsline, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, care duce la pierderea kilogramelor în plus.

Studiile arată că consumul de nuci nu este asociat cu îngrășarea, ci chiar poate ajuta pentru a o combate. Nucile sunt renumite pentru nivelul mare de grăsimi, ceea ce le face bogate în calorii, dar grăsimile din nuci sunt, de obicei, sănătoase pentru inimă.

Nucile sunt și o sursă de proteine și fibre, ceea ce te fac să te simți sătul după consumul unei porții mici și astfel conduc la un apetit scăzut.

Cercetătorii sugerează și faptul că este posibil să nu absorbim toată grăsimea din nuci. Toate acestea și posibil și alți factori conduc la concluzia că consumul de nuci nu este asociat cu îngrășarea.

Fisticul în mod special are niște calități unice care pot fi benefice pentru slăbire. Așadar, nu este nevoie să îl eviți când încerci să slăbești, dar tot trebuie mâncae cu moderație ca parte dintr-o dietă echilibrată.

Câte calorii are fisticul?

30 de grame de fistic înseamnă în jur de 50 de boabe. Porția aceasta asigură în jur de 159 de calorii, 13 grame de grăsimi (20% din porția zilnică recomandată), 8 grame de carbohidrați (2% din porția zilnică recomandată), 2.9 grame de fibre (11% din porția zilnică recomandată), 6 grame de proteine (12% din porția zilnică recomandată) și 25% din porția zilnică reocmandată de vitamina B6. Din cele 13 grame de grăsimi dintr-o porție, 8 grame provin din grăsimi monosaturate, și doar 1,6 gramde provin din grăsimi saturate.

Consumul a 30 de grame, adică un pumn de fistic poate servi ca o gustare sățioasă și sub 200 de calorii. Astfel vei primi grăsimi bune pentru inimă, fibre, proteină și o sursă de vitamina B6.

Consumul de nuci și pierderea kilogramelor

Un studiu din 2013 (1) a analizat date din 33 de testări clinice, care verificau frecvența consumului de nuci în relație cu Indicele de Masă Corporală (IMC). Cercetătorii au ajuns la concluzia că dietele care conțin nuci nu au crescut masa corpului uman sau circumferința taliei, în comparație cu dietele fără nuci. Cum este posibil?

Nucile sunt o sursă bună de grăsimi și calorii, dar niște studii (2) au descoperit faptul că energia care se absoarbe din nuci este destul de mică. Asta înseeamnă că deși nucile oferă grăsimi, este posibil ca noi să nu digerăm și să absorbim de fapt toate grăsimile din nuci. Astfel, consumul de nuci poate aduce nu doar mai puțină energie decât au la dispoziție, dar și corpul va folosi mai multă energie să digere mâncarea.

Un studiu din 2012 (3) a confirmat faptul că și fisticul are o biovalabilitate mai scăzută decât se aștepta. Asta nu înseamnă că poți mânca cât fistic vrei fără a-ți face griji despre îngrășare, dar contribuie la motivele pentru care incorporarea nucilor în dietă nu crește riscul de îngrășare.

Fisticul poate scădea nivelul trigliceridelor din sânge

Consumul de fistic poate avea rolul benefic asupra sănătății inimii, prin scăderea nivelului de trigliceride din sânge, în special când sunt consumate în locul unor alimente mai bogate în carbohidrați.

Un studiu din 2010 (4) a analizat efectul adăugării fisticului într-o dietă de slăbire asupra masei corporale și nivelului de lipide din sânge.

Participanții la studiu au fost puși la o dietă de 12 săptămâni, bazată pe reducerea caloriilor și pe unul dintre cele două grupe isocalorice: o gustare de prânz formată din fistic sau din covrigei.

La 6 și 12 săptămâni, grupul care a consumat fistic avea nivelurile de trigliceride mult mai scăzute în comparație cu grupul care consumase covrigei. Ambele grupuri pierduseră foarte multă greutate la sfârșitul celor 12 săptămâni.

Studiul respectiv sugerează că incorporarea fisticului în locul alimentelor cu carbohidrați simpli, cu puține calorii poate avea și un beneficiu adițional: scăderea nivelurilor de trigliceride din sânge fără a crește riscul de îngrășare.

Fistic cu coajă sau fără

Fistic decojit

Un alt mod prin care fisticul poate fi folositor pentru slăbire constă în timpul în care decojești fisticul înainte de a-l mânca.

Un studiu din 2011 (5) a descoperit că consumul cojii sau al fisticului decojit făcea o diferență în cantitatea pe care o mâncau participanții.

Când subiecților li s-a oferit fistic decojit, consumau în medie 211 calorii. Cu toate acestea, când subiecților li s-a oferit fistic în coajă, consumau în medie 125 de calorii, cu 41% mai puține.

Nu era nicio diferență în sațietate sau sentimentul de a fi plin între cele două grupuri.

Așa că de ce am mânca mai mult fistic decojit decât în coajă? Actul decojirii ne face să încetinim consumul, ceea ce oferă timp semnalelor nervoase care dau senzațiile de sațietate să ajungă la creier.

Atunci când putem să mâncăm un aliment în neștire, oricare ar fi acela, putem să mâncăm cu mult peste nivelul de sațietate. Cojile oferă și un indicator creierului care spune cât de mult am mâncat. Fără acest indicator vizual, e foarte ușor să uiți cât fistic ai mâncat dintr-o singură dată.

Concluzia: Fisticul și slăbirea

Mâncatul fisticului ca parte dintr-o dietă echilibrată poate fi îndeplinit în timp ce încerci să slăbești. De fapt, multe studii arată că consumul nucilor nu crește riscul de îngrășare, deși nucile sunt considerate un aliment bogat în calorii și grăsimi.

Energia pe care o absorbim din nuci poate fi numai n jur de 55-75%. Energia pe care corpul o folosește să descompună nucile prin digestie este astfel crescută. De asemenea, nucile oferă și o sursă de proteine și fibre care pot păstra sațietatea la un nivel înalt după consum.

Majoritatea studiilor care observă consumul de nuci și îngrășarea lucrează cu porții moderate de nuci – în jur de 30-40 de grame zilnic.

Pentru efecte benefice slăbirii datorită fisticului, consumul fisticului cu coajă poate ajuta la controlul porțiilor.

Timpul alocat decojirii lor și prezența cojilor poate oferi o impresie pozitivă din punct de vedere al satisfacției și controlului porțiilor.

Verifică preț pentru cele mai bune produse cu fistic aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie tânără bea un pahar de apă pentru hidratare

Cum să bei mai multă apă?

5 pași ușori pentru a bea mai multă apă Cu toții am auzit că ar trebui să bem mai multă apă pentru o sănătate optimă

Pară spălată sub jet de apă

Avantajele consumului zilnic de pere!

Perele sunt unele dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial. O dietă bogată în fructe și legume este asociată cu multe beneficii pentru sănătate.