Borcan cu miere de manuka
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

5 moduri în care mierea de manuka contribuie la sănătatea ta

Mierea a fost folosită în tratarea diverselor afecțiuni de secole încoace. Sunt beneficiile celebre ale mierii adevărate?

Cercetările au arătat că mierea poate avea beneficii precum: este antibacteriană, are proprietăți ce ajută la vindecarea rănilor, ajută la durerile în gât sau tuse și încă se fac studii în ceea ce privesc efectele mierii asupra bolilor cardiace, luptei împotriva celulelor canceroase și riscului de apariție a diabetului.

Cercetările privind tipuri specifice de miere sunt încă noi în ceea ce privesc diferitele beneficii ale mierii ce provine din zone și diverse specii de flori.

În special, mierea de manuka a fost în atenția specialiștilor și analizată ca un tip special de miere care ar putea să aibă anumite avantaje asupra sănătății.

Ce face ca mierea de manuka să fie specială?

Roi de albine

Mierea de manuka provine din Noua Zeelandă. Aceasta este produsă de albinele care se hrănesc numai din arborii de manuka (numiți și arbori de ceai) pentru a produce miere, nectar și polen.

Cercetătorii sugerează ca mierea de manuka conține substanțe speciale provenite din florile de manuka care ar putea avea unele beneficii adiționale.

Încă se fac studii pentru a descoperii avantajele mierii de manuka, dar până acum aceste cercetări

1. Beneficii antibacteriene

Toate tipurile de miere au anumite beneficii antibacteriene, dar gradul de proprietăți antibacteriene poate depinde totodată și de tipul de miere și de cum este aceasta produsă (1).

Majoritatea proprietăților antibacteriene ale mierii sunt asociate cu producerea de hidrogen peroxid a mierii. Acesta ucide bacteriile.

Mierea de manuka are unele proprietăți în plus, care ar putea avea chiar și mai multe efecte antibacteriene. Metilglioxalul (MG) este una din proprietățile din florile de manuka care se află în mierea de manuka și care care beneficii antibacteriene adiționale.

Dihidroxiacetona (DHA) (2) ce provine din nectarul florilor de manuka ajuta DHA să se transforme în MG în mierea de manuka.

2. Este bogată în antioxidanți

Un studiu din 2005 (3) a comparat activitatea antioxidanților din 4 tipuri diferite de miere inclusiv mierea de manuka.

Cercetătorii au descoperit că manuka și mierea din hrișcă au avut efecte antioxidante mai mari decât cele ale altor doua tipuri de miere.

În plus, doar mierea de manuka a arătat urme de radicali anionici de superoxizi. Prin urmare, deși toate tipurile de miere conțin o varietate de antioxidanți, mierea de manuka s-a dovedit a fi o sursă bogată de antioxidanți și alte substanțe specifice care nu s-au găsit în alte tipuri de miere testate.

3. Ajută la vindecarea rănilor

Atât mierea cât și zahărul pot fi folosite ca tratament în tratarea rănilor sau a ulcerațiilor. Mierea are capacitatea de a reține umezeala dintr-o rană și contribuie la protejarea antibacteriană a rănilor.

Deoarece mierea de manuka este bogată în MG, aceasta poate fi o sursă adițională de beneficii antibacteriene pentru vindecarea pielii afectate de răni.

Un studiu (4) a descoperit că activitatea antibacteriană non-peroxidă din mierea de manuka reducea dezvoltarea stafilococului Aureus în aproape 8 ore.

Acest lucru arată că mierea de manuka poate fi utilă pentru reducerea riscului de apariție a infecțiilor provocate de bacteria Staph aureus și de posibil de alte bacterii, în cazul rănilor.

De fapt, fondatorul Fresh Med NYC, Dr. RObert Graham (5) spune într-un articol despre sănătate din 2018 că mierea de manuka poate totodată să reducă riscul de dezvoltare a infecției provocate de bacteria periculoasă, Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

MRSA este rezistentă la antibioticele obișnuite, așa că găsirea alternativelor de tratare a acestei bacterii rezistente la antibiotice este importantă pentru a menține aceste bacterii periculoase sub control.

Într-un studiu de caz din 2005 (6), mierea de manuka a fost folosită în opt cazuri de ulcerație la picior. Rănile au fost curățate săptămânal cu miere de manuka.

Cercetătorii au descoperit că după 4 săptămâni de tratament toate cele 8 cazuri au arătat îmbunătățiri semnificative ale mărimii rănii, durerii și mirosului. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a clarifica relația dintre mierea de manuka și tratamentul ulcerelor.

Este important de reținut că, atunci când vorbim despre folosirea mierii de manuka pentru tratarea rănilor, ne referim la mierea de manuka medicinală.

Acest tip de miere este diferit de mierea pe care o poți cumpăra pentru consum din magazine. Sistemul de gradare pentru mierea de manuka este scara Factorului Unic de Manuka (FUM).

Mierea de Manuka cu FUM de 10 sau mai mult este considerată miere medicinală. Nu pune miere pe o rană sau consuma pentru vreo afecțiune înainte de a-ți consulta medicul mai întâi.

4. Sănătatea orală: Poate preveni bolile la nivelul gingiilor și tartrul

Mierea de manuka, asemenea tuturor tipurilor de miere, este o sursă de zahăr. Consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr este asociat cu un risc crescut de apariție a afecțiunilor la nivelul cavității bucale.

Așa că, ar părea contradictoriu faptul că mierea de manuka poate ajuta la sănătatea orală. Unele studii au demonstrat că ar putea fi eficientă în prevenirea bolilor de la nivelul gingiilor și a acumulării de tartru.

Un studiu din 2004 (7) a cercetat posibilitatea de a folosi miere de manuka cu un nivel FUM de 15 pentru a reduce acumularea de tartrum și apariția gingivitei.

Participanții, fie au mestecat fagur, fie gumă cu conținut redus de zahăr timp de 10 minute după fiecare masă, timp de 21 de zile.

Rezultatele acestui studiu nu arată că mâncând cantități mari de alte tipuri de miere ar avea beneficii pentru sănătatea orală.

Mierea folosită în acest studiu a fost cea de manuka cu FUM 15; consumul altui tip de miere ar putea să nu aibă aceleași efecte benefice. Încă se fac cercetări în privința asta.

5. Ajută la refacerea după apariția efectelor secundare ale chimioterapiei

Conform WebMD, un comitet al Institutului Național de Cancer a sugerat că mierea de manuka poate ajuta la reducerea inflamației esofagului ce apare în cazul chimioterapiei.

Mierea de Manuka ușurează efectele secundare ale chimioterapiei; este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Înainte de a consuma orice tip de miere în timpul chimioterapiei, consultă mai întâi medicul.

Mierea de Manuka și sănătatea

S-a demonstrat că mierea de manuka are mai multe beneficii asupra sănătății decât toate celelalte tipuri de miere. Nu uita că majoritatea studiilor folosesc miere de manuka medicinală, care poate să nu fie la fel ca cea pe care o găsești în magazin.

Verifică calificativul FUM de miere de manuka pentru a asigura autenticitatea și potența. În general vorbind, mierea de manuka cu un FUM de cel puțin 10 este considerată terapeutică.

Înainte de a aplica miere de manuka sau de a o consuma, consultă medicul. Consumul de miere de manuka poate interfera cu anumite medicamente.

De asemenea, reține că mierea de manuka este o sursă de carbohidrați simpli și ar trebui consumată cu moderație pentru o alimentație sănătoasă.

Verifică preț pentru miere de manuka aici!

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum să opriți alimentația excesivă

Mâncarea, precum țigările sau drogurile, poate deveni o dependență. Mâncatul în exces este o problemă foarte frecventă cu care se confruntă mulți oameni și, ca