Consumul de ceai reduce tensiunea arterială
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

4 alimente care vă pot reduce rapid tensiunea arterială

Preocuparea privind afecțiunea de hipertensiune arterială este reprezentată, de obicei, de faptul că aceasta se poate instala în organism, fără ca dumneavoastră să vă dați seama. Hipertensiunea arterială poate crește riscul de boli de inimă, boli de rinichi, accident vascular cerebral sau anevrism.

Hipertensiunea arterială este considerată ca având o valoare de 140/90 mm/Hg.

Valoarea normală a tensiunii arteriale este considerată a fi de 120/80 mm/Hg sau mai puțin.

Dacă valoarea tensiunii arteriale este undeva între aceste numere, atunci vorbim despre prehipertensiune arterială.

Dacă aveți prehipertensiune arterială, modificări ale stilul de viață ar putea împiedica evoluția tensiunii arteriale spre hipertensiune.

Dacă suferiți de hipertensiune arterială, puteți face multe ajustări cu privire la stilul de viață pentru a reduce tensiunea arterială.

Pierderea în greutate, intensificarea exercițiilor fizice și modificarea regimului alimentar pot avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale.

Există o dietă care ameliorează semnificativ hipertensiunea arterială, cunoscută sub numele de DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension), rezultatele ei fiind demonstrate prin intermediul mai multor studii de specialitate.

Dieta DASH este pur și simplu o dietă bogată în fructe, legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cereale integrale și nuci, și conținut redus de carne roșie și zaharuri.

Această dietă subliniază un aport mai mare de minerale de potasiu, calciu și magneziu, în timp ce presupune un aport scăzut de sodiu.

Conform dietei DASH, pierderea în greutate și încorporarea mai multor exerciții fizice reprezintă modalități de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Următoarele alimente s-au dovedit a avea beneficii specifice pentru scăderea tensiunii arteriale.

Încorporarea unei cantități mai mari din aceste alimente ca parte a unui regim sănătos și echilibrat, vă poate ajuta să susțineți scăderea tensiunii arteriale.

Rețineți că nici un aliment consumat ca atare nu poate să reprezinte o soluție miraculoasă de scădere a tensiunii arteriale, ci, mai degrabă, este necesară o combinație de nutrienți din mai multe alimente.

#1 – Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi

Produsele lactate sunt o sursă naturală de calciu și potasiu, doi nutrienți benefici pentru tensiunea arterială.

Consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi poate fi util pentru scăderea tensiunii arteriale, conform unui articol de specialitate din 2012.

Cercetătorii au analizat datele provenite de la aproape 45.000 de subiecți. A fost astfel relevată existența unei asocieri invers proporționale, între aportul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi și riscul creșterii tensiunii arteriale.

Asocierea este valabilă doar pentru produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nu și pentru lactatele cu un conținut mai mare de grăsimi.

Conținutul de potasiu și calciu poate fi parțial responsabil pentru beneficiile observate ale lactatelor asupra tensiunii arteriale, însă pot exista componente suplimentare în produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, care să fie benefice în cazul tensiunii arteriale.

Problema în acest caz este reprezentată de faptul că majoritatea indivizilor nu consumă suficiente lactate pentru a atinge aportul zilnic recomandat.

O recomandare generală privind alimentele lactate sugerează consumul a 3 porții de lactate pe zi. Sursele cu conținut scăzut de grăsimi pot include lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, chefir sau brânzeturi.

#2 – Semințe de in

Semințele de in sunt o sursă semnificativă de omega 3, fibre și antioxidanți.

Consumul de semințe de in poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, boli cardiovasculare și diabet.

Semințele de in este indicat să fie consumate măcinate, deoarece astfel sunt digerate mai multe substanțe nutritive, benefice organismului.

Dacă semințele de in sunt consumate întregi, acestea pot trece prin sistemul digestiv fără a fi descompuse.

Uleiul de semințe de in este, de asemenea, disponibil ca supliment sau poate fi utilizat împreună cu alimente care nu necesită (sau necesită foarte puțină) preparare termică.

Poate consumul de semințe de in să ajute în cazul de hipertensiune arterială?

Conform unui studiu din 2014, adăugarea de semințe de in măcinate în dieta alimentară, poate avea un beneficiu real asupra scăderii tensiunii arteriale.

Cercetătorii au descoperit faptul că atunci când participanții la studiu, care sufereau de boală arterială periferică, au consumat 30 de grame de semințe de in zilnic timp de 6 luni, tensiunea arterială a scăzut cu aproximativ 10 puncte.

Omega 3 din semințele de in este considerată a avea o contribuție majoră în scăderea tensiunii arteriale,  însă un al compus din aceste semințe, numit oxilipine, poate fi, de asemenea, benefic pentru păstrarea elasticității arterelor.

Rețineți, totuși, faptul că adăugarea de semințe de in măcinate peste mâncare, nu va fi o soluție miraculoasă pentru tratarea afecțiunilor de sănătate.

Ar trebui să vă concentrați, în continuare, pe respectarea unei alimentații sănătoase, în care să inserați și consumul de semințe de in.

Semințele de in sunt considerate, în general, ca fiind sigure pentru consum, însă femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să își suplimenteze dieta cu semințe de in.

#3 – Ciocolată amăruie

Boabele de cacao conțin ceva numit flavonoide, acestea fiind o sursă de antioxidanți.

Ciocolata neagră conține cel mai mare procent de cacao și, prin urmare, conține cantități mai mari de flavonoide, în comparație cu laptele sau ciocolata albă.

Boabele de cacao sunt, de asemenea, o sursă de magneziu mineral, care poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale.

Atunci când flavonoidele din boabele de cacao sunt digerate și absorbite, acestea pot avea un impact profund asupra relaxării mușchilor care protejează vasele de sânge.

Efectul este reprezentat de o scădere a tensiunii arteriale. Prin urmare, consumul de ciocolată neagră, cu un conținut ridicat de flavonoide, poate avea un efect benefic asupra scăderii tensiunii arteriale.

Un studiu din 2005 a concluzionat faptul că ciocolata neagră, dar nu și cea albă, poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Participanții la studiu au consumat aproximativ 100 de grame de ciocolată neagră, timp de 15 zile.

Rețineți faptul că cu cât conținutul de cacao este mai mare, cu atât este mai mare potențialul pentru cantitatea de flavonoide din ciocolată.

Recomandările generale privind aportul de ciocolată neagră sunt de aproximativ 28-42 de grame pe zi. Această cantitate ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, echilibrată.

#4 – Sfeclă

Similar cu compușii din ciocolata neagră, sfecla are compuși care ajută, de asemenea, la relaxarea vaselor de sânge.

Un studiu din 2013 a descoperit faptul că o ceașcă de suc de sfeclă consumată zilnic poate scădea tensiunea arterială cu 10 puncte.

Consumul zilnic de suc de sfeclă poate fi, totuși, o sarcină destul de descurajantă, întrucât sucul de sfeclă nu este atât de plăcut la gust.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră că un consum mai ridicat de sfeclă în cadrul regimului alimentar, poate oferi beneficii similare pentru sănătatea tensiunii arteriale ca și sucul de sfeclă.

Legumele cu frunze verzi conțin, de asemenea, un compus de nitrați care este responsabil pentru scăderea tensiunii arteriale.

Prin urmare, consumul mai ridicat de acest tip de legume poate furniza o sursă de nitrați, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale.

Sfecla și legumele cu frunze verzi sunt, de asemenea, o sursă semnificativă de potasiu și antioxidanți, care au beneficii asupra scăderii tensiunii arteriale.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Femeie tânără bea un pahar de apă pentru hidratare

Cum să bei mai multă apă?

5 pași ușori pentru a bea mai multă apă Cu toții am auzit că ar trebui să bem mai multă apă pentru o sănătate optimă

Varză kale proaspătă

Este varza kale un superaliment?

Varza kale a cunoscut doar recent o creștere în popularitate ca fiind un superaliment, însă varza kale este consumată de secole pentru beneficiile pe care

Tânără mănâncă o felie de prăjitură

Care sunt cauzele poftelor alimentare?

Schimbarea regimului alimentar ar fi incredibil de simplă dacă nu ar exista problema poftelor alimentare. Deci, un aspect important atunci când încercați să vă modificați