Pielea este cel mai mare organ din corp și poate, totodată, să indice sănătatea și vârsta. Odată cu trecerea anilor, este normal ca pielea să-și piardă elasticitatea și să apară ridurile. Numărul ridurilor depinde de factorii genetici și de stilul de viață. Expunerea la razele ultraviolete, poluarea sau alte substanțe nocive pot afecta sănătatea pielii.
Chiar dacă pare mai puțin evident, dieta are un impact foarte important asupra sănătății pielii. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor pielii, iar vitaminele și mineralele sunt folosite pentru reconstrucția celulelor. Așadar, nutrienții pot să influențeze sănătatea pielii, dacă au fost obținuți prin alimentație.
Vitamina C, zincul, seleniul și licopenul pot să te ajute să-ți menții pielea sănătoasă. Consumul unei varietăți de antioxidanți este recomandată pentru sănătate, în general, dar și pentru sănătatea pielii.
Conținut:
Cafea
Consumul moderat de cafea poate fi benefic sănătății, pentru că poate reducere riscul de apariție a bolilor cardiovasculare sau chiar a diabetului de tip 2 (1).
Un studiu din 2015 (2) a concluzionat, de asemenea, că un consum crescut de cafea a fost asociat cu un risc mai redus de cancer de piele – melanom.
Cercetătorii încă studiază legătura dintre consumul de cafea cu cofeină și scăderea riscului de cancer de piele, în sensul că această interdependență poate fi doar o corelație între datele observate, nu neapărat o legătură de cauzalitate.
Un anumit tip de cancer de piele, numit melanom cutanat, este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer și reprezintă principala cauză de deces, dintre cazurile de cancer de piele.
Din păcate, nu se știu prea multe lucruri legate de acest tip de cancer, cu excepția faptului că expunerea la lumina ultravioletă (UV) poate crește riscul de îmbolnăvire.
Antioxidanții din cafea pot contribui, în mod specific, la protejarea celulelor de piele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, ceea ce ar putea conduce la formarea de celule canceroase.
Se recomandă un regim alimentar ridicat în antioxidanți, pentru a proteja celulele corpului împotriva deteriorării radicalilor liberi.
Chiar dacă consumul de cafea nu-ți poate garanta că nu vei face cancer de piele, acesta poate ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării, ceea ce ajută pielea să aibă un aspect mai tânăr.
Pepene verde și roșii
Fructele și legumele conțin foarte mulți nutrienți, cu efect benefic asupra organismului. Fructele și legumele de diferite culori conțin antioxidanți și polifenoli, aceste substanțe fiind cele care le conferă și culorile specifice.
Fructele roșii și legumele sunt o sursă concentrată de licopen, care este un antioxidant. Unele studii au arătat că licopenul poate contribui la scăderea efectelor nocive pe care razele ultraviolete le au asupra pielii (3).
Desigur, consumul ridicat de fructe care conțin licopen, cum ar fi pepenele verde și roșiile, nu poate să se substituie utilizării protecțiilor solare cunoscute.
Cu toate acestea, consumul de fructe roșii și de legume este o protecție suplimentară a pielii, împotriva deteriorărilor cauzate de razele solare.
În schimb, licopenul poate să te ajute să-ți menții pielea mai tânără. Expunerea excesivă la razele UV poate cauza îmbătrânirea pielii, astfel încât este recomandabil să încerci să-ți menții aspectul tânăr și sănătos al acesteia.
Afine
La fel ca roșiile și pepenele verde, afinele conțin antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Afinele sunt, de asemenea, o bună sursă pentru vitamina C. Vitamina C este un antioxidant, dar este și un compus care permite formarea colagenului.
Colagenul este un compus important al pielii. Colagenul ajută la păstrarea durității pielii. Pe măsură ce îmbătrânim, se poate să scadă nivelul de colagen, ceea ce face ca pielea să nu mai fie netedă.
Vitamina C poate contribui, de asemenea, la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de lumina UV (4).
Așadar, un aport adecvat de vitamina C, obținut din alimentație, reprezintă o modalitate prin care pielea poate să arate mai tânără, față de vârsta reală.
O ceașcă de afine oferă aproximativ 25% din necesarul zilnic de vitamina C. O dietă bogată în fructe și legume te poate ajuta să obții un aport adecvat de vitamina C.
Stridii
Zincul este un alt nutrient important pentru piele, în plus față de vitamina C. Aproximativ 6% din rezerva de zinc a corpului se află în piele (5).
Zincul are mai multe funcții importante în organism, iar una dintre acestea este de a ajuta la păstrarea membranelor celulelor din piele.
Zincul este necesar și pentru unele enzime implicate în formarea de noi celule și eliminarea radicalilor liberi.
Stridiile sunt unul dintre alimentele cu cea mai mare concentrație de zinc. O porție de 100 de grame de stridii poate furniza aproximativ 74 mg de zinc, adică 493% din necesarul zilnic de zinc (6).
Alte alimente cu conținut ridicat de zinc sunt: homari, crabi, cereale boabe, carne de vită, legume, acaju și lactate.
Nuci
Seleniul este prezent în două enzime antioxidante, care contribuie la protejarea celulelor pielii. Deficiența de seleniu este asociată, de asemenea, cu un risc crescut de cancer al pielii (7).
Prin urmare, un aport suficient de seleniu, în alimentație, poate fi utilă pentru sănătatea și aspectul tânăr al pielii.
O porție de 30 grame de nuci braziliene oferă peste 500 mcg de seleniu, ceea ce este 700% din necesarul zilnic de seleniu. Fructele de mare, carnea de vită, cerealele integrale, lintea și acajuul sunt, de asemenea, surse de seleniu.
Migdalele sunt, de asemenea, o sursă de zinc.
Concluzie
Sănătatea pielii poate fi influențată de mai mulți factori, printre care vârsta, factorii genetici și dieta.
Nutrienții pe care îi obținem din alimentație, în special vitamina C, licopenul, zincul și seleniul, sunt esențiali în protejarea celulelor pielii împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
Vitamina C ajută la producerea colagenului, care este necesar pentru sănătatea pielii.
Consumul unei mari varietăți de alimente, în special fructe și legume, poate oferi mulți nutrienți necesari sănătății pielii.
S-a demonstrat că licopenul antioxidant limitează leziunile cauzate de razele UV. De asemenea, conform cercetărilor, cafeaua poate să scadă riscul de cancer de piele.
Afinele, ca multe alte fructe și legume, sunt o sursă excelentă de vitamina C, acestea furnizând un nivel adecvat de vitamina C necesar pentru formarea colagenului.
În fine, alimentele cu conținut ridicat de zinc și seleniu pot fi benefice pentru menținerea sănătății pielii și pot să întinerească aspectul pielii.
Zincul și seleniul sunt necesare atât pentru producerea de celule ale pielii, cât și pentru a proteja împotriva deteriorării acestora. Printre alimentele care oferă un aport ridicat de zinc și seleniu se numără: nucile, fructele de mare, carnea, produsele lactate și leguminoasele.