Tânără cu un abdomen plat
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

4 reguli extrem de folositoare pentru dietă

Nu toate regulile impuse de dietă sunt greu de aplicat. După ce înțelegi explicațiile și logica din spatele fiecărei reguli, îți este mai ușor să o urmezi, iar rezultatele apar mai rapid.

Nu contoriza caloriile, ci nutrienții

Trebuie să ne schimbăm perspectiva despre mâncare. De obicei, ne gândim la calorii, care sunt un fel de mici croitori care, noaptea, încep să ne strâmteze pantalonii… Ce s-ar întâmpla dacă am putea să nu ne mai gândim deloc la calorii și, în schimb, să începem să numărăm nutrienții. Cu cât mâncăm mai mulți nutrienți, cu atât mai bine.

Cheia pentru slăbit și pentru menținerea unei greutăți optime o reprezintă alimentele care conțin mulți nutrienți. De ce?

Explicație

Ei bine, hai să gândim astfel: corpul nostru nu duce lipsă de calorii sau de energie. Kilogramele în plus, de care dorim cu atâta ardoare să scăpăm, sunt reprezentate de energia stocată. Deci, dacă ne este foame și dorim să mâncăm, asta nu se datorează lipsei de energie, corect?

Atunci, după ce tânjește corpul nostru? După nutrienți, cum ar fi vitamine, minerale, fibre, acizi grași esențiali și fitonutrienți, dacă este să facem doar o enumerare sumară!

O mulțime de alimente (de exemplu: produse din făină albă, băuturi carbogazoase, zahăr) conțin doar calorii, însă nu și nutrienți. Dar, din moment ce organismul are nevoie de substanțe nutritive pentru a funcționa, ne va fi foame, în continuare, până când vom mânca mai mulți nutrienți.

Așadar, alimentele care au o concentrație ridicată de substanțe nutritive vor contribui la pierderea în greutate, întrucât este mai puțin probabil să ne fie foame. Încă și mai important, însă deloc surprinzător, este faptul că alimentele dense în nutrienți sunt relativ sărace în calorii.

Este bine sau nu să mănânc micul dejun?

Nu este bine să „sari” peste micul dejun. Am auzit regula asta destul de des și, totuși, uneori ni se pare că nu avem timp sau poftă să mâncăm la ora 7 dimineața. Deci, este necesar sau nu să mâncăm micul dejun? Aș spune că nu există nicio regulă dietetică, valabilă pentru toți oamenii.

Pe de o parte, postul intermitent s-a dovedit a fi benefic pentru pierderea în greutate și pentru sănătate, în general. Pe de altă parte, dacă nu iei micul dejun, atunci poți să te simți mai puțin activ, dimineața.

Explicație pro

Iată o scurtă pledoarie pentru a mânca micul dejun. Să presupunem că este octombrie și stai izolat, într-o cabană, în pădure, fără electricitate, fără apă caldă. Ce anume ți-ar trebui, cel mai mult, în această situație? Desigur, mâncarea și băuturile excelente sunt o propunere de nerefuzat. Pentru mine, pe locul al doilea, în ordinea importanței, ar fi un foc în șemineu, pentru a avea căldură în cabană. Și, dacă ai avea un astfel de foc în șemineu, nu-i așa că te-ai ocupa să-ți păstrezi căldura și ai pune, din când în când, câte un buștean pe foc, în așa fel încât cabana să rămână încălzită?

Același lucru se întâmplă și în cazul corpului tău. Dacă, în seara anterioară, ai luat cina la ora 19:00 și, poate, o gustare, când erai în fața TV-ului, la ora 21:00, atunci au trecut 10 ore de când nu ai alimentat focul din „cuptorul” corpului tău. Dacă vrei să ai o energie constantă și o bună dispoziție deosebită, ar fi bine să mai pui câte un „buștean” pe foc, chiar acum!

Pentru a profita la maximum de micul dejun, ar fi bine ca acesta să fie constituit dintr-o combinație de fibre, grăsimi sănătoase și proteine ​​slabe. Nu, cerealele dulci nu se încadrează în această categorie. Cerealele zaharoase nu sunt „bușteni”. Sunt un fel de ziare: fac un foc impresionant, timp de 2 secunde, dar nu sunt pot să păstreze buna dispoziție pe timp mai îndelungat (citește și: Ce greșeli să eviți, la micul dejun).

Explicație din punct de vedere al fasting-ului

Pentru a avea energie, corpul nostru preferă să folosească carbohidrați. Deci, ori de câte ori mâncăm, carbohidrații consumați vor fi rapid eliberați, sub formă de energie, în fluxul nostru sanguin.

Pe de altă parte, dacă ne hotărâm să nu mâncăm micul dejun, organismul nu se poate opri din activitate, chiar dacă nu are carbohidrați. Prin urmare, corpul va extrage grăsimea din depozitele din corp și o va transforma în glucoză. Atunci are loc pierderea în greutate și atunci ne „antrenăm” corpul să folosească grăsimea, pe post de combustibil.

În orice caz, trebuie să afli ce funcționează în cazul tău. Decât să te transformi într-un fel de monstru care nu are nevoie de micul dejun, ai face bine să stai jos și să mănânci ceva.

Să mănânci mai întâi desertul

Asta te-ar putea face să te întrebi: de unde și-a lua diploma de nutriționist? De la vreo facultate nou înființată? Are idee despre diferitele grupuri de alimente? Ei bine, mie îmi plac deserturile. După părerea mea, o masă fără desert nu este completă. De aceea, voi detalia de ce am făcut această recomandare.

Prima explicație

Alimentele sunt digerate cu viteză diferită. Proteinele și grăsimile rămân în stomac câteva ore, în timp ce carbohidrații sunt digerați foarte repede. Dacă tocmai ne-am bucurat de o cină bogată în proteine ​​și o completăm cu un desert dulce, zahărul trebuie să aștepte în stomac până când proteinele și grăsimile sunt gata să fie descompuse.

Între timp, zahărul începe să fermenteze. Apoi, va trebui să ne ocupăm de eructarea gazelor și golirea stomacului. Acest lucru nu este frumos, atunci când suntem în societate. O digestie afectată poate crea o stare precară a sănătății și poate să determine creșterea în greutate, un nivel scăzut de energie, oboseală, alergii, dureri de cap etc.

Dar, dacă mâncăm mai întâi desertul, carbohidrații (din care sunt formate majoritatea deserturilor) sunt digerați înainte ca masa cu proteine ​​să ajungă în stomac. Acest lucru îmbunătățește digestia și absorbția substanțelor nutritive și, prin urmare, poate contribui la sănătatea noastră.

Cea de-a doua explicație

Totuși, nu trebuie să iei recomandarea de mai sus ca pe un îndemn pentru a mânca toate dulciurile… Oricum, indiferent dacă vrei să slăbești sau să-ți menții greutatea, este bine să mănânci, uneori, acele deserturi care-ți plac, altfel îți va fi foarte greu…

Tensiunea care se poate acumula în noi, dacă ne tot refuzăm mâncărurile preferate, poate să ne conducă să mâncăm fără niciun control. Din propria mea experiență, o combinație de chipsuri de cartofi, cu curcan, ghimbir confiat, acoperit și cu sos de ciocolată nu numai că te va face să te doară stomacul, dar îți va crea și un sentiment de vinovăție. Vinovăția complică totul și distruge orice plan de slăbire.

Așadar, bucură-te de desert și de mâncărurile preferate, dar cu măsură. Ai grijă ca porțiile să nu fie prea mari. Poți să le împarți și cu un prieten. Este bine să nu ai astfel de mese prea des. Poți, din când în când, să mai mănânci și ceva dulce, bun. Este bine să savurezi, cu adevărat, desertul. Adică, mănâncă-l încet. Lasă-l să se topească pe limbă și nu-l înfuleca în câteva secunde.

Cea de-a treia explicație

S-a spus că substanțele nutritive din alimentele „mai nesănătoase”, care sunt consumate cu plăcere sunt mai bine absorbite decât substanțele nutritive din alimentele extrem de sănătoase, care sunt consumate cu dezgust. Evident, asta nu înseamnă că avem o scuză ca să mâncăm de la fast-food… Totuși, este bine să reții că emoțiile și gândurile tale despre alimente influențează digestia și, astfel, sănătatea și succesul dietei pentru slăbit. O digestie bună începe cu suficientă salivă. Așadar, trebuie să-ți placă mâncarea!

Relaxează-te în timp ce mănânci

Am scris mai sus că o dietă sănătoasă include o digestie adecvată. Iar digestia corectă are loc numai atunci când nu suntem stresați. De ce?

Explicație

O digestie bună depinde de un bun flux sanguin la organele digestive. Cu toate acestea, atunci când corpul uman a fost proiectat, a fost incorporat și un instrument numită „luptă sau fugi”.

Acest instrument este ca funcția „sport” din cutia de viteze a unei mașini. Ne permite să utilizăm multă energie, rapid. Acum milioane de ani, acest instrument permitea oamenilor să fugă și să nu cadă pradă dinozaurilor. În ziua de azi, amenințările sunt diferite: dead-line-ul unui proiect, copii care plâng, pacienții care se internează, traficul la orele de vârf; practic, toate tipurile de stres ale zilelor moderne.

De îndată ce „amenințarea” este percepută, sistemul nervos vegetativ ne pune în alertă. Respirația și bătăile inimii devin rapide, iar mușchii primesc mai mult sânge oxigenat, astfel încât să putem face față situației și să „fugim, ca să scăpăm”.

Din păcate, asta înseamnă, de asemenea, că unele organele, cum este cazul sistemului digestiv, care nu contribuie la supraviețuirea noastră într-o situație limită, vor primi doar cantități mici de sânge oxigenat.

În situații stresante nu reușim să digerăm alimentele în mod corespunzător, deoarece sistemul nostru digestiv nu primește suficient sânge și, prin urmare, nu putem absorbi, în mod corespunzător, substanțele nutritive atât de necesare.

Așadar, relaxează-te. Lasă la o parte stresul provocat de orice fel de dispozitive moderne. Întinde o masă frumoasă. Folosește șervețele și tacâmurile care-ți plac (nu tacâmuri din plastic!). Poți să aprinzi o lumânare, să micșorezi lumina și să asculți o muzică relaxantă. Înainte de a începe să mănânci poți să te uiți la bucate, să zâmbești și să respiri adânc. Apoi, începe să mănânci, încet. Savurează-ți mâncarea!

Desigur, când mănânci cu colegii, la birou, este mai ciudat dacă aprinzi lumânări și micșorezi luminile… Poate să vrei să faci una ca asta doar dacă ai vreo aventură, la birou… Oricum, dacă vrei, poți să dai vina pe mine, într-o astfel de situație.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cumpărarea de alimente organice a devenit mult mai frecventă în ultimii ani. Mai multe magazine alimentare încep să adauge secțiuni de alimente organice pentru persoanele