Bol cu afine proaspete

5 beneficii dovedite ale consumului de afine

Afinele sunt o sursă nutrițională semnificativă din mai multe motive. Similar cu alte tipuri de fructe de pădure, afinele au un conținut ridicat de fitochimice și vitamina C. Cercetătorii descoperă în permanență mai multe modalități în care fitochimicele au un impact benefic asupra sănătății.

Mai exact, afinele sunt bogate în antocianine. Această categorie de fitochimice conferă fructelor și legumelor o culoare de un albastru profund sau violet. Consumul unei diete bogate în antocianine, ca și alte fitochimice, poate ajuta la reducerea riscului pentru multe boli.

Iată o analiză mai detaliată cu privire la beneficiile dovedite ale afinelor.

Risc mai mic de boli cardiace

Datele dintr-un studiu realizat de Școala Harvard de Sănătate Publică sugerează faptul că un consum alimentar bogat în afine poate contribui la promovarea unui risc mai mic de atac de cord. Acest studiu a analizat dietele a peste 90.000 de femei și a descoperit că femeile care au mâncat cele mai mari cantități de afine și căpșuni au înregistrat o probabilitate mai mică cu 34% să sufere un atac de cord într-o perioadă de 18 ani.

Atât căpșunile, cât și afinele, au avut un efect pozitiv asupra scăderii riscului de atac de cord la femei, iar consumul unei cantități mari de afine și căpșuni a avut un beneficiu relativ.

Acest lucru are sens, deoarece consumul de nutrienți dintr-o varietate de alimente poate avea un efect sinergic în protejarea împotriva unor boli.

Afinele sunt, de asemenea, o sursă de fibre solubile. O dietă bogată în fibre solubile poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge, precum poate contribui la îmbunătățirea procesului de reglare a glicemiei.

Risc mai mic de cancer

Există o asociere relativă între o dietă bogată în fructe și legume și reducerea riscului de cancer, potrivit experților în nutriție și sănătate. Conținutul bogat de antocianine din afine, le poate face în mod special eficiente în reducerea anumitor riscuri de dezvoltare a cancerului.

Conform unui studiu din 2006, afinele pot fi benefice în reducerea riscului de cancer la prostată. Creșterea celulelor canceroase a fost inhibată în culturile celulare din afine. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum funcționează această relație între antocianinele din afine și celulele canceroase.

Cercetările ulterioare sugerează, de asemenea, că afinele și merișoarele pot reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer prin reducerea nivelului de stres oxidativ și de inflamație, precum și prin perturbarea expresiei genetice legate de creșterea cancerului.

Rețineți că afinele nu sunt singurul fruct care are potențial de reducere a riscului de cancer, iar experții în nutriție și sănătate sugerează consumul unei diete variate și echilibrate.

Afinele ar trebui să facă parte din dietă, însă și alte fructe de pădure, plus fructe și legume diferit colorate, pot genera un efect sinergic asupra scăderii riscului de cancer.

Îmbunătățirea sănătății creierului

Cercetările sugerează că o dietă bogată în fructe și legume poate ajuta la reducerea riscului de demență, odată cu înaintarea în vârstă. Cauza exactă a demenței este încă studiată, dar studiile continuă să indice o relație între dietă și exerciții fizice cu privire la sănătatea creierului.

Un articol din 2009 sugerează că memoria a fost stimulată în urma consumului de afine și struguri, la persoanele cu insuficiență cerebrală ușoară. Cercetătorii au concluzionat faptul că un consum alimentar care include afine, struguri și nuci, poate ajuta la menținerea sănătății creierului odată cu înaintarea în vârstă.

Alte cercetări efectuate pe șobolani au arătat că șobolanii care au fost hrăniți cu spanac, afine sau extracte de căpșuni, în plus față de dieta lor normală, au înregistrat o inversare a declinului cognitiv. Șobolanii care au beneficiat de o dietă cu conținut ridicat de afine, au avut un nivel ridicat de dopamină în creier, ceea ce poate genera multe efecte benefice.

Îmbunătățirea sănătății ochilor

Dovezile științifice care atestau capacitatea afinelor de a îmbunătăți sănătatea ochilor nu au fost foarte relevante până de curând. În teorie, are sens că afinele ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății ochilor. Antioxidanții din afine pot ajuta la scăderea inflamației și a stresului de la nivelul ochilor, precum și la protejarea celulelor oculare de deteriorare.

Un articol din 2010 a menționat că au existat studii in vitro care sugerează cum afinele pot asigura multiple beneficii pentru sănătatea ochilor. Unele studii au arătat că afinele protejează de fapt celulele din retină de moarte, prelungindu-le viața. Retina este deosebit de vulnerabilă la deteriorarea oxidativă, astfel încât celulele retinei au o mare nevoie de a fi protejate de antioxidanți.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în continuare relația dintre afine și sănătatea ochilor, se pare că există un rol benefic între afine și sănătatea ochilor.

Conținut ridicat de fibre

Afinele furnizează beneficii multiple, deoarece conțin o grămadă de nutrienți, cum ar fi vitamina B6, fier și magneziu. O ceașcă de afine oferă aproximativ 4 grame de fibre. Un consum adecvat de fibre în fiecare zi este important pentru menținerea sănătății tractului intestinal și scăderea nivelului de colesterol.

Consumul unei cani (sau mai multe) de afine pe zi vă poate ajuta să atingeți recomandările zilnice de fibre și să oferiți organismului dumneavoastră o sursă naturală de multe vitamine, minerale și fitochimice.

Concluzie

Afinele sunt o sursă bogată de multe substanțe fitochimice, în special antocianine.

Studiile de specialitate sugerează faptul că afinele pot juca un rol în reducerea riscului pentru boli de inimă, anumite tipuri de cancer, în protejarea sănătății ochilor și poate ajuta chiar și la protejarea împotriva declinului cognitiv, asociat cu vârstele înaintate.

Afinele furnizează și o sursă de fibre, 4 grame pe cană. Fibrele din afine pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și pot ajuta la reglarea nivelului glicemiei din sânge.

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă în continuare rolul fitochimicelor din alimente și modul în care acestea au impact asupra organismului. Experții în sănătate și nutriție sugerează consumul unei varietăți de fructe și legume în fie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *