Pepene verde tăiat cuburi
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

8 alimente pentru detoxifierea naturală a ficatului

Dietele sau curele de detoxifiere sunt concepte larg utilizate, atunci când vine vorba de îmbunătățirea stării generale de sănătate sau de pierderea în greutate. Toxinele pot intra în organism prin poluanții atmosferici, medicamente și poluanții de mediu. Toate substanțele nutritive ingerate, indiferent dacă sunt dăunătoare sau utile, trebuie să treacă mai întâi prin ficat. Orice substanță cu potențial dăunător va fi filtrată de ficat și rinichi.

Persoanele cu un ficat sănătos ar trebui să poată filtra substanțele nocive din dietă, fără ajutorul curelor de detoxifiere. De fapt, curele de detoxifiere nu sunt validate științific.

Persoanele care prezintă probleme la ficat, pot avea substanțe toxice acumulate în corp. În schimb, un ficat sănătos va prelua substanțele toxice și le va transforma în compuși solubili în apă, pentru a fi excretați din organism.

În timp ce suplimentele de detoxifiere pot să nu fie validate științific, anumite alimente s-au dovedit că oferă beneficii pentru sănătatea ficatului. Suplimentele de armurai pot asigura unele beneficii pentru funcția hepatică, dar menținerea funcției hepatice sănătoase se poate face și urmând o dietă sănătoasă.

Consumul unei diete bogate în fructe, legume și omega 3, precum și limitarea excesului de alcool, zahăr, grăsimi trans și aditivi alimentari, poate susține sănătatea generală și poate contribui la promovarea funcției hepatice sănătoase.

Ficatul îndeplinește multe funcții importante în organism, de aceea este important să aveți un stil de viață sănătos, pentru a promova sănătatea ficatului.

Usturoiul

În culturile antice, usturoiul a fost folosit pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv afecțiuni ale ficatului. În timp ce consumul de usturoi poate că nu vindecă afecțiunile hepatice, poate avea, totuși, un efect pozitiv asupra funcției hepatice.

Unele cercetări au arătat că uleiul de usturoi poate ajuta funcționarea ficatului la persoanele cu hepatită, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Usturoiul conține mulți compuși puternici, care ajută la protejarea celulelor corpului de daune.

De exemplu, sulfura alilică regăsită în usturoi s-a dovedit a fi mai eficientă decât antibioticele în combaterea bacteriilor dăunătoare.

Prin urmare, consumul de usturoi ar putea ajuta la consolidarea apărării organismului împotriva bacteriilor din alimente, care pot provoca daune.

Spirulina

Spirulina, care este de fapt provenită din alge, reprezintă o sursă bogată de aminoacizi, vitamine, minerale și antioxidanți. Unele cercetări de specialitate sugerează că spirulina ar putea ajuta la protejarea celulelor hepatice de daunele asociate cu hepatita.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine această relație, cercetările de până acum sugerează că spirulina ar putea avea un efect protector asupra ficatului.

Înainte de a lua spirulină ca supliment, discutați cu medicul dumneavoastră. Spirulina poate fi găsită sub formă de pastile, dar și sub formă de pulbere sau fulgi.

Dacă aveți vreo afecțiune de sănătate sau luați medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga spirulină în dietă.

Roșii

Un articol din 2010 sugerează că alimentele bogate în licopen, ar putea fi utile în tratamentul unor afecțiuni hepatice. Sunt necesare mai multe cercetări, dar unele studii sugerează că alimentele bogate în licopen ar putea fi protectoare pentru celulele hepatice.

Roșiile și produsele din roșii sunt recunoscute a fi bogate în licopen. Licopenul este responsabil pentru culoarea roșie a fructelor și legumelor roșii.

Consumul de alimente bogate în licopen ar putea, de asemenea, să scadă riscul pentru unele tipuri de cancer și de boli de inimă.

Roșiile preparate tind să crească biodisponibilitatea licopenului din roșii. Prin urmare, sosurile de roșii și roșiile uscate pot avea un nivel mai ridicat de licopen, comparativ cu roșiile proaspete.

Pepene verde

Spre deosebire de roșii, licopenul din pepenele verde este absorbit bine. De aceea, pepenele verde și roșiile sunt considerate unele dintre cele mai semnificative surse de licopen. Din această cauză, pepenele verde poate fi considerat un aliment care poate fi benefic și pentru sănătatea ficatului.

Sfecla

Sfecla este plină de vitamine, minerale și antioxidanți, care pot fi benefice, din mai multe motive, pentru ficat și pentru starea generală de sănătate. Unul dintre modurile în care sfecla ar putea avea un impact asupra sănătății ficatului, este prin contribuția în reducerea bilei care se produce în ficat.

Unele cercetări sugerează faptul că anumiți compuși din sfeclă pot ajuta ficatul să se vindece, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

Ceapă

Boala hepatică poate fi adesea însoțită de un aport deficitar de vitamine B. Prin urmare, alimentele bogate în vitamine B pot fi benefice pentru persoanele care au o funcție hepatică mai redusă și au nevoie de mai multe vitamine B.

Ceapa este o sursă de folat și un compus numit quercetină.

Quercetina poate fi de ajutor pentru celulele hepatice, deoarece unele studii au arătat că poate ajuta la reducerea cantității de grăsime stocată în ficat. Acumularea de grăsime în ficat sau în apropierea acestuia, poate crește nivelul de inflamație și poate întrerupe multe procese din organism.

Avocado

Cercetările de specialitate indică faptul că avocado are niște compuși care ar putea ajuta la protejarea celulelor hepatice de daune.

O astfel de cercetare efectuată pe rozătoare cu leziuni hepatice, care au fost hrănite cu 22 de fructe diferite, a relevat că avocado a înregistrat cel mai puternic efect de încetinire a afectării ficatului.

Deși este nevoie de mai multe cercetări efectuate pe oameni, această cercetare preliminară sugerează că avocado poate juca un rol în protejarea celulelor hepatice.

Citrice

Obezitatea crește riscul pentru alte boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile hepatice și bolile de inimă. Cercetările din domeniu sugerează că anumiți compuși din fructele citrice, denumiți flavonoide, pot ajuta la scăderea stresului oxidativ legat de obezitate.

O cantitate crescută de celule de grăsime, se poate traduce într-un stres oxidativ ridicat în organism.

Prin urmare, reducerea acestui stres oxidativ, poate ajuta la reducerea riscului pentru alte boli legate de obezitate.

Cercetătorii au descoperit că atunci când șoarecilor care au avut o dietă bogată în grăsimi, li s-au administrat aceste substanțe flavonoide din fructe citrice, au înregistrat mai puține leziuni hepatice și un nivel scăzut de lipide și glucoză în sânge.

Acest lucru sugerează faptul că fructele citrice pot ajuta la protejarea celulelor hepatice de deteriorare și, eventual, pot ajuta la eliminarea substanțelor dăunătoare din ficat.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Diverse sortimente de sushi

Sushi-ul te ajută să slăbești?

Sushi-ul provine din bucătăria tradițională japoneză, iar japonezii au una dintre cele mai mici rate de obezitate din lume. De fapt, Japonia a avut, în

Mezelurile sunt una dintre principalele surse de nitrați de sodiu

Este nitratul de sodiu nociv?

Nitratul de sodiu este de obicei asociat ca fiind un aditiv din carnea procesată, care îi menține culoarea roșiatică și ajută la uciderea bacteriilor. Unele