Unt tăiat în cubulețe
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

3 alternative sănătoase de înlocuire a untului

Untul a fost etichetat ca fiind un aliment „rău” în lumea nutriției de mulți ani, deoarece este bogat în grăsimi saturate. O dietă bogată în grăsimi saturate poate crește riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu toate alternativele de înlocuire a untului chiar sunt mai sănătoase decât untul.

De exemplu, margarinele sau alți înlocuitori obișnuiți ai untului, obținuți cu uleiuri hidrogenate, sunt o sursă de grăsimi trans. Grăsimile trans au un efect și mai dăunător asupra sănătății decât orice alt tip de grăsimi. Înlocuirea untului cu o sursă alimentară de grăsimi trans nu va fi, deci, benefică.

Cu toate acestea, înlocuirea untului cu surse naturale de hrană, care sunt bogate în grăsimi sănătoase, ar putea reprezenta o alternativă mai bună pentru protejarea inimii dumneavoastră. Vă puteți totuși bucura și de unt, însă în cantități reduse și nu foarte des.

Cât de mult unt este prea mult? Experții în sănătate și nutriție recomandă limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice și menținerea consumului de grăsimi trans cât mai scăzut posibil.

Iată câteva alternative naturale de înlocuire a untului, care sunt sănătoase și pot fi folosite într-o varietate de moduri în cadrul diferitelor diete.

Avocado

Avocado este bogat în mod natural în grăsimi mononesaturate și sărac în grăsimi saturate. Acesta are o consistență similară cu a untului (la temperatura camerei) și un gust destul de neutru, ceea ce îl face un substituent bun pentru unt.

Două linguri de avocado conțin aproximativ 1 g de grăsimi saturate, comparativ cu aproximativ 14 g în 2 linguri de unt. Avocado are, de asemenea, un conținut ridicat de fibre, vitamina E și potasiu.

Folosiți avocado în loc de unt pentru pâine prăjită sau în sandwich-uri. Când coaceți deserturi, înlocuiți untul cu piure de avocado într-un raport de 1:1. Acest lucru poate funcționa cel mai bine pentru deserturile închide la culoare, cum ar fi cele cu ciocolată.

Ulei de masline

Utilizați ulei de măsline în locul untului pentru sotare, coacere și prepararea mâncărurilor sărate. La fel ca și avocado, uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate și sărac în grăsimi saturate. Consumul unei diete bogate în ulei de măsline, precum dieta în stil mediteranean, este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.

Înlocuirea cu ulei de măsline în rețetele de coacere poate să nu aibă întotdeauna aceleași rezultate. Uneori poate fi necesar să utilizați un amestec de unt și ulei de măsline, în loc să înlocuiți tot untul cu ulei de măsline.

În general, poate fi necesar să utilizați mai puțin ulei atunci când înlocuiți untul, deoarece acesta este lichid. De asemenea, poate face produsele de panificație mai dense. Cu toate acestea, odată ce ați găsit echilibrul corect al raporturilor dintre uleiul de măsline și unt, acesta poate fi un substituent benefic pentru protejarea sănătății inimii.

Piureuri de fructe

Atunci când coaceți, puteți înlocui untul cu piureuri de fructe. Puteți folosi banane, prune uscate sau sos de mere neîndulcit, într-un raport de 1: 1 pentru unt. Piureurile de fructe vor păstra umezeala din rețetă și probabil că nimeni nu va putea să își dea seama că nu conține unt.

Dacă nu sunteți siguri cum va afecta gustul unei rețete, atunci când utilizați orice înlocuitor pentru unt, începeți cu înlocuirea a ½ din cantitatea necesară de unt.

Un bonus pentru utilizarea piureurilor de fructe în loc de unt în rețetele de coacere, este că puteți reduce și zahărul adăugat în rețetă, deoarece piureurile de fructe au o dulceață naturală. Folosirea piureurilor de fructe în locul untului va crește, de asemenea, conținutul de fibre.

Beneficii organice?

Un studiu din 2013 a concluzionat că laptele organic avea cu 25% mai puțini acizi grași omega 6 și 62% mai mulți acizi grași omega 3, comparativ cu laptele convențional. Majoritatea adulților obțin din dietă prea mulți acizi grași omega 6 și nu sunt suficienți acizi grași omega 3. Consecința acestui fapt este creșterea inflamației în organism și creșterea riscului de dezvoltare a diferitelor boli cronice.

Pe baza rezultatelor acestui studiu, se pare că consumul de lapte organic în comparație cu laptele convențional poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate dacă este mai bogat în omega 3. Ar putea asta să însemne că untul organic este mai bogat în omega 3 decât untul convențional?

S-ar putea să fie prea devreme pentru a răspunde cu exactitate, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Cu toate acestea, poate fi logic să concluzionăm că untul organic poate fi mai bogat în omega 3, deci poate avea mai multe beneficii pentru sănătate față de untul convențional.

Concluzie

Unele modalități ușoare de înlocuire a untului în dietă sunt legate de coacere sau gătit. Înlocuirea untului cu avocado, ulei de măsline sau piureuri de fructe poate reduce conținutul de grăsimi saturate, fără a sacrifica vreo aromă sau textură.

Majoritatea agențiilor guvernamentale de sănătate recomandă limitarea grăsimilor saturate la 10% din totalul de calorii dintr-o zi. Având în vedere faptul că untul are un conținut ridicat de grăsimi saturate, înlocuirea acestuia cu alternative cu conținut ridicat de grăsimi mononesaturate și cu conținut scăzut de grăsimi saturate, ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii.

Untul organic poate oferi anumite beneficii pentru sănătate, comparativ cu untul convențional, însă sunt necesare mai multe cercetări în acest sens înainte de stabilirea unui verdict clar.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Grup de prieteni ciocnesc un pahar de vin roșu

Este sănătos vinul roșu?

Faptul că vinul are efecte benefice asupra sănătății reprezintă o scuză obișnuită pentru a consuma frecvent din licoarea zeilor. Dar, oare, vinul roșu chiar oferă