Sparanghelul este o legumă verde iubită de secole; chiar și în Imperiul Roman sparanghelul era cultivat și consumat. Ca și în cazul multor alte fructe și legume, sparanghelul furnizează multiple beneficii pentru sănătate. Sparanghelul este bogat în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Cinci bucăți de sparanghel însumează doar aproximativ 20 de calorii, în timp ce oferă 7% din valoarea zilnică recomandată de potasiu, 10% din valoarea zilnică de vitamina A, 15% din valoarea zilnică de vitamina C, o cantitate mică de fier și calciu, precum și vitaminele K și B.
Consumul unei diete bogate în fructe și legume este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului pentru unele boli cronice.
Iată câteva beneficii specifice pentru sănătate ale sparanghelului și de ce este posibil să doriți să adăugați această legumă în dieta dumneavoastră.
Conținut:
Benefic împotriva cancerului
Orice aliment care este o sursă naturală de antioxidanți poate ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Acestă deteriorare poate reprezenta începutul modificării ADN-ului unei celule, ceea ce o face mai susceptibilă la reproducerea rapidă, ceea ce poate fi începutul răspândirii celulelor canceroase.
Deoarece sparanghelul este o sursă de antioxidanți, poate ajuta la reducerea riscului de cancer. Sparanghelul are alte câteva motive pentru care poate ajuta la combaterea cancerului.
Sparanghelul este bogat în glutation, care este un compus ce conține sulf și care poate ajuta organismul să distrugă celulele cancerigene și să recicleze antioxidanții din organism.
Bun pentru sănătatea oaselor și a inimii
Vitaminele B pot ajuta la scăderea nivelului de homocisteină din sânge. Acest lucru este important, deoarece nivelurile crescute de homocisteină pot crește riscul de boli de inimă. Sparanghelul este o sursă de vitamine B și conține fibre solubile. Fibrele solubile pot ajuta la scăderea colesterolului din sânge.
O dietă bogată în potasiu, magneziu și calciu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Fructele și legumele sunt surse bune de potasiu, însă cei mai mulți adulți nu obțin cantitatea recomandată zilnic de potasiu.
O porție de sparanghel furnizează aproximativ 7% din valoarea zilnică recomandată de potasiu. Sparanghelul are, de asemenea, un efect ușor diuretic, ceea ce poate ajuta cu tensiunea arterială.
Vitamina K este necesară pentru coagularea corectă a sângelui, fiind și un nutrient important pentru sănătatea oaselor. Vitamina K ajută la creșterea densității osoase, unele cercetări sugerând faptul că un aport mare de vitamina K poate ajuta la reducerea riscului de fracturi în cazurile de osteoporoză. Sparanghelul este o sursă bogată de vitamina K și conține, de asemenea, calciu, ambele promovând sănătatea oaselor.
Contribuie la reglarea glicemiei din sânge
Fibrele solubile și antioxidanții din sparanghel pot ajuta la promovarea unui risc mai scăzut pentru diabetul de tip 2. Fibrele solubile pot ajuta la reglarea absorbției glucozei din tractul digestiv în sânge, după masă.
Diabetul de tip 2 este asociat cu inflamația, deci scăderea inflamației din organism poate fi, de asemenea, benefică.
Sparanghelul poate avea efect benefic asupra riscului de diabet de tip 2, similar cu unele medicamente destinate afecțiunii de diabet, potrivit unui studiu din 2012. Cercetătorii au descoperit că atunci când a fost administrat extract de sparanghel la șobolani diabetici, timp de 28 de zile, șobolanii au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a secreției de insulină și a funcției celulelor beta. Insulina este produsă din celulele beta ale pancreasului.
Sunt necesare mai multe studii efectuate pe organisme umane legate de sparanghel și reglarea zahărului din sânge.
Promovează creșterea bacteriilor benefice în intestin
Recomandările generale de tratare și prevenire a constipației, descriu consumul unei diete bogate în fibre și lichide. Acest lucru poate contribui la mișcările intestinale regulate, iar o dietă bogată în fibre poate ajuta, de asemenea, la un risc mai mic de cancer de colon.
Consumul unei diete bogate în fibre și lichide se traduce, de asemenea, într-un aport caloric total mai redus, ceea ce poate fi de ajutor în echilibrarea greutății corporale.
Sparanghelul oferă un anumit tip de fibre numite inulină. Inulina este considerată a fi un prebiotic, deoarece bacteriile intestinale benefice adoră să se hrănească cu inulină. Obținerea unor surse de prebiotice în dietă este importantă pentru menținerea unei flore intestinale sănătoase și promovarea creșterii sănătoase a bacteriilor utile în intestin, în locul bacteriilor dăunătoare.
Consumul de sparanghel oferă o sursă naturală de fibre, care este benefică pentru dumneavoastră și, de asemenea, benefică pentru bacteriile utile, probioticele, din colon.
Studiul relației dintre bacteriile intestinale la oameni, continuă să releve rolul important pe care îl au aceste bacterii. Nu numai că promovează sănătatea digestivă, dar probioticele pot influența reglarea greutății, sănătatea mintală și răspunsul imun.
Concluzie – Există multe motive pentru a mânca sparanghel
Sparanghelul conține un număr mare de nutrienți. Poate fi considerat a fi benefic pentru sănătatea inimii, datorită potasiului, fibrelor solubile, vitaminelor B și antioxidanților. De asemenea, ajută la reducerea riscului de cancer datorită antioxidanților și glutationului, care ajută și la combaterea celulelor canceroase și la reciclarea antioxidanților din organism.
Cantitatea mare de vitamina K din sparanghel, împreună cu cantitatea relativ mică de calciu, pot ajuta la menținerea sănătății oaselor.
Un studiu efectuat pe șobolani sugerează că sparanghelul poate fi util în reglarea zahărului din sânge și la secreția de insulină, iar fibrele solubile din sparanghel pot ajuta și ele la reglarea zahărului din sânge.
Conținutul ridicat de fibre din sparanghel, ajută la procesul digestiv, iar în plus, sparanghelul furnizează un tip specific de fibră, numită inulină, care promovează creșterea probioticelor din tractul digestiv.