Pâine cu diferite semințe, inclusiv cele de in

5 beneficii pentru sănătate ale semințelor de in

Semințele de in sunt o adevărată sursă de energie și nutrienți, datorită conținutului de fibre, omega 3 și lignani, care furnizează multiple beneficii pentru sănătatea organismului.

Semințele de in au fost folosite timp de secole pentru calitățile sale medicinale, iar cercetătorii continuă să dezvăluie beneficiile semințelor de in.

Proprietăți antiinflamatoare

Acizii grași omega 3 au proprietăți antiinflamatore și pot ajuta la protejarea împotriva bolilor, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile inflamatorii intestinale (IBD), cancerul și bolile neurodegenerative. De obicei, adulții nu obțin suficienți acizi omega 3 din dietă, în timp ce consumă prea multe alimente care susțin creșterea inflamației în organism, care includ uleiuri vegetale bogate în acid linoleic (LA).

Alimentele precum peștele gras, nucile și semințele de in sunt bogate în acizi grași omega 3. Semințele de in conțin un tip de acid omega 3 numit acid alfa-linolenic (ALA). ALA găsit în semințele de in le conferă calități antiinflamatorii, care pot proteja celulele de daunele provocate de poluare, aportul ridicat de acizi grași omega 6, exerciții fizice intense etc.

Un compus fitochimic din semințele de in denumit lignan este o altă sursă puternică de antioxidanți. Lignanii se găsesc și în alte alimente, cum ar fi leguminoasele, semințele și fructele de pădure, dar semințele de in beneficiază de una dintre cele mai mari concentrații de lignani.

Sănătatea inimii

ALA din semințe de in este, de asemenea, cunoscut ca având un rol adjuvant în reducerea riscului de boli de inimă. De aceea, experții din domeniul sănătății și al nutriției indică faptul că persoanele care au o dietă bogată în ALA ar putea fi mai puțin susceptibile de a suferi un atac de cord fatal.

Semințele de in sunt bogate în fibre solubile și insolubile, iar fibrele solubile din semințele de in pot ajuta la scăderea colesterolului. Fibrele solubile se găsesc și în ovăz, leguminoase și în majoritatea fructelor și legumelor.

Sănătatea digestivă

Pe lângă faptul că ajută cu colesterolul, fibrele din semințele de in pot ajuta și la reglarea sănătății digestive. O dietă bogată în fibre insolubile poate ajuta la reglarea mișcărilor intestinale. Alte surse de fibre insolubile includ cerealele integrale, nucile și legumele.

Controlul glicemiei

Fibrele solubile găsite în semințele de in pot ajuta și la reglarea glucozei din sânge. Fibrele solubile pot ajuta la întârzierea eliberării glucidelor din colon în sânge, după ce ați mâncat. Acest lucru este benefic pentru prevenirea potențială a diabetului de tip 2, în timp ce ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge.

Cancer

Sunt necesare mai multe cercetări privind relația dintre semințele de in și cancer, în special a compusului lignan din semințe, și modul în care acesta contribuie la prevenirea și tratamentul cancerului. Lignanii pot avea un efect asemănător estrogenilor în organism, care poate fi sau nu benefic pentru femeile care suferă de cancer mamar, ovarian sau uterin.

Unele cercetări sugerează faptul că semințele de in ar putea avea un efect protector în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer precum cel mamar sau de prostată. Studiile efectuate pe animale indică existența unor beneficii ale semințelor de in, însă studiile pe oameni au obținut rezultate contradictorii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce efect au semințele de in în legătură cu dezvoltarea cancerului, și dacă există contraindicații privind consumul de semințe de in la suferinzii de

Cea mai bună formă de consum și cantitatea recomandată

Adăugați semințe de in în moduri creative în dieta dumneavoastră, astfel încât să puteți beneficia de beneficiile pentru sănătate ale semințelor de in. Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății recomandă utilizarea făinii din semințe de in, care este obținută prin măcinarea semințelor de in, în locul consumului de semințe întregi. Motivul din spatele acestei recomandări este reprezentat de faptul că organismul uman este mai capabil să absoarbă mai mulți nutrienți din varianta măcinată a semințelor de in.

Dacă aveți semințe de in întregi, le puteți măcina cu ușurință; aveți nevoie doar de o râșniță de cafea.

Începeți prin încorporarea a 1-2 linguri de semințe de in măcinate pe zi și, dacă doriți, creșteți la 3-4 linguri pe zi. Asigurați-vă că beți multă apă când consumați semințe de in, deoarece fibrele din semințele de in au nevoie de lichide, pentru a funcționa corect.

Modalități de utilizare a semințelor de in

Adăugarea de semințe de in în dieta dumneavoastră poate fi ușoară. Puteți adăuga o lingură la un smoothie, fulgi de ovăz, iaurt și deasupra salatelor. Adăugați semințe de in măcinate în mâncare, cartofi prăjiți sau supe. Semințele de in au o aromă ușoară, de nuci, care de obicei poate trece neobservată.

Puteți folosi ulei de semințe de in într-un sos de salată, dar gătitul cu ulei de semințe de in nu este de regulă recomandat.

Prudență

Adăugarea semințelor de in în dieta dumneavoastră este în general sigură, dar administrarea semințelor de in în anumite cazuri de afecțiuni de sănătate sau tratamente medicamentoase poate fi contraindicată. Dacă suferiți de cancer de sân, uter, ovarian sau de prostată, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga semințe de in la dieta dumneavoastră. Dacă luați medicamente de diluare a sângelui, medicamente pentru diabet sau urmați terapie hormonală, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a adăuga semințe de in la dieta dumneavoastră.

Nu consumați ulei crud sau semințe de in brute, deoarece pot fi otrăvitoare. Asigurați-vă că semințele de in sunt mature, iar în cazul suplimentelor aveți grijă să fie potrivite pentru consumul uman.

Semințele de in au multe beneficii pentru sănătate, atribuite în principal conținutului lor de fibre, omega 3 și lignan. Unele beneficii pentru sănătate includ proprietăți antiinflamatorii, protejarea sănătății inimii, promovarea sănătății digestive, reglarea glucozei din sânge și posibil rol adjuvant în protecția împotriva cancerului, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Dimensiunea de porție recomandată pentru semințele de in măcinate este de aproximativ 1-3 linguri pe zi. Ori de câte ori creșteți aportul de fibre, asigurați-vă că îl creșteți și pe cel de lichide. Discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a consuma semințe de în, dacă urmați anumite tratamente medicamentoase sau suferiți de anumite afecțiuni de sănătate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *