Peste jumătate din adulți beau cafea în fiecare zi. O ceașcă de cafea conține aproximativ 100 mg de cofeină, iar doza zilncă recomandată unui adult sănătos este de 400 mg. Câteva studii recente au demonstrat că există unele beneficii în cazul consumului de cafea.
De fapt, unele studii au arătat că atunci când este consumată moderat, cafeaua, ar putea ajuta chiar și la reducerea riscului de apariție a anumitor boli (1). Cu toate acestea, unele persoane suferă de intoleranță și pot avea nevoie de un aport mai mic sau de evitarea completă.
În cazul anumitor boli de sănătate, în sarcină sau în administrarea anumitor medicamente, aportul de cofeină va fi mai scăzut.
Cofeina acționează ca un stimulent, motiv pentru care se poate să vă simțiți mai plini de energie. Dacă veți consuma prea multă cofeină, se poate să întâmpinați simptome precum ritm cardiac rapid, anxietate, greață sau stare de agitație (2).
De asemenea, puteți simți o scădere a nivelului de energie după ce efectul cofeinei în organism s-a estompat, ceea ce ar putea genera o dependență de cofeină. Dacă sunteți în căutarea unei alternative pentru cofeină care să vă crească nivelul de energie dimineața sau în orice moment al zilei, sunt câteva opțiuni care merită încercate.
Consumul de cafea sau procurarea cofeinei din alte surse nu trebuie să fie singura modalitate de a-ți începe ziua plin de energie.
Vezi și: Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când renunți la cofeină
Exerciții fizice
A-ți pune sângele în mișcare și mușchii la treabă dimineată poate fi o alternativă sănătoasă pentru a avea un plus de energie.
Este posibil să nu ai chef de exerciții fizice la prima oră a dimineții, atunci când sună alarma, dar după ce vei fi terminat antrenamentul, vei fi mult mai plin de energie pentru ziua respectivă.
Partea bună în ceea ce privește exercițiile fizice este că nu trebuie să faci un singur tip de exercițiu pentru a avea parte de beneficii. Alege un exercițiu pe care să îl faci cu plăcere dimineața și ține minte că nu trebuie să fie neaparat ceva complicat.
Ai putea să mergi la jogging, să te plimbi, să ridici greutăți la sală, să faci niște întinderi sau să faci exerciții în propria casă urmărind un videoclip de antrenament de pe internet.
Mănâncă un măr
Merele nu au cofeină, dar ar putea oferi o creștere a nivelului energetic similară cu aceea oferită de consumul unei cești de cafea. Merele au un conținut ridicat de antioxidanți, fibre, vitamine și pot ajuta la furnizarea de energie stabilă organismului.
Un aspect important al merelor este acela că durează mult să le mănânci. Acesta este motivul principal pentru care unii experți sugerează că un măr consumat dimineața poate ajuta la creșterea nivelului de energie.
Încearcă să mănânci mărul cu tot cu coajă pentru a beneficia de o valoare nutritivă mai ridicată. Cea mai mare parte a vitaminei C din mere se află chiar în coajă, oferind totodată și mari cantități de fibre insolubile (3).
Consumul de mere în mod regulat poate ajuta, de asemenea, la un risc mai mic de boli cardiovasculare, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și fibre.
Nu uitați să spălați bine merele înainte de a le consuma, pentru a elimina majoritatea reziduurilor de pesticide. Dacă este posibil, alegeți merele organice, deoarece acestea au fost supuse unor cantități mai mici de pesticide sintetice.
Ceai
În funcție de cantitatea de cofeină pe care doriți să o reduceți, consumul de ceai poate fi o alternativă bună a cafelei. Trecerea la ceai poate fi de ajutor atunci când se dorește reducerea treptată a aportului de cafeină. Dacă consumi mai multe căni de cafea în fiecare zi, începe prin a înlocui o ceașcă de cafea cu o ceașcă de ceai. Ceaiurile sunt cele mai scăzute în cofeină. Verificați informațiile de pe ambalaj pentru a afla valorile exacte.
Un truc pentru a scădea drastic cantitatea de cofeină a unui ceai este să torni apă clocotită peste frunzele sau pliculețul cu ceai pe care îl utilizați. După 30 de secunde, scurgeți apa și turnați din nou apă curată peste frunzele de ceai. Îndepărtând apa caldă folosită inițială, veți scădea drastic conținutul de cofeină al oricărui tip de ceai.
Ceaiurile de plante sunt aproape întotdeauna fără cofeină, dar trebuie să consultați un medic înainte de a bea acest tip de ceai, deoarece unele plante medicinale pot interfera cu medicamentația sau cu anumite probleme de sănătate.
Cicoare
Rădăcina de cicoare a fost folosită ca substitut pentru cafea ani buni, iar în Franța, cicoarea este adesea amestecată cu cafea (4). Dacă ești reticent în a renunța la gustul și obiceiul consumului de cafea, cicoarea ar putea fi o alternativă. Rădăcina de cicoare arată ca o cafea obișnuită și are câteva note gustative similare.
Chiar dacă rădăcina de cicoare nu are exact gustul cafelei, există o similitudine între cele două. Rădăcina de cicoare poate furniza, de asemenea, antioxidanți importanți pentru un stil de viață sănătos și poate oferi unele avantaje pentru sănătate.
Un studiu din 2011 (5) a descoperit că fenolii plantelor din rădăcină de cicoare au proprietăți anti-inflamatorii și anti-trombotice, care ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Hidratează-te
O modalitate simplă de a stimula nivelul de energie atunci când este redus aportul de cofeină este o hidratare corespunzătoare. 75% dintre adulții pot fi considerați deshidratați și nu consumă aportul de lichide necesar zilnic (6).
Factorii individuali variază, dar o recomandare generală pentru aportul de lichide pe zi este de 3 litri pentru bărbații adulți și 2,2 litri pentru femeile adulte (7).
Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, letargic, să provoace dureri de cap și chiar să influențeze nivelul apetitului. A bea mai multă apă pe parcursul zilei te poate ajuta să te simți energizat fără a consuma cofeină.
De asemenea, apa caldă cu lămâie ar putea fi o opțiune dimineața în locul consumului de cafea sau ceai. Adăugarea de fructe, ierburi sau legume pentru aromatizarea apei poate adăuga varietate și te poate determina să bei mai multă apă.
Concluzie
În timp ce unele studii au arătat o asociere între beneficiile pe care consumul de cafea în moderație le are asupra sănătății, unele persoane se simt mai bine fără să consume cofeină sau să o consume doar în cantități mici.
Alternativele pentru consumul de cafea pot fi de ajutor pentru a-ți începe ziua în forță. Consumul de ceai, indiferent dacă este obișnuit sau decafeinizat, oferă un conținut de cofeină mai redus decât cafeaua. Ceaiurile din plante nu conțin cofeină, iar un alt truc pentru a scădea nivelul cofeinei din ceaiurile obișnuite este scurgerea apei calde după 30 de secunde după ce a fost turnată peste punga cu ceai.
Hidratarea corespunzătoare poate contribui la creșterea nivelului de energie. Rădăcina de cicoare are gust și aspect asemănător cafelei, dar este lipsită de cofeină. Un alt sfat care vă poate ajuta în creșterea nivelului de energie dimineața este să faceți exerciții fizice pentru a stimula fluxul de sânge.
Verifică preț băuturi energizante pe bază de cofeină aici!