Acest fruct tropical galben și spinos oferă mai mult decât o aromă dulce. Ananasul conține o cantitate mare de vitamine și minerale și, de asemenea, conține o enzimă unică numită bromelină. Cercetătorii au studiat efectul bromelinei asupra sănătății, demonstrând că poate ajuta la scăderea nivelului de inflamație din organism.
Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care ananasul a fost folosit de mulți ani în America Centrală și de Sud pe post de pansament digestiv.
Iată o evaluare mai minuțioasă a beneficiilor asupra sănătății furnizate de ananas și a diferențelor dintre ananasul proaspăt și cel disponibil la conservă.
Conținut:
Vitamina C
Ananasul conține mai multe elemente nutritive, însă este în special bogat în vitamina C. Două felii de ananas, care însumează aproximativ 115 grame, furnizează 50% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C.
Multe studii de specialitate de dimensiuni mari, au descoperit că un aport mai mare de vitamina C, este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă. Unul dintre rolurile acestei vitamine în organism este să acționeze ca un antioxidant. Antioxidanții protejează celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și pot ajuta la reducerea deteriorarii celulelor cauzate de cancerigeni.
Vitamina C este, de asemenea, necesară pentru a produce colagen, care este necesar pentru piele, dinți și gingii sănătoase. În plus, vitamina C are un rol în stimularea funcției imunitare; vitamina C poate ajuta la stimularea producției de globule albe din sânge.
Adulții de sex masculin de peste 19 ani, au nevoie de cel puțin 90 mg de vitamina C pe zi, iar femeile adulte de 19 ani și mai mari au nevoie de cel puțin 75 mg pe zi. Prin urmare, atingerea nevoilor zilnice de vitamina C poate fi ușoară, dacă adăugați ananas în dieta dumneavoastră.
Mangan
Manganul este un mineral care, de obicei, nu primește suficientă atenție. Cu toate acestea, obținerea unei cantități corespunzătoare de mangan din dietă este importantă. O cană de ananas furnizează aproximativ 76% din valoarea zilnică recomandată pentru mangan.
Manganul face parte dintr-o enzimă, care funcționează ca un puternic antioxidant în organism. De asemenea, manganul activează multe enzime implicate în metabolismul carbohidraților, proteinelor și colesterolului. Manganul are și un rol în formarea oaselor și a colagenului.
Alți nutrienți
Ananasul este o sursă de multe alte substanțe nutritive, inclusiv vitaminele B, vitamina A, calciu, fier, magneziu, potasiu și cupru. Deși cantitatea acestor nutrienți nu este la fel de mare ca vitamina C sau mangan, consumul de ananas poate contribui în continuare la întrunirea nevoilor zilnice din acești nutrienți.
Bromelină
Ananasul face parte din familia bromeliei și este o sursă pentru enzima bromelină. Această enzimă este utilizată pentru a descompune proteinele și este adesea un ingredient folosit în suplimentele de enzime digestive. De asemenea, este motivul pentru care ananasul a fost folosit de secole ca pansament digestiv.
Bromelina are și alte beneficii pentru sănătate, pe lângă faptul că ajută la descompunerea proteinelor, potrivit mai multor studii de specialitate. Bromelina pare să ajute la scăderea inflamației din organism în unele cazuri, în special în urma operațiilor chirurgicale. Bromelaina poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor afecțiuni precum tendinită, entorse și luxații.
Unele studii, dar nu toate, sugerează, că bromelina poate ajuta la reducerea acumulării de mucus în nas și sinusuri sau la ameliorarea inflamației asociate cu unele tipuri de alergii. Ananasul este o sursă naturală de bromelină; discutați cu un medic dacă aveți în vedere să luați bromelină, deoarece există precauții cu privire la administrarea acestei enzime ca supliment.
Conținut de zahăr
La fel ca majoritatea fructelor, ananasul are o cantitate relativ mare de zahăr. Două felii de ananas proaspăt oferă aproximativ 10 grame de zahăr. Aceasta înseamnă că ananasul trebuie evitat din cauza zahărului? Un studiu din 2013 a concluzionat că un consum ridicat de fructe întregi a fost asociat cu un risc mai mic pentru diabetul de tip 2, chiar dacă fructele sunt o sursă naturală de zahăr.
Pe de altă parte, un consum mai mare de suc de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Consumul de fructe întregi este diferit de sucul de fructe, deoarece fructele au fibre naturale care întârzie absorbția zahărului în fluxul de sânge. Prin urmare, dacă dezbateți între sucul de ananas și ananasul integral, alegeți fructul întreg.
Diferența dintre ananasul proaspăt și cel la conservă
Ananasul la conservă este la fel ca cel proaspăt? Nu. Diferența este dată de faptul că fructele la conservă au adaos de zahăr în cele mai multe cazuri. Prin urmare, conservele de fructe pot furniza un conținut mult prea mare de zahăr, așa că optați pentru conserve de ananas fără zahăr adăugat. Nu uitați să scurgeți sucul din conservă înainte de consum.
Ananasul congelat este, de obicei, doar ananas crud congelat, care poate fi un plus ideal de adăugat în smoothie-uri.
Concluzie
Ananasul, ca și alte fructe, este plin de nutrienți. Este o sursă bogată de vitamina C și mangan, ambele oferind beneficii antioxidante în organism. Ananasul conține, de asemenea, cantități de alte vitamine și minerale. Una dintre caracteristicile unice ale ananasului este aceea că are, în mod natural, bromelină.
Bromelina poate ajuta la reducerea nivelului de inflamație din organism și poate fi folosită ca ajutor digestiv în descompunerea proteinelor. Chiar dacă ananasul are un nivel ridicat de zahăr, consumul de fructe întregi s-a dovedit a prezenta un risc mai mic pentru diabetul de tip 2.