Există o mulțime de diete la modă, numărul lor fiind în continuă creștere, având în vedere că aproape în fiecare zi apare în mass-media încă o dietă nouă, care promite, evident, rezultate uimitoare. Așadar, o dietă, ca să prindă popularitate, va garanta obținerea unor rezultate rapide și, de cele mai multe ori, cu efort minim. Aceste tipuri de diete sunt, în general, axate pe obiectivul pierderii în greutate, mai degrabă decât pe ceea ce este sănătos pentru organism și nu vă ajută să vă dezvoltați obiceiuri sănătoase pe termen lung pentru a pierde în greutate și a o menține ulterior, dar oferă în schimb soluții rapide, care sunt puțin probabil să poată fi întreținute pe termen lung.
Deși există sute de diete la modă care sunt promovate în mod obișnuit, unele sunt cu siguranță mai nocive decât altele, atunci când vine vorba de impactul asupra sănătății. Deci, care dintre aceste diete sunt cele mai nocive și ar trebui cu siguranță evitate, oricât de atractive ar fi rezultatele lor promise?
Vă vom prezenta în continuare câteva dintre cele mai nocive diete la modă și, deși unele pot părea de-a dreptul ridicole, țineți cont de faptul că există femei care sunt dispuse să facă absolut orice doar pentru a scăpa de kilogramele în plus.
Există numeroase forme diferite ale acestor tipuri de diete, comercializate sub diferite denumiri sau cu diferite ingrediente „minune”. Amintiți-vă doar, că dacă o dietă sună prea bine pentru a fi adevărată, elimină grupuri întregi de alimente, are un aport extrem de scăzut de calorii sau implică un super ingredient „magic”, probabil că nu este o dietă sănătoasă de urmat și aproape sigur nu va genera pierderea în greutate pe termen lung.
Dieta de detoxifiere cu lămâie
Această dietă este destul de cunoscută și populară în rândul persoanelor care obișnuiesc să urmeze diete, dar, cu toate acestea, dieteticienii au considerat-o cea mai nocivă dietă la modă doi ani la rând.
Practic, dieta presupune înfometare, prin eliminarea produselor alimentare timp de 10 până la 14 zile, timp în care este permis doar consumul de băuturi pe bază de lămâie. Această dietă nu numai că elimină toate grupele principale de alimente și, astfel, riscă să genereze deficiențe de diferiți nutrienți în organism, dar este și foarte săracă în calorii, ceea ce înseamnă că desfășurarea normală a vieții de zi cu zi va fi afectată, fără să mai luăm în calcul faptul că nici efectuarea de exerciții fizice nu va putea fi posibilă cu un nivel atât de scăzut de energie.
Dacă totuși, din motive necunoscute, doriți să țineți această dietă, rețineți faptul că este posibil să pierdeți câteva kilograme, dacă veți reuși să o urmați pe toată perioada menționată anterior, dar în momentul în care vă veți întoarce la obiceiurile dumneavoastră alimentare, kilogramele vor reveni și ele imediat.
Dieta alcalină
Această dietă sugerează evitarea alimentelor acide într-un efort de a face corpul să fie mai alcalin și, prin urmare, de a promova pierderea în greutate. Nu numai că acest concept nu are dovezi științifice care să-l susțină, dar organismul este perfect capabil să-și regleze propriul echilibru între acid și alcalin, iar ceea ce mâncăm și bem are un efect foarte mic în acest sens.
Dieta OMG
Această dietă, creată de un antrenor personal, sugerează omiterea micului dejun în fiecare zi înainte de efectuarea de exerciții fizice, ceea ce contravine dovezilor empirice destul de puternice conform cărora persoanele care obișnuiesc să servească micul dejun, tind să aibă o greutate corporală mai mică și să fie mai sănătoase, decât cei care îl omit cu regularitate.
Pe lângă acest aspect, dieta în cauză susține și alte afirmații care nu sunt adevărate, inclusiv faptul că broccoli și Coca Cola sunt similare, atunci când vine vorba de efectele asupra sănătății organismului.
Dieta cu supă de varză
Din nou, aceasta este o dietă foarte scăzută în calorii, care abia oferă suficientă energie pentru a menține funcțiile normale ale organismului, în timp ce elimină un număr mare de grupuri de alimente, punând astfel în pericol aportul de nutrienți esențiali.
În plus, este foarte probabil să genereze simptome precum gaze, balonare și diaree, care probabil vă vor deshidratata. Și nici nu are un gust atât de grozav!
Dieta consumului nerestricționat
Sună prea bine ca să fie adevărat și așa și este. Ideea din spatele acestei diete la modă este că, atunci când vi se oferă libertatea de a mânca cât mai mult din orice doriți, veți pierde interesul pentru alimente și astfel veți pierde în greutate. Oricine nutrește o adevărată afinitate pentru mâncare, vă va putea spune că este puțin probabil să se întâmple acest lucru.
În schimb, este mai probabil să consumați alimente bogate în calorii și nesănătoase, ceea ce poate duce la dezvoltarea unui gust pentru astfel de alimente, și, implicit, la creșterea greutății corporale. Principiul esențial în procesul de pierdere în greutate este reprezentat de consumul a mai puține calorii decât arde organismul, deci nu vine ca o surpriză faptul că un consum alimentar nerestricționat, nu poate să ducă la pierderea kilogramelor în plus.
Cum să evitați dietele la modă
Pentru a evita aceste diete și alte regimuri alimentare nocive, care au prea puține beneficii în ceea ce privește pierderea în greutate și starea generală de sănătate, încercați să priviți o dietă ca pe o modalitate de a vă hrăni organismul. Corpul uman are nevoie de hrană pentru energie și pentru obținerea substanțelor nutritive, de care are nevoie pentru a funcționa corect. Pornind de la acest motiv, evitați dietele care elimină grupuri întregi de alimente sau reduc caloriile la un nivel foarte scăzut.
Cele mai bune diete sunt cele care vă încurajează să vă formați și să vă mențineți obiceiuri sănătoase, pe care le puteți continua pentru tot restul vieții. De asemenea, asigurați-vă că includ o mare varietate de alimente nutritive și elimină pe cât posibil alimentele procesate.