Cărbune activ mărunțit

Adevărul despre cărbunele activ

Cărbunele poate fi activ, atunci când este încălzit la temperaturi foarte ridicate și expus la anumite gaze. Acest proces generează niște pori mici în cărbune, care pot ajuta la prinderea anumitor compuși, după ce cărbunele a fost ingerat. Cărbunele activat poate fi folosit, atunci când cineva ingerează otravă sau droguri. Cărbunele activ poate acționa prin absorbția otrăvii, astfel încât să nu intre în fluxul sanguin.

Cărbunele activ poate avea alte beneficii pentru sănătate?

Dacă efectuați o căutare rapidă pe internet, cu privire la cărbunele activ și beneficiile pe care le are pentru sănătate, puteți găsi multe beneficii propuse pentru sănătate din cărbune activat, inclusiv: prevenirea mahmurerilor, albirea dinților sau promovarea detoxifierii organismului.

Cu toate acestea, aceste beneficii propuse pentru sănătate nu au suficientă cercetare de specialitate în spate, care să susțină științific orice afirmație în acest sens.

Folosirea cărbunelui activat poate avea efecte secundare negative, iar utilizarea acestuia poate fi chiar contraindicată în unele afecțiuni medicale.

Dacă vă gândiți să luați cărbune activ, vorbiți mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Droguri și toxine

Cărbunele activat rămâne în tractul digestiv; nu se absoarbe în fluxul sanguin.

Prin urmare, pentru ca cărbunele activ să funcționeze pentru a absorbi otravă sau anumite medicamente care sunt în organism, otrava trebuie să fie încă în tractul digestiv.

Dacă otrava sau substanțele toxice sunt ingerate accidental, doctorii vor folosi cărbune activat cât mai curând posibil pentru a contracara otrava. De asemenea, pot folosi acest lucru împreună cu spălăturile stomacale, pentru a scăpa de otravă.

Conform unei analize din 2015, există un număr mare de dovezi care să sprijine utilizarea cărbunelui activ în doză unică pentru a reduce semnificativ absorbția medicamentelor/otrăvurilor în organism, din tractul digestiv.

O potențială legătură cu sănătatea rinichilor

O zonă de interes cu privire la cărbunele activat, este reprezentată de efectul său asupra sănătății rinichilor. Cercetătorii încearcă să înțeleagă dacă cărbunele activat poate ajuta la eliminarea toxinelor din urină, într-o manieră similară cu modul în care elimină toxinele din tractul digestiv.

Un studiu din 2014 a investigat efectul cărbunelui activat asupra funcției renale, la șobolani cu insuficiență renală cronică.

Cercetătorii au dat cărbune activ șobolanilor, timp de patru săptămâni, în trei cantități diferite de cărbune activat: 10%, 15% sau 20% din concentrația de furaje. La sfârșitul celor patru săptămâni, grupul care a primit 20% a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a markerilor privind sănătatea rinichilor. Celelalte grupuri nu au arătat nici o diferență semnificativă în acest sens.

Acest studiu sugerează faptul că pot exista anumite efecte benefice ale cărbunelui activ, asupra funcției renale asociate cu insuficiență renală cronică.

Următorul pas pentru cercetările de specialitate, este de a vedea dacă acest efect este observat și la oameni, nu doar la șobolani.

Cărbunele activat și colesterolul din sânge

Cărbunele activat poate fi comercializat pentru a ajuta la scăderea colesterolului din sânge. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a stabili dacă cărbunele activat poate scădea nivelul colesterolului din sânge.

Studiile din domeniu nu au relevat cărbunele activat ca fiind eficient pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge.

Prevenirea mahmurelii

Cărbunele activat funcționează pentru captarea medicamentelor sau a otrăvurilor din tractul digestiv, astfel încât să nu fie absorbite în organism.

Deci, ar putea să vă ajute ingerarea de cărbune activ după ce ați consumat alcool? Până acum, cercetările sugerează că probabil nu.

Dacă ați băut alcool cu o seară înainte și simțiți efectele unei mahmureli a doua zi dimineață, ingerarea cărbunelui activat nu va ajuta la ameliorarea simptomelor de mahmureală.

Cărbunele activ rămâne în tractul digestiv. În dimineața de după consumul de alcool, alcoolul este în afara tractului digestiv.

Chiar dacă luați cărbune activat curând după ce ați consumat alcool, probabil că nu va avea efect asupra absorbției alcoolului. Cărbunele activat nu captează eficient alcoolul în tractul digestiv.

De fapt, dacă cineva a consumat alcool și droguri, iar profesioniștii din domeniul medical îi administrează cărbune activ pentru a contracara absorbția drogurilor, alcoolul ar putea scădea eficiența cărbunelui pentru captarea lor.

Efectele secundare ale cărbunelui activ

Dacă doriți să luați cărbune activ din anumite motive, trebuie să știți că acesta este considerat a fi sigur pentru consum, în cazul consumului pe termen scurt, de către adulți sănătoși. Cu toate acestea, înainte de a lua cărbune activ, ar fi indicat să discutați cu medicul dumneavoastră.

Pot exista unele reacții adverse dăunătoare ale cărbunelui activ.

Cărbunele activ poate duce la înnegrirea materiilor fecale, precum poate crește riscul de constipație. Prin urmare, dacă aveți deja probleme cu constipația, administrarea de cărbune activ ar putea exacerba acest efect asupra tractului digestiv.

Reacțiile adverse mai rare și mai grave ale ingerării de cărbune activ sunt: blocarea intestinului, deshidratarea sau anumite probleme ale plămânilor.

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua cărbune activat.

Efecte asupra medicației

Dacă urmați orice tratamente cu medicamente orale, administrarea de cărbune activat ar putea interfera cu medicația dumneavoastră.

Deoarece cărbunele activat poate capta medicamentele din tractul digestiv, administrarea acestuia împreună cu medicamentele orale poate scădea efectul medicamentelor.

Dacă urmați un tratament medicamentos și doriți să luați cărbune activat, puteți să îl luați cu 1-2 ore înainte de a lua medicamentele. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

Absorbția substanțelor nutritive alterată

Potrivit unui articol din 2014, cărbunele activat s-ar putea lega de anumiți nutrienți din alimente, ceea ce ar reduce absorbția acestora.

Dacă se adaugă cărbune activat la alimente pentru un beneficiu suplimentar pentru sănătate, trebuie să fiți conștienți de faptul că ar putea scădea conținutul nutrițional al alimentului.

Concluzie

Cărbunele activat s-a dovedit a fi eficient în reducerea absorbției de otrăvuri toxice și medicamente, atunci când acești compuși sunt încă în tractul digestiv.

Alte efecte asupra sănătății asociate cu cărbunele activ nu sunt susținute de cercetările de specialitate.

Un studiu efectuat pe șobolani în 2014, a relevat faptul că a existat un efect pozitiv al cărbunelui activ, asupra funcției renale la șobolanii cu insuficiență renală cronică.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă cărbunele activat ar putea avea același efect asupra sănătății rinichilor la oameni.

Ingerarea de cărbune activ ar putea scădea absorbția de anumiți nutrienți din alimente, în timp ce ar putea scădea și absorbția medicamentelor orale.

La unele persoane ar putea crește, de asemenea, riscul de constipație și, în cazuri rare, de blocaj intestinal. Dacă vreți să luați cărbune activ, este indicat să vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *