Consumul de băuturi zaharoase contribuie major la creșterea obezității globale. Există multe riscuri asociate cu consumul acestora, inclusiv riscul crescut pentru: obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, gută și afectarea dietei într-un mod nesănătos.
Băuturile zaharoase pot include: sucul acidulat, sucul din fructe, limonadă, ceaiuri îndulcite, deși cea mai mare parte a atenției se poate concentra în special pe băuturile carbogazoase.
Potrivit Harvard Health (1), într-o zi obișnuită în SUA, jumătate din populație consumă băuturi zaharoase și o pătrime din populație obține 200 de calorii din aceste sucuri.
1. Creșterea în greutate
Băuturile acestea pot furniza 15-18 lingurițe de zahăr pe porție. Problema pentru băuturile zaharoase este că sunt considerate calorii goale care cresc nivelul de zahăr din sânge.
Un alt motiv pentru care băuturile zaharoase pot crește riscul pentru creșterea în greutate este pentru că oamenii nu le „simt” caloriile. Cu alte cuvinte, te vei simți diferit atunci când bei sute de calorii față de atunci când le mănânci.
Alimentele îți oferă o senzație de sațietate și vor semnala creierului că ai ceva combustibil, dar creierul nu înregistrează aceste calorii din băuturi.
Unele cercetări (2) sugerează că o doză de suc pe zi ar putea duce la creșterea în greutate cu o jumătate de kg la fiecare 4 ani.
Dacă beți mai mult decât atât, riscul de a pune în greutate crește și el.
2. Aportul mai redus de lapte și calciu
O altă problemă cu consumul de băuturi zaharoase, în special pentru copii, este că acestea pot înlocui alte băuturi bogate în nutrienți. Un studiu de meta-analiză din 2007 (3) asupra 88 de studii a depistat o asociere clară între consumul de băuturi răcoritoare și un aport redus de lapte, calciu și alți nutrienți.
Un aport redus de calciu poate duce la un risc mai mare de osteoporoză mai târziu în viață.
3. Risc de diabet de tip 2
Multe studii arată o asociere între consumul de băuturi zaharoase și un risc crescut pentru diabetul de tip 2, inclusiv un studiu din 2011 (4), privind datele de la peste 40.000 de bărbați.
Acesta a constatat un risc semnificativ crescut pentru diabetul de tip 2 din cauza consumului de băuturi zaharoase.
Oricând consumi zahăr, creșterea zahărului în fluxul de sânge după digestie semnalează eliberarea insulinei. Insulina scoate glucoza din sânge și o aduce în celulele corpului pentru a fi utilizată pentru energie sau pentru a fii depozitată. Dacă bei o cantitate mare de băuturi zaharoase, acest lucru înseamnă că pancreasul tău va trebui să elibereze mai multă insulină.
De-a lungul timpului, dacă glicemia este în continuă creștere, corpul tău poate crește imun la insulină și este nevoie din ce în ce mai multă pentru a-și face treaba.
Acest lucru poate duce la rezistența la insulină și, mai apoi, la diabetul de tip 2. Școala Harvard de Sănătate Publică ne amintește de un studiu care a descoperit că atunci când oamenii beau mai mult de una sau două doze de suc pe zi, riscul lor pentru diabetul de tip 2 crește cu 26%.
4. Riscul crescut de gută
Un studiu cu peste 80.000 de femei a arătat că atunci când femeile consumau o doză de suc pe zi, aveau un risc mai mare (75%) să dezvolte gută în comparație cu femeile care nu beau doze de suc.
Un studiu din 2007 (5) a constatat, de asemenea, un risc crescut pentru gută la persoanele care consumă băuturi răcoritoare. Cercetătorii au descoperit un nivel crescut al acidului uric seric. Guta este cauzată de acumularea de acid uric în articulații.
5. Sănătatea inimii
Alături de diabet, băuturile zaharoase pot afecta și sănătatea inimii. Studiile observaționale au arătat o asociere între aportul de zahăr și riscul bolilor cardiovasculare.
Pe lângă faptul că acestea contribuie la creșterea în greutate și la creșterea riscului de diabet de tip 2, băuturile zaharoase pot modifica lipoproteinele din sânge.
Unele cercetări (6) au arătat un aport invers de zahăr și niveluri de HDL. HDL este considerat colesterolul bun; nivelurile mai ridicate pot micșora riscul de boli de inimă.
Un aport mare de zahăr poate crește, de asemenea, nivelul trigliceridelor din sânge, ceea ce poate crește riscul bolilor cardiovasculare.
6. Sănătatea dinților
Există un risc crescut de eroziune dentară din cauza băuturile zaharoase, în special din cauza băuturile acidulate. Copiii pot avea, de asemenea, un risc crescut pentru sănătatea dentară slabă atunci când beau un număr ridicat de băuturi zaharoase.
7. Alegeri dietetice nepotrivite
Consumul de băuturi zaharoase poate influența alegerile dietetice, iar un consum mai mare al acestora poate însemna alegeri dietetice mai slabe, conform cercetărilor unui studiu din 2010 (7).
Din păcate, atunci când bei băuturi zaharoase, este posibil să fii mai predispus să mănânci alimente nesănătoase, ceea ce poate crește și mai mult riscul pentru afecțiunile enumerate mai sus.
Concluzie
Băuturile sunt o sursă mare de zahăr adăugat în dietele noastre. Băuturile cu zahăr sunt o modalitate ușoară de a consuma calorii și zahăr, iar creierul nostru va avea dificultăți în a le înregistra.
Acestea pot duce la creșterea în greutate, diabet de tip 2, carii, boli de inimă, gută și influențează negativ alegerile alimentare.
Bauturile racoritoare în special sunt asociate cu riscuri pentru sanatate, iar profesioniștii din domeniul sănătății recomanda sa ne limităm aportul.
Verifică preț băuturi naturale din fructe aici!