Waffle cu iaurt și fructe de pădure
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

10 beneficii ale consumului de iaurt

Cel mai probabil cu toții privim iaurtul ca fiind un aliment sănătos, dar poate fi cu adevărat surprinzător faptul că furnizează o multitudine de beneficii pentru sănătate. Aveți în continuare 10 dintre aceste beneficii, toate fiind motive destul de bune pentru a include iaurtul ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate.

Bun pentru oase puternice

Iaurtul este o sursă bună de calciu și vitamina D, ambele fiind importante pentru menținerea oaselor puternice. Pentru copii și adolescenți, iaurtul poate furniza calciul necesar pentru construirea oaselor pentru viitor, iar pentru adulți poate ajuta la prevenirea pierderii densității osoase care apare în mod natural odată cu înaintarea în vârstă.

O dietă bogată în calciu poate ajuta la prevenirea osteoporozei, precum și a fracturilor.

O sursă excelentă de proteine

Iaurtul are un conținut ridicat de proteine, care sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Proteinele sunt necesare pentru a furniza organismului aminoacizii esențiali necesari pentru a construi mușchi și alte structuri. Din acest motiv, este o gustare ideală pentru recuperarea după antrenamente fizice.

Iaurtul oferă o opțiune bună ca alternativă proteică pentru cei care nu mănâncă carne.

Bun pentru sănătatea intestinelor

Bacteriile „bune” găsite în iaurturile care conțin culturi active pot ajuta la protejarea intestinului într-o varietate de moduri. Prin popularea intestinului cu bacterii sănătoase, se pot observa beneficii pentru afecțiuni precum constipație, diaree, boli sau sindrom inflamator intestinal, infecție cu pylori și chiar intoleranță la lactoză.

Iaurtul poate oferi, de asemenea, bacteriile bune pentru repopularea intestinului după un tratament cu antibiotice, care ar fi putut distruge bacteriile naturale.

Poate reduce riscul de hipertensiune arterială

Un studiu efectuat pe studenți universitari din Spania a constatat faptul că aportul scăzut de grăsimi de lactate a fost asociat cu o incidență mai mică a tensiunii arteriale crescute. Studiul în sine a fost realizat cu lapte; cu toate acestea, se pare că aceleași rezultate vor fi observate și în cazul iaurtului cu conținut scăzut de grăsimi.

Poate crește sațietatea

Datorită conținutului său ridicat de proteine, iaurtul este un aliment excelent pentru a menține senzația de sațietate pentru mai mult timp ulterior consumului. Un studiu din 2006 a concluzionat faptul că iaurtul a produs un rating de sațietate mai mare la subiecți, comparativ cu băuturile din fructe sau lactate.

Poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu Candida

Au existat unele sugestii conform cărora consumul de iaurt care conține tulpina activă a bacteriilor Lactobacillus, poate ajuta la prevenirea apariției infecțiilor vaginale cu candida.

Trebuie remarcat faptul că nu tot iaurtul conține această cultură activă specială și că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la cel mai eficient mod de a introduce lactobacilul în organism pentru a reduce riscul de infecție.

Adesea tolerat de cei cu intoleranță la lactoză

Deși iaurtul conține o cantitate de lactoză, este adesea mai bine tolerat de cei cu intoleranță la lactoză decât alte produse lactate, cum ar fi laptele. Prin urmare, este o modalitate bună pentru unele persoane cu intoleranță la lactoză de a obține calciu, vitamina D și proteine.

Posibile proprietăți anticanceroase

S-a sugerat faptul că aportul de iaurt poate fi asociat cu un risc redus de cancer colorectal, posibil datorită unei îmbunătățiri a răspunsului imun. Există, de asemenea, unele sugestii care indică o posibilă asociere între iaurt și o incidență mai mică a cancerului tractului digestiv superior, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga acest lucru.

Posibilă îmbunătățire a răspunsului imun

Studiile cu privire la efectul iaurtului sau al bacteriilor sale asupra răspunsului imun au sugerat o posibilă îmbunătățire sau un risc redus de anumite afecțiuni, gama variind de la cancerul de colon, la astm și tulburări gastrointestinale.

Deși cele mai multe studii efectuate până în prezent au fost efectuate pe animale și sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida eficacitatea la om, există posibilitatea ca aportul de iaurt să fie benefic în îmbunătățirea răspunsului imun.

Poate ajuta la scăderea în greutate

Un studiu din 2011 care a investigat relația dintre consumul diferitelor alimente și schimbarea greutății corporale pe o perioadă de patru ani, a constatat faptul că iaurtul a fost asociat cu pierderea în greutate în această perioadă.

Este posibil ca acest efect să fie datorat parțial efectului asupra sațietății, dar există și posibilitatea ca efectul să fie asigurat de culturile active din iaurt și modul în care acestea acționează în intestin.

Persoanele care mănâncă iaurt sunt, de asemenea, mai susceptibile de a avea diete mai sănătoase în general, potrivit unui alt studiu realizat recent, deci este posibil ca acest lucru să aibă un efect și asupra schimbării în greutate în timp.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salată cu brânză feta

Este brânza feta sănătoasă?

Brânza feta își are originile în Grecia antică și este una dintre cele mai vechi brânzeturi din lume, potrivit unui site web de fabricare a