Tânără servește o gustare pe bază de fructe

10 moduri de a identifica dietele care sunt doar un alt trend alimentar

Folosindu-se de „dietă”, industria alimentară este una dintre cele mai extinse industrii din întreaga lume, bazându-se pe obsesia aflată în continuă creștere a publicului cu privire la pierderea în greutate și consumul alimentelor „potrivite”.

Bolile asociate cu obezitatea și stilul de viață din cauza supraponderabilității sunt din ce în ce mai frecvente, iar lupta pentru corpul perfect o situație tot mai întâlnită. Un număr imens de oameni încearcă în mod constant să slăbească, împreună cu sfaturile organizațiilor guvernamentale și ale experților în sănătate care spun că trebuie să slăbim, reprezintă o industrie extrem de profitabilă.

O industrie „de milioane”

Din păcate, obiectivul principal al multor companii care deservesc această industrie constă în obținerea profitului maxim posibil, ceea ce poate duce la promovarea unor diete înșelătoare, inexacte și uneori chiar periculoase.

Nimeni nu își dorește cu adevărat să renunțe la alimentele nesănătoase preferate în favoarea unei diete bogate în legume și fibre, așa că suntem în căutarea constantă a acestui regim miraculos de slăbire, care să ne permită să ne bucurăm de tot ce ne place, în timp ce necesită foarte puțin efort și generează rezultate rapide.

Aceste caracteristici le vom găsi adesea în descrierea dietelor populare, „la modă”, care promit rezultate nerealiste, promovând teorii nefondate fără susținere științifică și pierderi drastice de greutate. Și să nu uităm, de cele mai multe ori, aceste diete pot fi achiziționate contracost.

Dietele populare – Sună prea bine ca să fie adevărate?

Deci, cu atâtea diete la modă disponibile, cum putem identifica schemele de dietă care funcționează cu adevărat? Cel mai important, poate, este să știți care sunt caracteristicile esențiale ale dietelor populare, pentru a vă asigura că nu ajungeți să adoptați o dietă nesănătoasă și poate și costisitoare.

Amintiți-vă, dacă sună prea bine ca să fie adevărată, probabil ca nu este. Pierderea în greutate nu este un proces ușor și nu se poate realiza fără modificări în ceea ce privește dieta și stilul de viață, care se mențin pe termen lung.

Indiferent cât de mult ne-am dori un leac miraculos, atunci când vine vorba de pierderea în greutate, secretul este să găsiți un echilibru care să funcționeze pentru dumneavoastră, pe care să îl puteți menține pe termen lung, fără să trăiți cu sentimentul constant că nu puteți să gustați din bucuriile vieții.

Zece sfaturi pentru a identifica o dietă care este doar un alt trend alimentar

Pentru a vă ajuta să alegeți o opțiune adecvată de dietă, sigură și sustenabilă, v-am pregătit o listă cu câteva caracteristici ale dietelor la modă, pentru a le identifica cu succes. Astfel, o dietă este cel mai bine să fie evitată dacă promovează oricare dintre următoarele:

Nu este necesară sau promovată nevoia de antrenamente fizice

Pentru a pierde în greutate, trebuie să ardeți mai multe calorii decât consumați. Acest lucru înseamnă că, dacă ardeți mai multe calorii în timpul exercițiilor fizice, este posibil să pierdeți în greutate, cu condiția să consumați aceeași cantitate de calorii sau mai puțin.

Dietele care promovează ideea de a pierde în greutate fără a vă da jos din canapea sunt susceptibile de a limita consumul de alimente sever, deoarece nu profită de beneficiile pe care le furnizeaza efectuarea de antrenamente fizice. A fi activ fizic este, de asemenea, important din alte motive, în afară de pierderea în greutate; inima, oasele și mușchii beneficiază de un pic de mișcare.

Puteți mânca orice vreți și totuși să slăbiți

Este posibil să funcționeze numai dacă oricum nu prea aveți un interes pentru mâncare. Dacă vreți să slăbiți, trebuie să reduceți aportul de calorii sau să creșteți cantitatea pe care o ardeți. Multe programe de scădere în greutate care sugerează că pierderea în greutate este posibilă, în timp ce consumați în continuare o dietă bazată pe hamburgeri, ciocolată și băuturi carbogazoase, ori de câte ori simțiți nevoia, ar trebui să aibă, de asemenea, un program intensiv de exerciții fizice.

Există alte programe care au o mulțime de note de subsol, scrise în litere imposibil de mici, care specifică că, de fapt, puteți consuma orice doriți doar o zi pe săptămână, iar în restul zilelor trebuie să consumați o dietă restricționată. Pierderea în greutate este obținută prin alegerea alimentelor sănătoase de cele mai multe ori, doar cu îngăduințe ocazionale.

Se elimină grupuri întregi de alimente sau alimente cu valoare nutritivă ridicată

Acest tip de dietă poate duce la pierderea în greutate; la urma urmei, mâncați mai puține alimente și, prin urmare, aveți un aport mai mic de calorii. Cu toate acestea, eliminarea anumitor alimente nutritive sau grupuri de alimente, cum ar fi carbohidrații sau fructele, vă poate supune la un risc de deficiențe nutritive și lipsă de energie. O dietă echilibrată cu alimente nutritive din toate grupele de alimente este esențială pentru pierderea în greutate și pentru o sănătate optimă.

Sunt promovate pastile minune care blochează absorbția grăsimilor, a caloriilor sau carbohidraților și suprimă pofta de mâncare

Majoritatea acestor pastile nu au dovezi științifice care să le susțină și este puțin probabil să fie eficiente. De asemenea, sunt foarte scumpe și cu atât de puține dovezi care atestă eficacitatea lor, sunt doar o risipă de bani.

De multe ori se sugerează ca pastilele de acest tip să fie utilizate împreună cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice, astfel încât majoritatea pierderii în greutate se datorează probabil metodelor din urmă, mai degrabă decât eficienței pastilelor. Pastilele dietetice pot fi nocive pentru mecanismele naturale ale organismului, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății.

Pierderea rapidă în greutate, care sună prea bine pentru a fi adevărată

Dietele care promovează o pierdere drastică în greutate, cum ar fi 20 de kilograme în două săptămâni, este puțin probabil să fie utile într-o abordare sănătoasă, pe termen lung, a pierderii în greutate.

Experții recomandă faptul că o rată de slăbire sănătoasă este de 1-2 două kilograme pe săptămână, iar pierderea în greutate mai rapidă decât aceasta poate fi periculoasă pentru organism. Dietele cu conținut scăzut de calorii, care ar obține acest tip de scădere în greutate, sunt nesustenabile pe termen lung și nu sunt recomandabile, deoarece lasă organismul la risc de deficiențe nutritive, care pot avea efecte grave în timp.

O abordare care pretinde că este potrivită pentru toată lumea

Fiecare dintre noi este diferit, iar regimurile de slăbire trebuie să fie adaptate, în consecință, în funcție de caz. Indivizi diferiți au nevoi metabolice diferite, cerințe diferite de nutrienți cheie și cerințe energetice diferite pentru pierderea în greutate, în funcție de greutatea inițială, nivelul de activitate și tipul de corp.

O dietă de succes trebuie să fie una care se potrivește stilului dumneavoastră de viață și, prin urmare, este sustenabilă pe termen lung. Pentru cele mai bune rezultate, consultați un dietetician  de încredere, pentru a crea un plan de dietă care să vi se potrivească.

Avertismente cu privire la consumul anumitor combinații de alimente în același timp

Corpul este incredibil de inteligent și bine reglat pentru a funcționa perfect. Prin urmare, este destul de capabil să digere și să proceseze simultan orice număr de combinații de alimente. Există puține dovezi științifice care să susțină teoria conform căreia consumul sau evitarea anumitor combinații de alimente ajută la promovarea pierderii în greutate.

Dietele care promovează acest lucru sunt susceptibile de a avea unele rezultate de reducere a greutății, deoarece ajung să reducă cantitățile de alimente consumate, deoarece oamenii ajung să elimine anumite alimente din dieta lor, pentru a evita combinațiile respective de alimente.

Sugerează faptul că alimentele obișnuite sunt nepotrivite și limitează aportul la câteva alimente specifice

Orice aliment proaspăt, neprelucrat, își poate avea locul într-o dietă sănătoasă, deși, în funcție de conținutul de nutrienți, unele ar trebui consumate frecvent și altele mai rar. Orice dietă care sugerează că alimentele obișnuite sunt nepotrivite și ar trebui evitate, este puțin probabil să fie susținută științific.

Limitarea dietei la anumite alimente înseamnă că sunteți expus riscului de deficiențe nutritive și, de asemenea, vă înscrieți la o dietă plictisitoare, care nu este variată. O dietă sănătoasă și variată este cel mai bun mod de a vă asigura că sunt îndeplinite cerințele de nutrienți și de a vă ajuta să mențineți dieta pe termen lung.

Lipsa de dovezi științifice care să susțină dieta, dar o mulțime de mărturii entuziaste din partea adepților

Câți dintre adepții anumitor diete prezentați pe un site cu diete, de exemplu, au și urmat dieta? Șansele sunt că majoritatea sunt actori plătiți, care habar nu au despre dieta respectivă, dar cu o schimbare de ținută, plus iluminare bine poziționată, fotografiile de înainte și după pot părea oarecum credibile.

În mod similar, dietele care sunt susținute de medici s-ar putea să nu fie la fel de sigure pe cât par, deoarece nu avem nicio idee despre ce tip de medic este respectiva persoană și cu ce sumă este plătită pentru a susține dieta. Dietele care se bazează pe cercetări științifice sunt ideale, așadar dacă dați peste o dietă care nu are o asemenea susținere în spate, mai bine este să o evitați.

Se pretinde a fi o descoperire miraculoasă în universul pierderii în greutate sau prezintă cel mai recent aliment „miraculos” pentru slăbit

Cu toate că există cu siguranță unele alimente care sunt mai sănătoase decât altele și care pot conferi beneficii imense pentru sănătate, orice dietă care sugerează o vindecare miraculoasă sau descoperire nu ar trebui să fie privite cu încredere.

Descoperirile din lumea științifică sunt bine mediatizate în întreaga lume în numeroase reviste și în știrile publice. Dietele populare, la modă, care promit descoperiri miraculoase, pur și simplu nu funcționează și nu sunt susținute de dovezi științifice.

Cum să vă asigurați că alegeți o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate

Atunci când vreți să alegeți o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate, cel mai bine este să consultați un dietetician sau un medic înregistrat pentru a compune un plan realist, care este potrivit pentru dumneavoastră și pentru stilul dumneavoastră de viață.

O dietă ideală trebuie să fie o soluție pe termen lung și să modifice obiceiurile și anumite caracteristici ale stilului de viață, pentru a obține o greutate mai sănătoasă, pe care să o puteți și menține. Deși dietele la modă pot promite rezultate uimitoare, este puțin probabil să le și producă și chiar mai puțin probabil să genereze rezultate pe termen lung, care pot fi susținute.

În unele situații, dietele populare pot fi chiar periculoase și cel mai bine este să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății, înainte de a adopta orice nou plan alimentar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *