Legume considerate organice/BIO expuse pe tarabă

3 beneficii ale consumului de alimente BIO

Alimentele organice sau bio devin din ce în ce mai solicitate, mulți oameni le consideră ca fiind sănătoase. Există unele dezbateri cu privire la acest fapt. Sunt cu adevărat mai sănătoase decât alimentele convenționale?

De cele mai multe ori se spune că sunt lipsite de pesticide, că sunt mai bune pentru mediul înconjurător și că sunt mai hrănitoare comparativ cu alte alimente.

Iată o privire de ansamblu asupra beneficile consumului de alimente bio provenite din mai multe cercetări.

Ce înseamnă organic/ bio?

Organic (bio) sau convențional, acești termeni se referă la modul în care fermierii cultivă culturi sau cresc animale. Alimentele bio sunt crescute cu accent pe resursele regenerabile și conservarea solului. Animalelor organice, inclusiv celor de origine animală, nu li se administrează antibiotice sau hormoni de creștere.

Produsele bio sunt fabricate fără ajutorul pesticidelor convenționale, îngrășămintelor sintetice, radiațiilor ionizante sau bioingineriei. Dacă ceva este etichetat ca fiind organic, un certificator aprobat a mers la fermă și a verificat că alimentele sunt cultivate în conformitate cu standardele organice.

O concepție greșită este că produsele bio nu folosesc pesticide sau îngrășăminte, dar de fapt se pot folosi în continuare dacă sunt naturale și sintetice. Alimentele bio se găsesc acum pe toate rafturile magazinelor alimentare. Rețineți că snack-urile și gustările ambalate etichetate „bio” nu sunt neapărat mai sănătoase. Pot fi pline de calorii ascunse, zahăr suplimentar sau sodiu.

Sunt mai nutritive?

Nu există dovezi substanțiale că alimentele ecologice au o valoare nutrițională mai mare în comparație cu alimentele cultivate în mod convențional. Un articol din 2010 a analizat mai mult de 12 studii care au cercetat conținutul nutrițional al alimentelor organice față de cele convenționale. Autorii studiului nu au găsit dovezi că alimentele organice aveau o valoare nutrițională mai mare.

Un studiu din 2008 a analizat diferențele nutriționale, în special conținutul de vitamina C, în broccoli organic și neorganic. Cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative între conținutul de vitamina C a acestora.

Pe de altă parte, un studiu din 2014 a constatat că, în medie, culturile organice au avut un conținut mai mare de antioxidanți în comparație cu cele cultivate în mod convențional. Acesta a fost un studiu unic care arată o diferență, dar alte nu au reușit să reproducă aceste rezultate.
Prin urmare, nu există dovezi concludente privind diferențele nutriționale dintre culturile convenționale și cele organice; trebuie făcute mai multe cercetări.

Mai puține reziduuri de pesticide

Alimentele bio nu folosesc pesticide convenționale și nici îngrășăminte sintetice. Un studiu din 2014 a concluzionat că acestea aveau reziduuri mai mici de pesticide și niveluri mai scăzute de cadmiu metalic toxic. Acestea au fost datorate utilizării îngrășămintelor naturale.
Reziduurile de pesticide din culturi se pot acumula la niveluri toxice în organism, care pot avea multe efecte secundare negative. Prin urmare, limitarea expunerii la acestea este benefică. Pentru a proteja culturile bio se folosesc alte metode, cum ar fi capcanele pentru insecte sau folosind alte specii de plante care acționează ca repelenți naturali pentru insecte.

Mediul inconjurator

Produsele organice ajută mediul deoarece sunt concepute pentru a limita poluarea și pentru a conserva calitatea apei și a solului. Pesticidele chimice și îngrășămintele se pot scurge în sol și în apă care pot perturba sistemele ecologice întregi.

De asemenea, unele culturi modificate genetic care sunt cultivate în mod convențional au nevoie de fapt de cantități mai mari de pesticide în timp deoarece insectele dezvoltă o rezistență la acestea. Utilizarea pesticidelor și culturile modificate genetic pot dăuna altor specii, cum ar fi albinelor sau fluturilor monarhi.

Alti factori

Alimentele bio au un gust mai bun? Gustul este foarte subiectiv. Unii oameni cred că alimentele ecologice au un gust mai bun. Majoritatea (dar nu toate) fermelor organice sunt de obicei ferme mai mici, care se concentrează pe durabilitate. Prin urmare, sprijinirea fermelor mai mici poate fi importantă pentru unii oameni.

Produsele organice costă, în general, mai mult decât produsele cultivate în mod convențional, deci aceasta este uneori un factor care împiedică persoanele să le cumpere.

Mulți nutriționiști ne recomandă să alegem fructe și legume bio. Spre exemplu, este mai bine să cumperi mere bio dacă nu obișnuiești să le decojești. Dacă vrei să eviți pesticidele, este mai bine să cumperi castraveții, roșiile, salata, fructele de pădure etc. organice pe cât posibil dacă nu obișnuiești să le decojești.

Concluzie

Alimentele ecologice vor avea de obicei reziduuri mai mici de pesticide și sunt în general considerate mai bune pentru mediu în comparație cu produsele cultivate convențional. Există unele cercetări contradictorii, astfel încât nu putem știi sigur dacă acestea sunt mai hrănitoare sau nu.

Reține că alimentele organice nu sunt în mod automat mai sănătoase; mancarea bio poate conține in continuare calorii goale si poate fi bogată in zahar. De asemenea, chiar dacă acestea au mai puține pesticide, este recomandat să le spălăm oricum înainte de consum. Dacă nu îți poți permite să cumperi marea majoritate a alimentelor bio, încearcă totuși sa cumperi alimente ecologice cărora de obicei le consumi coaja.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *