Cartofii mov au apărut în America de Sud

6 beneficii surprinzătoare ale consumului de cartof mov

Cartofii mov sunt cartofi relativ noi apăruți în Statele Unite ale Americii. Cartofii mov își au originile în America de Sud. Acești cartofi au fost folosiți în Peru și Bolivia cu sute de ani în urmă.

Culoarea violet pe care o au acești cartofi adaugă mult mai mult decât o simplă pată de culoare mâncării.

Fitochimicalele numite antocianine sunt cele care dau culoarea purpurie acestor cartofi, iar multe studii au arătat diversele beneficii pe care consumul de alimente bogate în antocianine le are asupra sănătății.

Antocianinele se găsesc și în alte fructe și legume de culoare roșie, albastre sau violet.
Cartofii mov conțin o cantitate mare de antocianine datorită culorii. Drept urmare, aceștia au un nivel foarte ridicat de antioxidanți, similar cu kale sau spanacul.

Introducerea cartofilor mov cât și a altor fructe și legume viu colorate în alimentația ta poate ajuta la creșterea aportului de antioxidanți.

1. Slăbirea

Cartofii sunt în principal carbohidrați. Din această cauză, unii oameni se feresc să-i consume, deoarece cred că aceștia pot crește riscul de îngrășare .

Un studiu făcut de Harvard (1) a demonstrat cum un consum crescut de cartofi prăjiți, piure sau cartofi coapți pe parcursul a 4 ani, a sporit semnificativ riscul de creștere în greutate a participanților.

Acest lucru înseamnă că ar trebui să te ferești de cartofii mov?

Cartofii mov oferă multe beneficii pentru sănătate, iar o privire mai atentă la studiul de la Harvard sugerează că atunci când sunt prăjiți, cartofii generează un risc mai mare de creștere în greutate, comparativ cu cei copți.

Un studiu din 2017 (2) a analizat efectul cartofilor mov asupra șoarecilor obezi de laborator.

Cercetătorii au descoperit că o cantitate ridicată de cartof mov sau cartof dulce în dietele șoarecilor obezi au ajutat la scăderea greutății corporale și a acumulării de grăsime.

Cartofii mov sunt o sursă bună de fibre și antioxidanți, motiv pentru care au ajutat la pierderea în greutate în cazul șoarecilor de laborator.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări făcute pe oameni, dar acest studiu sugerează că utilizarea cartofilor mov poate să nu sporească riscul de creștere în greutate.

O întrebare importantă este ce obișnuiești să mănânci alături de cartofi și cum îi gătești?

2. Tensiune arterială scăzută

Conform unui articol publicat de NBC News din 2011 (3), cercetările de la Universitatea din Scranton din Pennsylvania sugerează că utilizarea cartofilor mov în diferite combinații, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

18 femei supraponderale sau obeze au fost împărțite între consumul de cartofi mov în fiecare zi (în valoare de aproximativ 200 de calorii) și o dietă fără cartofi.

După 4 săptămâni, cercetătorii au descoperit că grupul de femei care au consumat cartofi mov avea valori mai mici ale tensiunii arteriale și nu a prezentat o creștere în greutate.

Pe lângă faptul că acești cartofi mov conțin antioxidanți și potasiu, ei mai conțin și acid clorogenic, care s-a dovedit că scade tensiunea arterială în studiile realizate asupra animalelor.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări, realizate pe baza unui număr mai mare de persoane, dar acest studiu sugerează că introducerea în dietă a cartofilor mov ar putea fi benefică pentru scăderea tensiunii arteriale.

3. Reducerea riscului pentru boli cardiovasculare sau atac de cord

Pe lângă faptul că au beneficii asupra tensiunii arteriale, alimentele bogate în antocianină precum cartofii mov, ar putea oferi și alte beneficii pentru sănătatea inimii.

Datele provenite dintr-un studiu (Women’s Health Study ) (4) realizat cu ajutorul unor femei din Iowa au descoperit că femeile care au consumat fructe de pădure bogate în antocianină cel puțin o dată pe săptămână au fost asociate cu un risc mai mic în ceea ce privește decesul cauzat de bolile cardiovasculare.

Datele provenite din acest studiu au constatat că un aport mare de antocianine a fost asociat, de asemenea, cu un risc redus de atac de cord.

Introducerea cartofilor mov într-o dietă sănătoasă este o modalitate de a profita de mai multe beneficii pe care antocianina le are asupra sănătății inimii. O modalitate bună prin care poți să-ți iei doza necesară de antocianină este a consuma o varietate de fructe și legume viu colorate, cum ar fi fructe de pădure și varză.

4. Lupta împotriva cancerului

Studiile realizate pe celule și animale au arătat că antocianinele au proprietăți de combatere a cancerului (5).

Modul în care antocianinele combat celulele canceroase nu este încă clar, dar studiile au găsit antocianine care să prevină înmulțirea celulelor canceroase, să sporească moartea celulelor canceroase și să inhibe creșterea vaselor de sânge care sunt vinovate pentru apariția tumorilor canceroase.

Un studiu din 2006 (6) a analizat în mod specific antocianinele din cartofi și impactul pe care l-au avut asupra celulelor canceroase din stomac în cazul șoarecilor de laborator.

Cercetătorii au descoperit că hrănirea șoarecilor cu antocianine din cartof au inhibat creșterea celulelor canceroase în stomac.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări, dar din acest studiu rezultă că antocianinele din cartofii mov pot ajuta la combaterea creșterii celulelor canceroase din stomac.

5. Funcția cognitivă

Studiile realizate asupra animalelor au arătat că antocianinele cât și alți antioxidanți ai plantelor pot ajuta la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive.

Afinele, care sunt, de asemenea, bogate în antocianine, s-a dovedit că au un rol semnificativ în inversarea declinului cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă.

Pentru cel mai mare beneficiu în ceea ce privește protejarea funcției cognitive, se recomandă consumul unei diete bogate într-o varietate de antocianine din fructe și legume bogate în antioxidanți.

Cu toate acestea, nu există studii exacte care să demonstreze că aportul de antocianine poate elimina riscul de declin cognitiv.

Cu alte cuvinte, chiar dacă mâncați des cartofi mov și afine, acest lucru nu vă poate garanta că nu veți avea pierderi de memorie sau demență odată cu înaintarea în vârstă.

Studiile existente până în acest moment au arătat o asociere între aportul de antocianină și protejarea funcției cognitive, dar este nevoie de mai multe cercetări privind dozarea optimă.

Ca și alte afecțiuni de sănătate, funcția cognitivă este influențată de mulți factori.

6. Protecția ficatului

Studiile realizate în laboratoare pe șoareci și șobolani au arătat că extractele din cartofii mov pot ajuta la protejarea celulelor hepatice.

Acest lucru sugerează că introducerea cartofilor mov în dieta dumneavoastră poate oferi protecție celulelor hepatice împotriva substanțelor dăunătoare.

De exemplu, un studiu din 2006 (7) a analizat efectul extractului de cartof mov asupra șobolanilor care aveau leziuni hepatice.

Cercetătorii au descoperit că în cazul șobolanilor cu leziuni hepatice care au primit extract de cartof mov indicatorii de insuficiență hepatică au fost mai mici decât în cazul șobolanilor care nu au primit extractul.

Un alt studiu din 2016 (8) realizat pe șoareci de laborator a găsit, de asemenea, că antocianinele din cartofii mov au ajutat la protecția împotriva bolilor hepatice cauzate de consumul de alcool.

Cercetătorii au concluzionat că antocianinele de cartofii mov pot fi eficiente pentru protecția împotriva leziunilor hepatice cauzate de alcool. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii realizate pe oameni.

Concluzie

Cartofii mov, precum alte fructe și legume, pot oferi multe beneficii asupra sănătății. Majoritatea beneficiilor pentru sănătate ai cartofilor mov se datorează conținutului ridicat de antocianină.

Antocianinele pot proteja celulele împotriva deteriorării și pot ajuta la combaterea anumitor celule canceroase, pot proteja celulele hepatice de daune și pot ajuta la protecția împotriva declinului cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă.

S-a demonstrat că utilizarea cartofilor mov ajută la scăderea tensiunii arteriale și oferă multe alte beneficii pentru sănătatea inimii. Introducerea unei cantități moderate de cartof mov în dieta dumneavoastră, vă poate ajuta să obțineți aceste beneficii pentru sănătate.

Dacă vă îngrijorează consumul de cartof mov atunci când doriți să dați jos câteva kilograme, este bine de știut faptul că nu există dovezi care să sugereze că introducerea cartofilor mov în dieta dumneavoastră generează creșteri în greutate.

Verifică preț complex vitamine și minerale aici!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *