Consumul aportului recomandat de fructe și legume vine cu numeroase beneficii pentru sănătate precum: reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
Cu toate acestea, chiar dacă majoritatea adulților sunt conștienți de faptul că fructele furnizează multe beneficii pentru sănătate, mai mult de ¾ dintre aceștia nu ating aportul recomandat de 1,5-2 căni de fructe pe zi.
Consumul mai multor fructe și legume, este principalul obiectiv pentru menținerea unui organism sănătos.
Nu există nici un fruct care să fie considerat superior celorlalte fructe. Toate fructele pot oferi substanțe nutritive benefice.
Consumul unei varietăți de culori de fructe și legume este recomandat pentru a obține beneficii nutritive maxime. Prin urmare, consumul unei varietăți de fructe de diferite culori ar trebui să fie accentuat.
Dacă aveți tendința să consumați mereu aceleași fructe, încercați să mai schimbați și cu alte fructe, ori să adăugați alte fructe la regimul alimentar pe care deja îl aveți.
Aceste cinci fructe sănătoase pot oferi beneficii unice și surprinzătoare pentru dieta dumneavoastră.
În funcție de zona geografică în care locuiți, poate fi ușor sau nu să obțineți o varietate de fructe.
Cumpărarea fructelor de sezon și congelarea lor poate ajuta la reducerea costurilor, în timp ce vă bucurați de beneficiile nutritive pe tot parcursul anului.
Conținut:
Afine
Afinele ocupă numărul unu în ceea ce privește activitatea antioxidantă, comparativ cu alte patruzeci de fructe și legume.
Fructele și legumele albastre, violet și roșii conțin un compus numit antocianină, care le conferă culoarea strălucitoare.
Antocianinele din afine sunt considerate a fi principalul factor, care asigură furnizarea beneficiilor pentru sănătate asociate cu aceste fructe.
Studiile efectuate pe animale au arătat că afinele ar putea avea proprietăți anti-îmbătrânire, care pot ajuta la încetinirea progresiei bolilor legate de vârstă, precum demența.
Afinele oferă, de asemenea, beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece pot ajuta la scăderea colesterolului LDL din sânge.
Cercetările efectuate de Harvard Health au relevat faptul că femeile care au consumat cele mai multe căpșuni și afine, aveau mai puține șanse să aibă un atac de cord, decât femeile care au mâncat mai puține fructe de pădure.
Cercetătorii au analizat aportul alimentar de la peste 90.000 de femei, cu vârstele de peste 18 ani.
Cercetătorii afirmă că cel mai mare beneficiu a fost observat la femeile care mâncau afine/căpșuni de aproximativ 3 ori pe săptămână, cu o dimensiune a porții de servire de cel puțin o jumătate de cană la o masă.
Cireșe amare
La fel ca și afinele, cireșele sunt bogate în antocianine. Cireșele dulci și cele amare furnizează o cantitate semnificativă de antioxidanți și fibre benefice pentru organism.
Cu toate acestea, cireșele amare au anumite beneficii interesante pentru sănătate, după cum demonstrează și studiile de specialitate.
Cireșele amare s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii, fiind capabile să ajute la calmarea febrei asociate cu efectuarea de exerciții fizice și la ameliorarea durerilor articulare asociate cu guta și artrita.
Cercetările sugerează faptul că cireșele amare pot ajuta la diminuarea nivelului de acid uric din sânge, care se menține ridicat în timpul episoadelor de gută.
Un studiu efectuat pe șobolani, în anul 2009, a analizat efectele cireșelor amare asupra organismului. Cercetătorii au oferit unor șobolani obezi care urmau o dietă bogată în grăsimi, fie pulbere de vișine amare întregi, fie un placebo cu calorii egale.
Șobolanii care au primit pulberea de vișine amare au înregistrat un nivel scăzut de colesterol în sânge, o masă mai mică de grăsime, o greutate redusă și mai puțini markeri inflamatori.
Cercetătorii au concluzionat că acest studiu sugerează faptul că cireșele amare ar putea ajuta la scăderea inflamației din organism, asociată cu sindromul metabolic și, de asemenea, pot ajuta în procesul de pierdere în greutate.
Este nevoie de mai multe cercetări la om pentru cireșele de tartă și pierderea în greutate, dar alte studii au arătat o asociere cu cireșele de tartă care scad inflamația asociată cu durerile musculare, artrita și gută.
Rodie
Conform unui studiu din 2010, rodiile s-au dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii, anti-diabetice, antibacteriene, anti-cancer și antifungice.
Unele cercetări au arătat, de asemenea, că rodiile pot juca un rol în reducerea riscului pentru boala Alzheimer.
Culoarea roșiatică a rodiei este atribuită antocianinelor și altor polifenoli, care conferă rodiilor multe beneficii pentru sănătate.
Antioxidanții din rodii pot ajuta la protejarea colesterolului LDL de oxidare. Acesta este un pas important pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Sucul de rodie și semințele pot fi adăugate în salate, smoothie-uri, produse coapte sau savurate ca atare, pe post de gustare dulce și crocantă.
Deși s-ar putea să fie disponibile numai sezonier în zona geografică în care locuiți, atunci când sunt în sezon, încercați să le introduceți în dieta dumneavoastră, pentru a beneficia de toate beneficiile lor pentru sănătate.
Mere
Merele sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente, pe care le putem consuma.
Coaja merelor furnizează o cantitate mare de antioxidanți, iar cea mai mare parte a vitaminei C conținută de mere se găsește chiar sub coajă.
Prin urmare, cel mai bine este să mâncați merele întregi, pentru beneficii maxime pentru sănătate.
În timp ce un studiu din 2015, care a cuprins date de la peste 8.000 de adulți, a concluzionat că persoanele care au mâncat un măr pe zi nu au avut în mod semnificativ mai puține vizite la medic, decât cei care nu au mâncat un măr pe zi, consumatorii de mere înregistrează mai puține rețete medicale, în comparație cu cei care nu consumă mere.
Merele sunt o sursă de fibre solubile pentru inimă și fibre insolubile, care sunt benefice pentru sănătatea colonului.
Merele sunt, de asemenea, o sursă de quercetină antioxidantă, aspect care explică de ce consumul constant de mere a fost asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.
În mod surprinzător, merele sunt bogate în mineralul bor. Nu se știe prea mult despre bor, dar acesta poate juca un rol în efectele estrogenului asupra sănătății în timpul menopauzei.
Lămâi
Unul dintre cele mai bune aspecte despre lămâi este reprezentat de versatilitatea lor. Sunt utilizate în multe culturi pentru prepararea de diferite mâncăruri savuroase și dulci.
Coaja și sucul pot fi utilizate la fel de bine pentru conservarea alimentelor, în timp ce pot oferi și multiple beneficii pentru sănătate. De obicei sunt disponibile pe toată perioada anului, fiind niște fructe relativ ieftine.
Lămâile, la fel ca și alte citrice, sunt bogate în vitamina C și într-un flavonoid numit limonină.
Vitamina C joacă un rol important în sănătatea imunității și a pielii. De asemenea, s-a demonstrat că limonina ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Lămâile și fructele de lime au un alt avantaj unic pentru sănătate, atunci când sunt consumate: sunt benefice pentru sănătatea rinichilor.
Lămâile au un nivel ridicat de acid citric, care poate ajuta la descurajarea formării de pietre în rinichi.