Coșuri cu roșii și fenicul pe o tarabă
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

4 beneficii pentru sănătate ale feniculului dovedite științific

Feniculul este o legumă cu gust plăcut, ușor dulceag, ce face parte de mai multe secole din dietele mediteraneene. Feniculul, originar din regiunea mediteraneeană, este acum cultivat în diferite părți ale lumii și se găsește destul de ușor în majoritatea magazinelor naturiste.

Întreaga plantă este comestibilă: bulbul, tulpina, frunzele și semințele. Bulbul de fenicul poate fi inclus în salate, tulpinile pot fi adăugate în supe, iar tulpinile sau frunzele pot fi prăjite sau făcute sote, alături de bulb și alte legume.

O dietă bogată în fructe și legume este asociată cu numeroase beneficii potențiale pentru sănătate, cum ar fi: risc mai scăzut de hipertensiune arterială, de apariție a bolilor cardiovasculare, de apariție a anumitor tipuri de cancer, de apariție a problemelor digestive, putând chiar ajuta la reglarea apetitului.

Întrucât nu există un fruct sau o legumă care să conțină toate substanțele nutritive de care ai nevoie, este recomandat să consumi o varietate de fructe și legume.

Adăugă mai mult fenicul și o sumedenie de alte fructe și legume în dietă pentru a obține beneficii maxime pentru sănătatea organismului tău.

# 1 Feniculul este o bună sursă de antioxidanți

Toate fructele și legumele oferă organismului mai multe tipuri de antioxidanți. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor corpului de deteriorarea ce apare din cauza stresului oxidativ.

Stresul oxidativ poate juca un rol în dezvoltarea bolilor cronice cum ar fi: cancerul, bolile cardiovasculare, artrita și alte boli asociate vârstei (2).

Se consideră că o dietă bogată în alimente care furnizează antioxidanți previne și ajută la refacerea celulelor afectate de stresul oxidativ.

Potrivit Harvard Health (3), datele de la World Cancer Research Fund și Institutul American pentru Cercetarea Cancerului sugerează că alimentația care include legume și fructe fără amidon ajută, cel mai probabil, la protejarea împotriva mai multor tipuri de cancer.

Feniculul, ca și alte legume, este o sursă de antioxidanți.

O ceașcă de fenicul feliat oferă aproximativ 18% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 5% din cea de vitamina A, 4% din cea de vitamina E, oferind și o mini-cantitate de mineral de seleniu antioxidant.

# 2 Este benefic pentru tensiunea arterială

O dietă bogată în fructe și legume este o modalitate de a ajuta la prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.

Fructele și legumele tind să fie mai bogate în potasiu, magneziu și mai sărace în sodiu. Acești nutrienți sunt implicați în reglarea fluidelor.

Este recomandată o dietă mai bogată în potasiu și mai săracă în sodiu, pentru a avea o tensiune arterială bună.

O modalitate importantă prin care te poți bucura de o tensiune arterială sănătoasă este consumul a mai puține alimente procesate, ambalate și mai multe fructe și legume.

O ceașcă de fenicul feliat oferă aproximativ 10% din doza zilnică recomandată de potasiu și doar 1% din cea de sodiu.

Pe lângă potasiul din componență, feniculul poate fi benefic pentru tensiunea arterială și în următorul mod: este o sursă vegetală importantă de nitrați (4).

Nitrații sunt, de obicei, asociați cu efecte negative asupra sănătății, fiind un ingredient adăugat în carnea roșie procesată. Cu toate acestea, nitrații din legume sunt absorbiți în mod natural de sol și apă.

Nitrații asociați cu carnea procesată provin, de obicei, din nitriți de sodiu care se pot forma în compuși cancerigeni, atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate.

Totuși, aportul ridicat de nitrați din fructe și legume poate fi considerat benefic pentru sănătatea inimii.

Nitrații se descompun datorită bacteriilor care se găsesc în gură și în tractul gastro-intestinal, până se transformă în oxid nitric. Oxidul nitric ajută apoi vasele de sânge să se relaxeze.

Această relaxare a vaselor de sânge poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Se fac mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolul nitraților alimentari prezenți în diverse alimente, precum și diferențele dintre nitrații care se adaugă la carnea procesată și nitrații care se găsesc, în mod natural, în fructe și legume.

Până în prezent, cercetările sugerează că nitrații din plante, cum este feniculul, pot fi benefici pentru tensiunea arterială.

# 3 Ajută la scăderea în greutate

O ceașcă de fenicul feliat oferă sub 30 de calorii și nu are grăsimi, oferind și aproximativ 2,7 grame de fibre.

Dietele bogate în fructe și legume sunt benefice pentru reglarea greutății deoarece aceste alimente sunt sărace în calorii, însă au un conținut ridicat de fibre și de alți nutrienți esențiali.

Consumul unei cantități mai mari de alimente bogate în fibre poate să ajute la inducerea stării de sațietate, ceea ce poate ajuta la reglarea apetitului pe parcursul zilei.

O recenzie (5) asupra modului în care fibrele ajută la reglarea greutății susține că aportul zilnic de fibre ar trebui să fie de cel puțin 25 de grame pe zi, acest lucru fiind benefic pentru scăderea riscului de obezitate.

Majoritatea americanilor consumă doar aproximativ jumătate din cele 25-30 de grame de fibre recomandate pe zi. Prin urmare, consumul mai multor fructe, legume și alte alimente bogate în fibre, poate fi util pentru reglarea greutății și pentru sănătatea digestivă.

# 4 Nutrienți pentru construcția osoasă

Calciul și vitamina D sunt substanțe nutritive importante pentru construcția oaselor. Aproximativ 99% din calciu este păstrat în oase, iar un aport insuficient de calciu și vitamina D poate crește riscul de apariție a osteoporozei.

Alimentele lactate sunt considerate o bună sursă pentru acești nutrienți, necesari în construcția osoasă. De asemenea, legumele sunt recomandate pentru aportul de substanțe nutritive importante în construcția osoasă.

Deși nu are un aport de calciu la fel de mare ca o cană de iaurt, o ceașcă de fenicul poate oferi aproximativ 5% din necesarul zilnic recomandat pentru acest compus.

Potasiul și magneziul din fenicul și din alte legume pot ajuta, de asemenea, la păstrarea sănătății oaselor. Conform WebMD (6), obținerea unui aport suficient de potasiu și magneziu poate ajuta la încetinirea descompunerii osoase.

Vitamina K este un alt element nutritiv important pentru construcția osoasă. Pe lângă faptul că joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui, vitamina K are un efect pozitiv asupra densității minerale din oase și scăderii riscului de apariție a fracturilor (7).

O ceașcă de fenicul feliat oferă aproximativ 46% din doza zilnică recomandată de vitamina K.

Concluzie

În concluzie, este recomandat să adaugi orice tip de legume în dietă din mai multe motive. Fructele și legumele sunt bogate în nutrienți, fiind însă hipocalorice.

Deși feniculul este un ingredient comun în multe preparate din regiunea mediteraneeană, acum este destul de ușor de găsit în majoritatea magazinelor alimentare din întreaga lume.

Dacă nu ești obișnuit să consumi fenicul, încearcă-l. Adăugarea feniculului feliat în salate sau la cartofii prăjiți, amestecat cu alte legume, poate fi un mod ușor de a-l adăuga în dietă.

Feniculul este o sursă bună de antioxidanți și este bogat în nitrați. O dietă bazată pe o varietate de fructe și legume este asociată cu reducerea riscului de hipertensiune arterială datorită conținutului de nitrați.

Feniculul poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, bogată în fibre, care poate fi benefică pentru scăderea în greutate.

Deloc surprinzător, feniculul este și o sursă de substanțe nutritive pentru sănătatea sistemului osos.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *