Bolile de inimă sunt principalul criminal din categoria bolilor cronice, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor. Prin urmare, bolile de inimă sunt responsabile anual pentru un număr imens de decese, precum și pentru sume incredibile cheltuite de sistemele medicale în încercarea de a contracara această realitate. Bolile de inimă sunt o afecțiune extrem de frecventă, iar apariția lor este influențată de o serie de factori de risc, inclusiv genetica, stilul de viață și factorii alimentari.
Deși genetica joacă un rol în dezvoltarea bolilor de inimă, mulți dintre factorii de risc sunt controlabili. Cu un stil de viață sănătos, majoritatea oamenilor își pot reduce considerabil riscul de boli de inimă, precum și alte boli asociate cu stilul de viață, cum ar fi diabetul de tip 2.
Este important să se monitorizeze semnele de apariție a bolilor de inimă, motiv pentru care analizele regulate sunt o necesitate, în special pentru adulții în vârstă, dar și pentru cei cu antecedente familiale de boli de inimă.
Următoarele cinci recomandări nu numai că pot reduce riscul de a dezvolta această boală mortală, ci vă vor îmbunătăți și sănătatea și bunăstarea generală.
Conținut:
Nu fumați
Fumatul, chiar și pasiv, s-a dovedit a crește foarte mult riscul de boli coronariene și atac de cord. Se consideră că tutunul promovează îngustarea și întărirea vaselor de sânge sau ateroscleroza, precum și creșterea factorilor de coagulare a sângelui, rezultând astfel un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Fumatul poate crește și tensiunea arterială, un alt factor de risc pentru bolile de inimă. În plus, monoxidul de carbon creat prin consumul de tutun scade cantitatea de oxigen pe care sângele o poate transporta către organele din corp.
Mențineți o greutate sănătoasă
A fi supraponderal sau obez este un factor esențial de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. Tensiunea arterială crescută și colesteroul LDL ridicat, sunt ambele legate de excesul de greutate corporală și de creșterea șanselor de a dezvolta boli de inimă. Grăsimea abdominală este deosebit de îngrijorătoare și se crede că este un factor de risc mai mare decât excesul de grăsime din alte zone ale corpului.
Un indice de masă corporală (IMC) de peste 25 a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă și factori de risc asociați. Cu toate acestea, deoarece IMC-ul nu ține cont de persoanele cu un procent ridicat de mușchi, cum ar fi sportivii, circumferința taliei ar trebui să fie și ea luată în considerare atunci când se determină dacă este necesară pierderea în greutate. Dacă această măsurătoare depășește 100 de cm pentru bărbați și peste 89 de cm pentru femei, persoana în cauză este considerată supraponderală.
Chiar și un procent mic, de aproximativ 10%, de kilograme pierdute, poate reduce drastic riscul bolilor de inimă.
Exerciții fizice
Este demonstrat că cei care sunt inactivi fizic prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Creșterea nivelului de efort poate duce la beneficii precum greutate corporală mai mică, tensiune arterială mai scăzută și un nivel de colesterol HDL mai mare în sânge.
Încercați să efectuați cel puțin treizeci de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe zi pentru cele mai bune rezultate, deși dacă nu ați făcut mișcare de mult timp sau sunteți supraponderali, poate fi necesar să efectuați mult mai multă mișcare fizică. Consultați întotdeauna medicul înainte de a începe un program de antrenamente fizice, în special dacă nu ați făcut mișcare înainte sau de mult timp.
Ar trebui, de asemenea, luate în considerare exercițiile accidentale. Micile modificări, cum ar fi urcatul pe scări în loc să luați liftul, coborârea din autobuz cu o stație mai devreme și mersul pe jos, sau sesiunile de făcut curat în casă contribuie la un stil de viață mai activ.
Adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă
Dieta poate fi un factor de risc major în dezvoltarea bolilor de inimă. Anumite tipuri de alimente nu numai că au efecte negative asupra nivelului de grăsimi din sânge și asupra tensiunii arteriale, dar consumul alimentar excesiv sau tipurile greșite de alimente pot duce la excesul de greutate.
O dietă sănătoasă pentru inimă ar trebui să includă:
-O mulțime de fructe și legume
-Cereale integrale
-Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
-Surse de proteine cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi fasole, pește și carne slabă în porții mici.
Grăsimi
Grăsimile saturate, care se găsesc în carnea roșie, lactate, unt, nucă de cocos și uleiuri de palmier, trebuie evitate, deoarece aceste tipuri de grăsimi cresc nivelurile de colesterol rău (LDL) din fluxul sanguin, ducând la un risc crescut de boli de inimă.
Grăsimile trans, adesea etichetate ca grăsimi parțial hidrogenate, au, de asemenea, acest efect și ar trebui evitate. Acestea se găsesc în alimentele care sunt prăjite, gustări ambalate, unele tipuri de margarină (din ce în ce mai puțin frecvent), produse de panificație și biscuiți.
În timp ce evitarea acestor două tipuri de grăsimi este ideală pentru o inimă mai sănătoasă, alte tipuri de grăsimi au fost asociate cu reducerea riscului de boli de inimă. Acest lucru se datorează faptului că acționează pentru a reduce colesterolul rău din sânge și pentru a crește nivelul colesterolului bun. Grăsimile mono și polinesaturate au acest efect pozitiv și se găsesc în alimente precum măsline, canola, floarea-soarelui și alte uleiuri vegetale, nuci și avocado.
Acizii grași omega-3 sunt considerați a fi o grăsime polinesaturată deosebit de utilă în scăderea riscului de boli de inimă. Aceștia acționează prin reducerea tensiunii arteriale și controlul nivelului de colesterol. Acizii grași omega-3 sunt prezenți în peștii uleioși, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, precum și în unele uleiuri precum canola, soia, semințe de in și nucă.
Este important să ne amintim că, deși unele grăsimi au efecte de protecție a inimii, toate vă vor face să câștigați în greutate dacă sunt consumate în exces. Din acest motiv, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu cantități mici până la moderate de grăsimi sănătoase, este cea mai bună opțiune atât pentru cei cu risc de boli de inimă, cât și pentru populația generală.
Dieta DASH (special destinată pentru reducerea hipertensiunii) s-a dovedit a fi eficientă în reducerea riscului de boli de inimă și a factorilor de risc asociați. Această dietă cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol se concentrează pe un aport ridicat de fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pe lângă sursele de proteine cu conținut scăzut de grăsimi. Dieta este, de asemenea, săracă în sare, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva hipertensiunii arteriale.
Consumul moderat de alcool
Consumul excesiv de alcool a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boli de inimă și se recomandă un aport moderat de alcool. Se crede că atunci când este consumat cu măsură, alcoolul poate chiar să aibă un efect protector pentru inimă. Pentru bărbați, aportul recomandat nu este mai mare de 2 băuturi standard pe zi și una pe zi pentru femei, cu cel puțin două zile fără alcool pe săptămână.