Porție de clătite cu afine și banane

8 rețete de clătite prietenoase cu dieta pentru un mic dejun mai sănătos

Dacă încercați să slăbiți, este recomandat, în general, să evitați alimentele cu conținut ridicat de zahăr și carbohidrați simpli. În acest context, clătitele sunt un aliment restricționat în timpul majorității dietelor, fiind formate din carbohidrați simpli. Problema cu alimentele bogate în carbohidrați simpli este că sunt descompuse destul de repede în tractul digestiv.

Când toți acești carbohidrați simpli sunt absorbiți în fluxul sanguin, nivelul glicemiei crește. În consecință, nivelul insulinei crește și el.

Nivelurile ridicate de insulină permit glucozei din fluxul sanguin să intre în celulele corpului, pe care le pot utiliza pentru energie sau depozitare.

Odată ce se întâmplă acest lucru, nivelul de zahăr din sânge se poate diminua din nou, semnalând creierului că este timpul să mănânce din nou.

Acesta este motivul pentru care senzația de foame revine la scurt timp, în urma consumului de alimente bogate în carbohidrați simpli. O altă consecință a nivelului ridicat de insulină, este faptul că poate favoriza stocarea grăsimilor.

Asta înseamnă că nu puteți consuma clătite în timpul procesului de pierdere în greutate?

Dacă doriți să mâncați clătite, însă nu vreți să consumați și o grămadă de făină rafinată, puteți încerca aceste alternative mai sănătoase. Folosind făină mai bogată în fibre, surse de grăsimi sănătoase și un conținut mai mare de proteine, puteți transforma clătitele într-un preparat mai sănătos.

Brânză cottage și făină de ovăz

Puteți elimina nevoia de făină albă în preparea clătitelor, prin simpla amestecare a unor fulgi de ovăz, brânză cottage, ouă și vanilie.

O rețetă care folosește doar aceste ingrediente furnizează fibre din ovăz și proteine din brânza cottage și din ouă.

Combinația de fibre și proteine din această alternativă de clătite, va menține pentru mai mult timp senzația de sațietate, comparativ cu varianta tradițională cu făină rafinată.

Folosiți doar piure de banane și ouă

Puteți face clătite cu doar două ingrediente: piure de banane și ouă.

Aceste clătite vor fi ceva mai moi, însă pot reprezenta o alternativă mai sănătoasă la clătitele tradiționale.

Puteți adăuga extract de vanilie și/sau scorțișoară pentru a adăuga mai multă aromă.

 Clătite cu avocado

Adăugarea de avocado în orice fel de mâncare, va oferi un plus de grăsimi sănătoase pentru inimă, fibre, vitamina B6, vitamina C, potasiu și magneziu.

Adăugarea de avocado la o rețetă de clătite nu va scădea conținutul de calorii, dar poate ajuta la stabilizarea eliberării de glucoză în fluxul sanguin.

De asemenea, puteți prepara clătite de avocado cu făină, folosind doar făină de migdale, avocado, ouă, praf de copt, apă, sare și scorțișoară.

Clătite din grâu integral

O modalitate ușoară de a obține conținutul de fibre din clătite, este de a schimba integral sau parțial făina albă cu făină integrală de grâu.

Folosirea doar a făinii integrale va face clătitele mai dense, însă utilizarea unei combinații de făină albă și grâu integral le poate face mai pufoase.

Puteți utiliza din ce în ce mai multă făină de grâu integral într-o rețetă, în loc de făină albă, pentru a schimba treptat textura.

Clătite cu făină de teff

Făina de teff este folosită în mod tradițional în preparatele etiopiene și în prepararea pâinii injera. Teff-ul este un bob care are un conținut ridicat de minerale și proteine, ceea ce îl face mai nutritiv decât făina albă.

Făina de teff abia acum începe să crească în popularitate datorită beneficiilor sale pentru sănătate, însă ar trebui să fie accesibilă în majoritatea supermarketurilor mai mari sau a magazinelor de specialitate.

Dacă aveți intoleranță la gluten, nu este nici un fel de problemă, deoarece făina de teff este în mod natural lipsită de gluten. Așadar, făina de teff poate fi o alternativă mai bogată în fibre, în comparație cu alte tipuri de făină fără gluten.

Clătite cu dovleac

Dovleacul este o sursă bogată de beta-caroten, care este un precursor al vitaminei A. Consumul alimentelor bogate în beta-caroten, poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer și boli de inimă.

Pe lângă creșterea conținutului de vitamina A, adăugarea de dovleac în rețetele de clătite poate, de asemenea, să suplimenteze conținutul de fibre și potasiu.

Există multe rețete sănătoase de clătite cu dovleac disponibile online, inclusiv rețete care folosesc făină de hrișcă integrală. Trebuie doar să o găsiți pe cea care se pretează cel mai bine preferințelor dumneavoastră.

Schimbați făina obișnuită cu făină de migdale

Folosind făină de migdale în locul făinii albe, creșteți cantitatea de grăsimi sănătoase pentru inimă, fibre, proteine, vitamina E, magneziu și potasiu.

Făina de migdale va diminua producția de insulină după consum și pentru că este mai bogată în proteine și fibre ar trebui să mențină pentru mai mult senzația de sațietate, comparativ cu făina obișnuită.

O rețetă simplă pentru clătite cu făină de migdale poate include doar făină de migdale, ouă, apă, sirop de arțar și un vârf de sare.

Adăugați câteva afine și semințe de chia

Dacă doriți să creșteți valoarea nutritivă și conținutul de fibre al clătitelor, adăugați câteva fructe proaspete sau congelate.

Adăugarea de afine, zmeură, mure, mere tocate etc. nu doar că suplimentează aroma dulce a clătitelor, ci oferă și o sursă de antioxidanți.

Adăugarea unei linguri sau două de semințe de chia sau semințe de in măcinate poate, de asemenea, să crească nivelul de fibre și omega 3 al clătitelor.

Combinarea fructelor și semințelor în clătite poate fi o modalitate de a le face să fie mai sățioase și hrănitoare.

Puteți încerca o combinație de afine, făină integrală de grâu, semințe de chia, iaurt simplu și miere.

Alegeți toppinguri sănătoase

Un alt motiv pentru care clătitele au un renume nu tocmai bun, este reprezentat de faptul că, de obicei, sunt servite cu toppinguri pline de zahăr.

Siropul de arțar pur are unele avantaje pentru sănătate, însă orice sirop pe care îl găsiți la majoritatea restaurantelor, probabil că nu este sirop de arțar pur.

Poate fi un amestec de sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză sau alți îndulcitori.

Pentru toppinguri mai sănătoase pentru clătite, luați în considerare utilizarea iaurtului simplu cu fructe, unt de nuci sau o cantitate mică de sirop de arțar pur, ori gem de fructe.

Adăugarea de iaurt simplu sau unt de nuci va crește cantitatea de proteine și poate fi benefică și pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *