Borcan plin cu praf de turmeric

7 beneficii pentru sănătate ale turmericului

Turmericul este unul dintre condimentele principale utilizate în curry, fiind folosit în abundență în culturile indiene și din Asia de Sud-Est. Turmericul a fost folosit ca remediu pe bază de plante de mii de ani pentru diverse afecțiuni de sănătate. Studiile de cercetare științifică sugerează, de asemenea, că turmericul poate furniza unele beneficii importante pentru sănătate.

Turmericul este bogat în antioxidanți, iar principalul antioxidant din turmeric, curcumina, s-a dovedit a avea multe beneficii pentru sănătate. De fapt, există peste 1.000 de studii care privesc relația dintre curcumină, antioxidantul găsit în turmeric, și diferite boli.

Curcumina este ceea ce conferă turmericului culoarea sa galbenă distinctivă.

Iată câteva beneficii ale turmericului, conform studiilor de specialitate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida majoritatea afirmațiilor legate de turmeric și sănătate, însă acestea sunt unele dintre beneficiile inițiale demonstrate ale turmericului.

Rețineți că suplimentele de turmeric pot fi contraindicate dacă urmați anumite tratamente medicamentoase sau în cazul anumitor probleme medicale.

Reducerea durerii asociate cu artrita

Unele cercetări de specialitate au relevat faptul că turmericul poate ajuta la reducerea durerilor asociate cu afecțiunea de artrită, chiar la fel de mult ca ibuprofenul. Turmericul a fost folosit de secole în scopuri antiinflamatorii.

Prin urmare, are sens că turmericul exercită un efect pozitiv în unele boli inflamatorii, cum ar fi artrita.

Riscul de Alzheimer

Studiile de cercetare cu privire la boala Alzheimer și turmeric sunt oarecum mixte în ceea ce privește rezultatele. Pe de o parte, studiile epidemiologice arată că boala Alzheimer are o incidență mai mică în zonele geografice caracterizate de un consum ridicat de turmeric, precum India, comparativ cu alte părți ale lumii.

De fapt, prevalența bolii Alzheimer la persoanele cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, este de 4,4 ori mai mică în India decât în S.U.A.

Boala Alzheimer este o boală complexă, care implică leziuni ale nervilor din cauza inflamației și a stresului oxidativ.

Curcumina poate ajuta la prevenirea inflamației și a stresului oxidativ, ceea ce poate reduce riscul pentru Alzheimer. Cu toate acestea, odată ce o persoană a dezvoltat boala Alzheimer, unele cercetări indică faptul că luarea unui supliment de turmeric nu se poate traduce într-un impact pozitiv.

Prin urmare, se pare că turmericul poate ajuta la prevenirea riscului de boală Alzheimer, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens pentru a înțelege mai bine această relație.

Sănătate digestivă

Un mod obișnuit al utilizării turmericul este pentru sănătatea gastrointestinală. Anumite cercetări sugerează că turmericul poate ajuta la reducerea durerilor stomacale sau poate chiar ajuta la ameliorarea durerilor asociate cu ulcerațiile gastrice.

Un studiu din 2004 a descoperit, de asemenea, că administrarea de suplimente de turmeric a ajutat la scăderea simptomelor asociate cu sindromul de colon iritabil.

Studiile au relevat beneficii similare ale efectului pozitiv al turmericului asupra simptomelor bolii Chron.

Glicemia

Turmericul a fost arătat în unele studii de cercetare ca având capacitatea să contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la creșterea protecției antioxidante în cazurile de diabet. Cercetătorii au observat un beneficiu în reglarea zahărului din sânge pentru multe mirodenii diferite, iar turmericul este unul dintre aceste condimente, care a demonstrat că poate exercita o influență pozitivă în gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Studiile efectuate pe șobolani au relevat în special capacitatea turmericului de a contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Pe viitor, probabil că relația dintre anumite condimente, precum turmericul, și nivelul de zahăr din sânge la oameni, va deveni mai clară.

Sănătatea inimii

Antioxidanții joacă un rol important în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Antioxidanții, precum curcumina din turmeric, ajută la protejarea colesterolului din sânge de la oxidare.

Colesterolul oxidat provoacă mai multe daune vaselor de sânge decât colesterolul normal. Curcumina s-a dovedit că ajută la protejarea colesterolului din sânge împotriva oxidării și, prin urmare, ar fi benefică pentru sănătatea inimii.

Dezvoltare lentă a cancerului

Studiile in vitro și cele efectuate pe animale au arătat că curcumina scade rata de creștere a celulelor canceroase. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot determina formarea celulelor canceroase. Deoarece turmericul are un conținut ridicat de antioxidanți, poate ajuta la protejarea celulelor corpului de daunele care pot duce la dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

În timp ce studiile pe animale și cele celulare au indicat un beneficiu al curcuminei în dezvoltarea încetinită a celulelor canceroase, studiile clinice umane sunt în stadii incipiente.

Deoarece curcumina nu este complet absorbită în fluxul de sânge, cercetătorii se uită, de asemenea, la beneficiile specifice pentru cucurmină pentru reducerea riscului de cancer de colon.

Vindecarea rănilor

Se pare că în urma operațiilor chirurgicale, turmericul poate contribui la o recuperare mult mai rapidă a organismul, prin reducerea durerii și a oboselii. Deoarece turmericul furnizează antioxidanți, ar putea ajuta, de asemenea, la protejarea celulelor corpului de deteriorarea oxidativă, care ar putea duce la creșterea timpului de vindecare.

Cercetătorii privesc, de asemenea, turmericul din perspectiva beneficiilor pe care le poate avea asupra rănilor de piele, accelerând vindecarea atunci când este aplicat local.

Concluzie

Turmericul beneficiază de numeroase studii de specialitate, asociate cu beneficii pozitive pentru sănătate, acesta fiind folosit de secole în tratarea anumitor afecțiuni de sănătate. Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor majore din domeniul sănătății sugerează că sunt necesare mai multe cercetări, pentru a furniza dovezi suficiente ale impactului pozitiv al tumericului asupra stării generale de sănătate.

Principalul antioxidant din turmeric, cucurmina, beneficiază de cea mai mare parte a cercetărilor care asociază turmericul cu avantajele pentru sănătate.

Cucurmina poate ajuta la reducerea riscului pentru boala Alzheimer, la protejarea colesterolului din sânge împotriva oxidării, la un risc mai mic de dezvoltare a celulelor canceroase, la scăderea nivelului de zahăr din sânge și la ameliorarea durerilor asociate cu artrita, precum și la îmbunătățirea ratei de vindecare a organismului.

Mai multe beneficii pentru sănătate ale turmericului pot fi demonstrate pe viitor, având în vedere faptul că cercetătorii din domeniul sănătății și al nutriției continuă să studieze rolul pe care acest condiment îl are asupra sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *