Răsad de iarbă de grâu
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

5 beneficii ale consumului de iarbă de grâu

Iarba de grâu constă în lăstarii mici și fragezi ai plantei de grâu Triticum aestivum. Iarba de grâu poate fi cultivată atât în interior, cât și în exterior, cei mai mulți indivizi preferând cultivarea de iarbă de grâu, prin încolțirea semințelor de grâu în apă.

Ca și alte legume verzi, iarba de grâu este plină de diferiți nutrienți. Iarba de culoare verde furnizează din abundență clorofilă.

Iarba de grâu a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv: combaterea cancerului, diabetului, SIDA, oboseală cronică și, în general, stimularea sănătății imunitare și digestive.

Cu toate acestea, după cum subliniază experții în sănătate și nutriție, aceste afirmații nu sunt susținute de studii de specialitate.

În timp ce dovezile științifice din spatele relației dintre consumul de iarbă de grâu și sănătate lipsesc și sunt necesare, în consecință, mai multe cercetări în acest sens, ceea ce este totuși clar este că, similar cu alte legume, iarba de grâu poate furniza organismului mulți nutrienți diferiți.

Nutrienți pentru formarea sângelui

O promisiune a consumului de iarbă de grâu vorbește despre potențialul de creștere a nivelului de oxigen din sânge. Motivul din spatele acestei afirmații este reprezentat de faptul că iarba de grâu este atât de bogată în clorofilă, încât clorofila poate acționa ca și hemoglobina, odată absorbită în sânge.

Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.

Ceea ce se știe despre iarba de grâu este faptul că furnizează o sursă de fier. O singură porție de 30 de grame de iarbă de grâu poate furniza până la 10% din cantitatea zilnică recomandată de fier.

Un shot de iarbă de grâu este una dintre cele mai obișnuite modalități de consum. Se face prin extragerea sucului din iarbă. Obținerea de suficient fier este importantă pentru sănătatea sângelui, iar deficiența de fier poate fi o preocupare pentru anumite populații.

Iarba de grâu furnizează și vitamina C care, printre alte funcții importante, poate contribui la creșterea absorbției fierului în organism. Iarba de grâu oferă, de asemenea, vitamina K, importantă pentru coagularea sângelui și rezistența oaselor.

Capacitate antioxidantă

Fructele și legumele viu colorate oferă o serie de antioxidanți, iar iarba de grâu nu face excepție de la această regulă.

Culoarea verde a ierbii de grâu înseamnă că este bogată în clorofilă. Încă nu se cunosc toate detaliile despre cantitatea de clorofilă pe care oamenii o pot absorbi din produsele alimentare consumate, însă se știe că atunci când clorofila se află în tractul digestiv, aceasta poate ajuta la oprirea absorbției substanțelor cancerigene din tractul digestiv.

Pe lângă clorofilă, iarba de grâu furnizează și alți antioxidanți precum vitamina C, E și beta-caroten. De asemenea, oferă și alte substanțe fitochimice, care ajută la protejarea celulelor corpului de deteriorare, ceea ce poate contribui la scăderea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer.

Pentru obținerea unui beneficiu maxim din substanțele fitochimice din alimente, experții în sănătate și nutriție recomandă consumul unei varietăți de alimente vegetale de culori diferite. În plus, este indicată obținerea de fitochimice din alimentație, și nu din suplimente.

Colită ulcerativă

Datorită nivelului ridicat de antioxidanți care se găsesc în iarba de grâu, aceasta poate avea un rol benefic în scăderea inflamației din organism. De fapt, un studiu de dimensiuni reduse a descoperit faptul că atunci când persoanele care suferă de colită ulcerativă, au consumat suc de iarbă de grâu, au înregistrat mai puține probleme legate de colită, comparativ cu grupul de pacienți care nu a consumat iarbă de grâu.

În timp ce acesta a fost un studiu mic și sunt necesare mai multe studii în acest sens, există totuși o dovadă că iarba de grâu poate ameliora anumite simptome asociate cu colita ulcerativă.

Consultați-vă cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră înainte de a adăuga iarbă de grâu în dietă, dacă suferiți de colită ulcerativă sau de alte tulburări digestive.

Potențial de protecție hepatică

Un studiu din 2014 a concluzionat faptul că iarba de grâu poate ajuta la protejarea celulelor hepatice de daunele asociate cu aportul de alcool.

Ficatul este considerat a fi centrul de detoxifiere al organismului și prima linie de apărare ori de câte ori toxinele, precum alcoolul, ajung în organism.

În timp ce promisiunea că iarba de grâu are capacitatea de a detoxifica corpul nu beneficiază de dovezi științifice care să o susțină, acest studiu sugerează că există anumiți compuși în iarba de grâu, probabil la fel cum există și în alte tipuri de legume verzi, care pot ajuta la protejarea celulelor hepatice de deteriorarea provocată de toxine.

Peroxidarea lipidelor inferioare

Unele cercetări sugerează faptul că suplimentele din iarbă de grâu pot ajuta la reducerea peroxidării lipidelor la adulții tineri și sănătoși, care depun efort fizic.

Acest lucru este important deoarece se consideră că peroxizii lipidici sunt asociați cu riscul crescut de boli cardiovasculare.

Peroxidarea lipidelor poate fi un termen fantezist, ceea ce înseamnă că există o deteriorare a membranelor celulare, care poate crește inflamația și poate crește riscul de dezvoltare a unor boli precum bolile cardiovasculare.

Concluzie

Iarba de grâu reprezintă o sursă de multe vitamine, minerale și fitochimice. Nu există o mulțime de cercetări cu privire la iarba de grâu, însă există unele cercetări care sugerează că iarba de grâu poate avea un rol benefic în ameliorarea colitei ulcerative, în timp ce este și o sursă de protecție împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Fiind o sursă de fier, vitamina C și vitamina K, iarba de grâu conține, de asemenea, numeroase substanțe nutritive pentru formarea sângelui.

Iarba de grâu poate ajuta la protejarea celulelor hepatice de deteriorarea cauzată de toxine.

În timp ce nu există vreo posibilă preocupare legată de consumul de iarbă de grâu la adulții sănătoși, dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală, este recomandat să discutați cu medicul sau nutriționistul dumneavoastră înainte de a adăuga iarbă de grâu în dietă.

Dacă consumați iarbă de grâu crudă, există șanse de contaminare bacteriană. Prin urmare, consumul de iarbă de grâu crudă, ar trebui evitat de către femeile însărcinate sau care alăptează.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *