Pahar cu spirulină obținută din alge verzi

7 beneficii de sănătate ale spirulinei

Spirulina reprezintă denumirea primită de algele verzi albastre, care cresc în apă sărată. Spirulina se găsește cel mai adesea sub formă de supliment, dar este folosită și ca aditiv alimentar, pentru a adăuga culoare bomboanelor și alimentelor ambalate.

În timp ce spirulina furnizează anumite beneficii pentru sănătate, ea trebuie folosită cu precauție atunci când este utilizată ca supliment.

Spirulina, ca și alte suplimente, poate fi contaminată cu metale grele sau alte toxine. Orice asociere între pierderea în greutate și consumul de spirulină este redusă, însă cercetările de specialitate au arătat că spirulina poate avea anumite beneficii pentru sănătate.

Sursă de vitamine și minerale

Una din promisiunile spirulinei este reprezentată de cantitatea mare de vitamine și minerale pe care o furnizează. Conține mai multe minerale diferite, în special fier, calciu și potasiu. Spirulina conține, de asemenea, vitamina K, vitamina A (beta caroten) și vitamine B.

Dacă luați spirulină, probabil că luați o doză relativ mică. Spirulina poate fi o sursă semnificativă de vitamine și minerale și, uneori, dimensiunea de servire listată pe site-urile care enumeră beneficiile pentru sănătate ale spirulinei este de 100 de grame, ceea ce reprezintă o doză foarte mare.

Unii profesioniști din domeniul sănătății avertizează că un consum foarte mare de spirulină, poate crește riscul de probleme de toxicitate în legătură cu unele minerale.

Sursă de antioxidanți

La fel ca și alte alimente vegetale, spirulina este o sursă bună de fitochimicale și antioxidanți. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi și pot ajuta la scăderea riscului unor boli cronice.

Consumul unei diete bogate în fructe și legume este o modalitate de a vă asigura că obțineți o cantitate mare și o mare varietate de antioxidanți. Consumul de spirulină sau de orice alte suplimente comercializate ca suplimente antioxidante, nu este echivalent cu obținerea nutrienților din alimente.

Experții în sănătate sugerează faptul că obținerea de antioxidanți din dietă poate fi mai avantajoasă decât administrarea de antioxidanți din suplimente. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină afirmația că administrarea suplimentelor are același impact ca și obținerea de antioxidanți din dietă.

Consumul de spirulină poate furniza antioxidanți, însă nu uitați că ar trebui să vă străduiți să obțineți antioxidanți și din alimente.

Combaterea cancerului?

Așa cum am menționat anterior, spirulina reprezintă o sursă de antioxidanți, care poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Spirulina poate ajuta în mod specific la scăderea riscului de cancer bucal, potrivit unui studiu.

Un studiu din 1995 a concluzionat faptul că subiecții cercetării care mestecau tutun, au înregistrat un risc mai mic de cancer bucal, atunci când au luat 1 gram de spirulină timp de 12 luni.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectul spirulinei asupra dezvoltării celulelor canceroase, deoarece în prezent nu există dovezi suficiente pentru a stabili un beneficiu clar al spirulinei asupra combaterii cancerului.

Sănătatea inimii

Un studiu din 2008 a constatat faptul că spirulina ar putea avea un rol benefic pentru sănătatea inimii. Participanții la cercetare care au luat 8 grame de spirulină, timp de 16 săptămâni, au înregistrat un nivel semnificativ mai scăzut al colesterolului în sânge.

Subiecții de sex masculin care au primit suplimente de spirulină au avut, de asemenea, niveluri semnificativ mai scăzute de IL-6, care este o citokină inflamatorie.

Acest lucru sugerează că spirulina a avut, de asemenea, un impact semnificativ asupra scăderii inflamației în organism, ceea ce poate fi benefic pentru scăderea riscului pentru multe boli cronice.

Deși acest studiu a arătat un impact semnificativ asupra sănătății inimii exercitat de consumul de spirulină, nu toate studiile de specialitate au indicat existența unui beneficiu clar în acest sens. Prin urmare, se conturează necesitatea desfășurării mai multor cercetări.

Performanță sportivă

Un studiu din 2010 a constatat faptul că bărbații care au consumat 6 grame de spirulină pe zi, timp de 4 săptămâni, oboseau mult mai greu. Grupul care a primit spirulină a înregistrat, de asemenea, o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare și o utilizare mai redusă a carbohidraților pe post de combustibil în timpul exercițiilor fizice.

Acest studiu sugerează că spirulina poate avea un beneficiu în ceea ce privește performanța exercițiilor fizice, prin creșterea oxidării grăsimilor și creșterea timpului până organismul obosește.

Cu toate acestea, acest studiu a avut un eșantion foarte mic, ceea ce înseamnă că nu a avut suficiente date pentru a susține beneficiile spirulinei asupra performanțelor sportive.

Beneficii pentru pierderea în greutate?

Nu există nici o cercetare științifică care să sugereze că spirulina ar putea avea un beneficiu în scăderea în greutate. Dacă un supliment cu spirulină susține că furnizează acest beneficiu, trebuie să știți că nu există cercetări de specialitate care să confirme această promisiune.

Atenție cu suplimentele

Spirulina are o valoare nutritivă ridicată, dar calitatea produsului sub formă de supliment poate fi compromisă de metale grele sau alți compuși nocivi. Aveți grijă atunci când cumpărați suplimente și discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua un supliment, în special atunci când urmați și alte tratamente medicamentoase.

Concluzie

Spirulina este denumirea primită de algele crescute în apă sărată. Spirulina furnizează o sursă de vitamine, minerale și antioxidanți diferiți. Unele date preliminare sugerează faptul că poate fi benefică pentru sănătatea inimii, reducerea riscului de cancer bucal, performanță sportivă sau scăderea inflamației în organism.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a furniza suficiente date, care să susțină empiric orice posibil beneficiu pentru sănătate. De asemenea, cantitatea de spirulină necesară pentru asigurarea acestor posibile beneficii nu este stabilită în mod clar la momentul actual.

În prezent, nu pare să existe un beneficiu al administrării de spirulină pentru scăderea în greutate. Aveți grijă atunci când luați suplimente, deoarece acestea pot fi contaminate cu diferite substanțe toxice.

Verifică preț Suplimente cu Spirulină aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *