Cimbrul a fost folosit de secole, nu doar ca o plantă aromată utilizată la gătit, ci și pentru proprietățile sale medicinale. Grecii, romanii și egiptenii antici foloseau cimbru pentru tămâie, îmbălsămare sau ca tratament pentru diferite afecțiuni.
Odată cu creșterea utilizării și popularității uleiurilor esențiale, uleiul esențial de cimbru devine din ce în ce mai popular pentru diverse anecdote.
Unele întrebuințări asociate cu uleiul esențial de cimbru sunt susținute de studii de cercetare, dar altele nu au fost dovedite din punct de vedere științific. De exemplu (1), o întrebuințare a uleiului esențial de cimbru sugerează că poate susține un sistem imunitar sănătos.
Cu toate acestea, nu există cercetări care să susțină această afirmație.
Consumul de ceai de cimbru poate fi o modalitate de a profita de beneficiile pentru sănătate ale cimbrului. Ca și alte ceaiuri, cel de cimbru poate fi o sursă bună de antioxidanți.
Unele studii au arătat, de asemenea, că cimbrul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale ridicate. Prin urmare, consumul de ceai de cimbru poate oferi și aceste beneficii pentru sănătate.
Majoritatea cercetărilor efectuate asupra ceaiului de cimbru sunt experimente efectuate in vitro sau pe animale, de aceea este nevoie de mai multe cercetări.
Cu toate acestea, rezultatele acestor studii sugerează că cimbrul poate avea un efect benefic asupra glicemiei și a tensiunii arteriale.
Ierburile sunt unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți din grupul alimentelor. Majoritatea oamenilor din culturile occidentale nu folosesc cantitatea necesară de plante în dieta lor, ci optează pentru cantități minime folosite doar puțin pentru aromatizare.
Încorporarea mai multor ierburi, fie ele proaspete, uscate sau sub formă de ceai poate ajuta la aportul de antioxidanți.
Ceaiul de cimbru se poate face prin simpla fierbere a câtorva crenguțe de cimbru în 450 ml de apă fierbinte timp de aproximativ 15 minute. Consumul de ceai de cimbru poate fi o alternativă fără cofeină pentru ceaiurile negre sau verzi.
Conținut:
Tensiune arteriala
Un studiu din 2013 a analizat capacitatea antioxidantă și antihipertensivă pentru soluții de ceaiul de cimbru (2).
Cercetătorii au descoperit că ceaiul de cimbru a scăzut semnificativ tensiunea arterială în cazul șobolanilor hipertensivi.
Acest studiu sugerează că cimbrul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, așadar consumul de ceai de cimbru poate aduce beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane pentru a descoperii efectele pe care le are asupra tensiunii arteriale.
Sursă de antioxidanți
Ierburile și condimentele sunt unele dintre cele mai bogate surse de antioxidanți (3). Chiar dacă sunt bogate în antioxidanți, folosim o cantitate mică dintre acestea în dieta noastră, de obicei doar pentru aromatizarea alimentelor.
Prin urmare, alte alimente vegetale, cum ar fi leguminoasele, cerealele integrale, nucile, semințele, fructele și legumele contribuie de obicei la cantitatea antioxidanților din dietă.
Consumul de ceai de cimbru și utilizarea mai multor ierburi la gătit poate crește numărul antioxidanților din dietă.
Unele dintre cele mai bogate ierburi aromatice bogate în antioxidanți sunt: cuișoare, mentă, piper, scorțișoară, oregano, cimbru, salvie, rozmarin și șofran.
Vestea bună dacă utilizați ierburi uscate este cantitatea de antioxidanți nemodificată în procesul de gătire.
Un studiu din 2008 (4) din Turcia a concluzionat de asemenea că ceaiul de cimbru a fost al treilea din cele 10 ceaiuri testate pentru capacitatea antioxidantă.
Cercetătorii au analizat extractele de ceai privind absorbția glucozei in vitro și activitatea antioxidantă. Deși nu a existat niciun efect semnificativ pentru absorbția glucozei, acest studiu a arătat că extractele de ceai au efecte antioxidante.
Alte ceaiuri, în afară de cimbru care prezintă un efect pozitiv, au fost ceaiul verde, negru și de mentă.
Protejarea colesterolului LDL de oxidare
Un studiu din 2009 (5) a descoperit că ceaiul de oregano, cimbru și cimbru sălbatic au protejat colesterolul LDL de oxidare.
Când colesterolul LDL se oxidează, poate crește inflamația și riscul bolilor cardiovasculare. Prin urmare, protejarea colesterolului LDL de oxidare poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Alte cercetări (6) sugerează că uleiul de măsline poate ajuta la protejarea colesterolului LDL de oxidare.
Prin urmare, combinarea uleiului de măsline și a cimbrului într-o masă se poate dovedi a fi o combinație sănătoasă pentru inimă.
Riscul de cancer
Radicalii liberi pot provoca leziuni ale celulelor corpului și ADN-ului lor. În doze mari, radicalii liberi pot crește riscul de deteriorare a celulelor care poate duce la un risc crescut pentru cancer.
Antioxidantii pot ajuta la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi. Prin urmare, creșterea aportului de antioxidanți în dietă este recomandată pentru reducerea potențialului risc pentru anumite tipuri de cancer.
Cu toate acestea, cercetările privind administrarea suplimentelor de antioxidanți și a riscului de cancer nu sugerează că suplimentele sunt benefice pentru reducerea riscului de cancer (7).
Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege relația dintre antioxidanții din surse alimentare și riscul de cancer. Anumite alimente bogate în antioxidanți, precum cimbrul, pot avea compuși care pot ajuta la combaterea cancerigenilor.
Un studiu din 2012 (8) a descoperit că extractul de cimbru sălbatic a indus citotoxicitatea în celulele canceroase ale sânului. În timp ce este nevoie de mai multe cercetări, acest studiu sugerează că cimbrul ar putea ajuta la combaterea cancerului de sân și, eventual, a altor celule canceroase.
Un studiu din 2010 (9) a analizat efectul pe care 10 uleiuri esențiale l-au avut asupra creșterii in vitro a celulelor canceroase. Acest studiu a descoperit faptul că uleiul de cimbru are cea mai puternică citotoxicitate față de celulele canceroase.
Concluzie: beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate
Introducerea mai multor ierburi în dieta dumneavoastră poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Cimbrul și alte plante medicinale sunt surse bogate de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Acești antioxidanți pot proteja și colesterolul LDL de oxidare, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Un studiu a descoperit că ceaiul de cimbru a scăzut semnificativ tensiunea arterială la șobolani hipertensivi. Este nevoie de mai multe cercetări, dar acest studiu sugerează că cimbrul poate avea același efect și la om.
Ca orice alt aliment sau băutură, consumul de ceai de cimbru nu este un ceai magic. Introducerea ceaiului de cimbru în alimentație poate oferi beneficii pentru sănătate, dar consumul de sine stătător nu poate fi un substitut pentru a urma o dietă sănătoasă, echilibrată.
Dacă sunteți sensibil la cofeină, consumul de ceai de cimbru poate înlocui ceaiul verde sau negru, fiind o alternativă fără cofeină. Pentru a face ceai de cimbru, puteți pur și simplu să adăugați câteva crenguțe de cimbru în apă fierbinte.
Verifică preț ceaiuri diverse sortimente aici!