Rădăcină de țelină
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

4 beneficii ale consumului de țelină – Nr. 2 este de-a dreptul uimitor!

Consumul zilnic de fructe și legume este asociat cu scăderea riscului de apariție a unor boli cum ar fi: Alzheimer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer, cataractă, având și efect antioxidant (anti-îmbătrânire).

Beneficiile asociate cu o dietă bogată în fructe și legume sunt maxime atunci când reușești să integrezi o varietate cât mai mare în alimentația ta.

Niciun fruct sau legumă nu-ți asigură toate vitaminele, mineralele și antioxidanții, așa că un consum care să includă o diversitate mare a acestora ar putea să ofere beneficii de natură sinergică asupra sănătății.

Includerea fructelor și legumelor în dietă nu doar că-ți oferă antioxidanți, vitamine și minerale, ci și o sursă importantă de fibre.

Consumul țelinei sau a sucului de țelină îți garantează sursă de fibră, potasiu, vitamina A, vitamina C, calciu și vitamina B6 în alimentație.

La fel ca alte legume, țelina are un conținut caloric scăzut. O ceașcă de țelină rasă conține mai puțin de 20 de calorii.

Deși țelina nu este mereu inclusă în cadrul „super-alimentelor”, integrarea acesteia în dietă este la fel de importantă precum a celorlalte legume.

Nr. 1 – Hidratare după exerciții fizice

Țelina și sucul de țelină hidratează foarte bine organismul. La fel ca alte fructe sau legume, țelina are un conținut ridicat de apă. De fapt, țelina conține aproximativ 95% apă.

Consumul unei cantități suficiente de apă este esențial pentru a rămâne hidratat, dar și consumul unor fructe sau legume, cum ar fi cel al țelinei, poate să ajute la hidratarea generală a organismului.

Un motiv pentru care țelina și sucul de țelină sunt considerate a fi alimente hidratante, este că acestea conțin, pe lângă apă, și electroliți.

Electroliții se pot elimina prin transpirație, așadar refacerea nivelului de electroliți prin consumul de lichide, după efortul fizic, este ideal. Țelina conține electroliți cum ar fi: potasiu, sodiu, calciu și magneziu.

Active.com (1) sugerează că țelina este un aliment excelent pentru hidratarea atleților.

Nr. 2 – Tensiunea arterială

Includerea unei cantități mari de fructe și legume în dietă poate fi benefică pentru scăderea riscului apariției tensiunii arteriale. Fructele și legumele sunt o sursă excelentă de potasiu care lipsește, din păcate, din dieta noastră obișnuită.

Potasiul este un compus care ajuta la reglarea tranzitului lichidelor prin celule, ceea ce poate să scadă tensiunea arterială. O ceașcă de țelină rasă oferă aproximativ 7% din porția zilnică recomandată de potasiu.

Spre deosebire de alte legume, țelina conține și sodiu. Deși nivelul acestuia este scăzut comparativ cu cel al alimentelor procesate industrial, o ceașcă de țelină conține aproximativ 3% din porția zilnică recomandată de sodiu.

Persoanele care urmează diete din care sodiul trebuie eliminat pot fi sfătuiți să evite țelina.

Chiar dacă țelina are un conținut redus de sodiu, aceasta este asociată cu scăderea tensiunii arteriale. Conform unui articol din New York Times (2), cercetările efectuate de Universitatea din Chicago Medical Center au arătat că țelina conține un compus numit 3-n-butil ptalidă.

Acest compus a redus cu 12-14% tensiunea arterială la șoareci. Doza administrată cobailor a fost echivalentă cu aproximativ 4 țeline, calculată pentru un om.

Nr. 3 – Reglarea greutății

Consumul de mâncăruri hipocalorice, dar bogate în nutrienți, poate fi benefică pentru reglarea greutății corporale. Țelina și sucul de țelină asigură mulți nutrienți, având și un aport scăzut de calorii.

O ceașcă de țelină conține aproximativ 2 grame de fibră. Fibra este un nutrient care ajută la obținerea stării de sațietate.

Un studiu din 2015 (3) a concluzionat că o creștere a fibrelor este la fel de eficientă pentru scăderea în greutate precum respectarea recomandărilor alimentare prescrise de Asociația Americană pentru Bolile Cardiovasculare.

Acest studiu sugerează că o atenție sporită asupra creșterii nivelului de fibre poate fi la fel de utilă precum respectarea unei întregi diete alimentare mai complexe.

Nr. 4 – Sursă de antioxidant, care ajută la lupta împotriva cancerului

Un studiu din 2010 (4) a comparat sursele de antioxidanți specifice dietei chinezești. Cercetătorii au descoperit că țelina este una dintre primele 5 surse de antioxidanți care au fost utilizați în dieta subiecților.

Chiar dacă țelina nu este la fel de populară cum sunt alte legume, totuși pot să fie una dintre sursele majore de antioxidanți din dietă.

Țelina conține doi compuși chimici unici, care se numesc apigenină și luteolină. Conform Live Science (5), studiul a arătat că acești doi compuși ajută la combaterea celulelor canceroase de la nivelul pancreasului și sânului. Desigur, mai sunt necesare și alte studii care să confirme beneficiile acestor doi compuși.

Și Medical New Today sugerează (6) că țelina conține acel compus numit luteolină, fiind cunoscut pentru proprietățile sale benefice în lupta împotriva cancerului.

Antioxidanții care se găsesc în fructe și legume pot să ajute la scăderea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, dar este nevoie și de alte studii care să declare acest lucru.

Sănătatea aparatului digestiv

Centrul medical al Universității din Maryland recomandă (7) includerea țelinei în dietă, întrucât aceasta poate ajuta la controlul gastritei.

Gastrita este o afecțiune medicală în care mucoasa stomacului este inflamată. Consumul de mâncăruri bogate în antioxidanți, cum ar fi țelina, ar putea scădea și riscurile asociate cu ulcerul.

Țelina ar putea să preîntâmpine inflamarea mucoasei stomacului și să ajute la prevenirea apariției ulcerului.

Totuși, consumul sucului de țelină nu garantează eliminarea gastritei sau a ulcerului și nu poate fi utilizat ca un tratament medical. Pot fi necesare și alte modificări în dietă precum și o medicație adecvată.

Compuși nocivi

Environmental Working Group (EWG) clasifică contaminarea cu pesticide din produse. În fiecare an ei elaborează o listă o listă cu compuși nocivi și o listă cu 15 compuși fără grad de risc.

Lista compușilor nocivi (8) este o listă cu reziduuri pesticide. EWG recomandă să consumăm produse organice (atunci când se poate), dar și să spălăm atent alimentele înainte de a fi consumate.

Ai putea consuma prea multă țelină?

Țelina are puține calorii și, din această cauză, ar putea să fie utilizată în orice dietă sănătoasă, echilibrată.

Totuși, nu este recomandat să utilizezi țelina sau sucul de țelină ca pe un unic compus în dietă.

Dacă ai proceda așa, ai putea să suferi de malnutriție.

De asemenea, cei care consumă continuu cantități importante de țelină crudă ar putea să aibă un deficit de iod.

Cantitățile mari de țelină nepreparată pot să interfereze cu metabolismul pe bază de iod și, în consecință, pot conduce la un deficit de iod.

Se consideră că este sănătos și sigur să consumi țelină, ca parte a unei diete variate. Totuși, consumul în exces de țelină ar putea avea și unele consecințe negative.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bananele sunt surse excelente de potasiu

Care este doza zilnică recomandată de potasiu?

Potasiul joacă un rol foarte important în sănătatea organismului: în sistemul nervos, contracția musculară, reglarea electroliților și reglarea tensiunii arteriale. Din păcate, majoritatea americanilor nu au