Lucrător al câmpului cerne orez brun
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

10 beneficii ale consumului de orez brun

Orezul alb este unul dintre cele mai frecvent consumate produse alimentare din întreaga lume, cu toate acestea, orezul alb nu este la fel de hrănitor ca versiunea sa mai puțin procesată, și anume orezul brun. Printr-o simplă trecere de la orezul alb la orezul brun, sănătatea dumneavoastră poate beneficia în mai multe moduri.

Deși orezul brun este mai puțin convenabil decât cel alb din cauza timpului de gătire mai lung, este mult mai hrănitor, deoarece doar carena exterioară a boabelor este îndepărtată. Acest lucru îl face o sursă excelentă de carbohidrați de bază, care este clasificată în categoria cerealelor integrale și conține o gamă de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele B, fosfor, seleniu, mangan, potasiu și magneziu.

Este, de asemenea, o sursă bună de fibre dietetice și are un gust plăcut de nucă, care se pretează bine în salate, tocănițe și cartofi prăjiți.

Cele mai importante 10 beneficii pentru sănătate asociate cu orezul brun sunt:

Posibil risc redus de cancer de colon

Se crede că nivelurile ridicate de seleniu, precum și anumiți fenoli găsiți în orezul brun pot fi asociați cu un risc redus de cancer de colon. Acești fenoli sunt prezenți în concentrații mult mai mari în orezul brun decât în cel alb, ceea ce înseamnă că această asociere nu poate fi posibilă în cazul unui consum ridicat de orez alb. Conținutul ridicat de fibre alimentare poate contribui, de asemenea, la un colon și un sistem digestiv sănătos.

Prevenirea bolilor de inimă

Datorită conținutului ridicat de fibre, consumul unei diete bogate în orez brun poate oferi o anumită protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

Un studiu realizat în Philadelphia a sugerat că stratul de țesut din jurul orezului brun (care este lustruit atunci când se face orez alb), poate reduce acțiunea proteinei Angiotensina II, despre care se știe că crește riscul de ateroscleroză și tensiune arterială.

Protecție împotriva cancerului de sân

Se consideră că nutrientul lignină prezent în orezul brun inhibă dezvoltarea celulelor canceroase la sân.

Scăderea colesterolului rău

Orezul brun este o sursă excelentă de fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL „rău” din sânge.

Există, de asemenea, unele sugestii că uleiul prezent în orezul brun sau în uleiul extras din tărâțe de orez poate contribui la scăderea nivelurilor nocive de colesterol și a tensiunii arteriale, crescând în același timp nivelurile de colesterol HDL „sănătos”.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

O dietă bogată în fibre alimentare tinde să mențină mai mult senzația de sațietate și a fost asociată cu scăderea aportului alimentar și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Orezul brun este o sursă excelentă de fibre dietetice și are, de asemenea, un indice glicemic mai mic decât orezul alb, ceea ce înseamnă că, în general, va determina o creștere mai stabilă și mai durabilă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru contribuie, de asemenea, la menținerea senzației de sațietate pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de mai puține gustări, deci nu veți avea un consum alimentar excesiv.

Funcție intestinală sănătoasă

Orezul brun conține cantități semnificative de fibre insolubile, care rămân în intestin și facilitează digestia și excreția. Acest tip de fibre atrage apa la nivelul intestinului și în acest fel provoacă mișcări intestinale fluide și previne constipația.

Controlul nivelului de zahăr din sânge

Fibrele din orezul brun înseamnă că timpul de digestie al acestui tip de carbohidrat este mai lent decât în cazul altor cereale procesate, inclusiv orezul alb. Aceasta înseamnă că există o eliberare mai controlată și mai lentă de zahăr în fluxul sanguin, deci produsul are un indice glicemic mai mic decât alte cereale.

O dietă bogată în alimente cu conținut scăzut de fibre gastrointestinale și bogate în fibre este asociată cu niveluri mai stabile de glucoză din sânge, care pot contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

Menținerea unui sistem nervos sănătos

Orezul brun conține un nivel ridicat de nutrienți mangan, care este necesar pentru a produce acizi grași și hormoni, necesari pentru menținerea unui sistem nervos sănătos.

Prevenirea calculilor biliari

Un studiu publicat în American Journal of Gastroenterology a constatat faptul că o dietă bogată în fibre insolubile, cum este cazul orezului brun, a fost asociată cu un risc mai mic de calculi biliari la femei.

Ajută la menținerea sănătății oaselor

Orezul brun este o sursă excelentă de magneziu, despre care se crede că este un nutrient cheie, necesar pentru oase sănătoase, împreună cu calciu și vitamina D.

Magneziul este un nutrient necesar pentru construirea oaselor, iar deficiența a fost asociată cu o densitate osoasă scăzută și osteoporoză la vârste înaintate. O cană de orez brun conține aproximativ 21% din necesarul zilnic de magneziu.

Orezul brun este o alternativă nutritivă și gustoasă a orezului alb și atunci când este utilizat în combinație cu o dietă sănătoasă bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate ajuta la protejarea împotriva bolilor multiple asociate cu stilul de viață. De asemenea, vă poate ajuta atunci când vă doriți să pierdeți în greutate și vă poate face să vă simțiți și să arătați excelent.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Farfurie cu orez gătit

Orezul este bun pentru slăbit?

Orezul conține foarte puține grăsimi, dar este bogat în carbohidrați. Cei care preferă un regim cu un conținut scăzut de carbohidrați susțin că elimimând cerealele

Este ciocolata neagră benefică?

Beneficiile pentru sănătate asociate cu ciocolata sunt printre cele mai publicate descoperiri științifice din mass-media, probabil datorită faptului că vrem cu toții să auzim că