Gustări sănătoase pregătite pentru o petrecere

10 alimente sănătoase de servit la petreceri

Petrecerile sunt adesea un moment al exceselor, în special din prisma produselor alimentare. Se poate întâmpla adesea ca în astfel de contexte să consumați mai mult decât ar trebui și să optați pentru alimente nu tocmai sănătoase. Produsele alimentare servite la petreceri includ: prăjituri, pizza, produse de patiserie și brânzeturi. Acestea au un conținut ridicat de grăsimi și calorii și sunt, de obicei, însoțite de alte produse nesănătoase, cum ar fi chipsuri de cartofi, covrigi și alte delicatese prăjite.

Consumul alimentar excesiv este greu de evitat la evenimentele sociale, mai ales atunci când se servește și alcool, care nu numai că adaugă un plus de calorii în sine, dar reduce și atenția de la ce și cât mâncați. De cele mai multe ori, în încercarea de a nu lăsa alcoolul să preia conducerea, tindem să mâncăm mai mult, alimentele absorbând alcoolul din stomac.

Produsele alimentare servite în general la petreceri pot avea un efect negativ asupra dietei, mai ales dacă obișnuiți să găzduiți și/sau să participați la multe asemenea evenimente. Prin urmare, puteți încerca, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru invitații dumneavoastră, atunci când dați o petrecere, să vă asigurați că alimentele servite fac parte din categoria celor sănătoase.

De asemenea, atunci când mergeți la o petrecere, puteți aduce un fel de mâncare sănătos; astfel, veți fi siguri că există cel puțin o opțiune sănătoasă disponibilă.

Vă prezentăm în continuare 10 opțiuni sănătoase de produse alimentare pe care le puteți servi la petreceri, pentru a vă menține oaspeții mulțumiți și sănătoși.

Popcorn

Popcornul este o sursă excelentă de fibre și are mult mai puține grăsimi și calorii, comparativ cu alte evenimente din categoria gustărilor. Evitați popcornul cu unt, aromatizat sau dulce, deoarece ingredientele adăugate tind să crească enorm conținutul de calorii și grăsimi.

Serviți popcorn simplu sau, pentru un plus de aromă, adăugați piper negru, boia de ardei sau alte condimente. Puneți la dispoziția invitaților mai multe boluri de popcorn în zona de petrecere, pentru a fi ușor accesibile.

Batoane de legume cu sos

Un platou de batoane de legume, cum ar fi morcov, țelină, castravete și ardei gras, reprezintă combinația perfectă cu un sos sănătos; sunt sărace în grăsimi și calorii, în timp ce furnizează fibre, vitamine și minerale.

Sosuri precum hummus, baba ghanoush sau tzatziki reprezintă opțiuni sănătoase excelente și pot fi făcute cu ușurință acasă, astfel încât veți știi exact ce conțin.

Fructe

Fructele proaspete sunt desertul ideal, în timp ce furnizează vitamine și fibre, cu un adaos minim de calorii și grăsimi. Serviți fructele tăiate în bucăți ușor de mâncat, împreună cu un sos de iaurt și miere, sau chiar cu puțină ciocolată neagră topită, atunci când doriți să vă răsfățați puțin mai mult.

Alternativ, puteți face frigărui din fructe, acestea fiind mai ușor de mâncat. De asemenea, sunt foarte populare printre copii.

Bruschete cu legume

Feliile de pâine prăjită din cereale integrale, acoperite cu un amestec de legume fierte sau crude, reprezintă o altă gustare sănătoasă. Roșiile cu brânză cu conținut scăzut de grăsimi și un strop de oțet balsamic fac o combinație excelentă, la fel și legumele prăjite, cum ar fi dovleacul, cu un sos de pesto.

Salsa cu chipsuri de casă

Salsa conține în principal ingrediente sănătoase, cum sunt roșiile, ceapa, usturoiul, oțetul și diferite condimente, deci este săracă în grăsimi și calorii. Pentru o salsa mai rustică și mai aromată, creați propria versiune și folosiți triunghiuri de pâine din cereale integrale, în loc de chipsuri de tortilla cu conținut ridicat de grăsimi.

Pentru a face chipsuri de casă, pur și simplu tăiați pâinea în triunghiuri și stropiți cu puțin ulei de măsline extravirgin. Apoi coaceți într-un cuptor fierbinte până când sunt crocante.

Chipsuri vegetale de casă

Cartofii prăjiți sunt un aliment popular la petreceri, fiind îndrăgiți de toate grupele de vârstă; cu toate acestea, oferă foarte puțină valoare nutritivă și o mulțime de grăsimi, sare și calorii. Pentru o opțiune mai sănătoasă, la fel de gustoasă și ușor de mâncat, dar care oferă mult mai multă valoare nutritivă, tăiați o varietate de legume, cum ar fi dovlecei, dovleac și cartof dulce, în bucăți de dimensiuni mici, stropiți cu ulei de măsline, adăugați niște condimente și coaceți până când sunt crocante.

Acestea pot fi servite cu un sos natural de iaurt, sos picant sau cu tradiționalul sos de roșii.

Guacamole

Un guacamole simplu făcut cu avocado, suc de lămâie și puțină sare și piper, reprezintă o opțiune sănătoasă de servit împreună cu chipsuri de casă sau cu bruschete. Deși avocado are un conținut ridicat de grăsimi, majoritatea acestor grăsimi sunt nesaturate, adică grăsimi sănătoase pentru inimă.

Prin urmare, dacă aveți grijă să nu luați în greutate, consumați doar o cantitate mică. Guacamole făcut în casă este o modalitate excelentă de a obține niște grăsimi sănătoase în dietă, plus că este întotdeauna popular la evenimentele sociale.

Evitați să cumpărați guacamole deja făcut, deoarece adesea conține adaosuri inutile, cum este smântâna, care adaugă calorii și grăsimi saturate nesănătoase.

Frigărui de pui

Frigăruile simple de pui la grătar, făcute cu carne din piept, slabă și fără piele, constituie un fel de mâncare ideal de servit la petreceri, furnizând proteine slabe. Alte variante de carne slabă, pește sau fructe de mare ar putea fi folosite în locul puiului.

Doar marinați tipul de carne aleasă într-un amestec sănătos de condimente, ulei de măsline sau chiar iaurt, cu o seară înainte, pentru a adăuga aromă și apoi serviți cu diferite sosuri sănătoase.

Frigăruile sunt o mâncare excelentă pentru petrecere, deoarece sunt ușor de servit, nefiind necesare farfurii sau tacâmuri. În plus, sunt incredibil de versatile în ceea ce privește carnea, peștele sau legumele pe care le puneți pe băț și marinatele sau sosurile cu care se pot servi.

Pentru vegetarieni sau pentru o versiune cu conținut mai scăzut de grăsimi, puteți folosi înlocuitori de carne, cum ar fi tofu sau tempeh.

Nuci

Nucile sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și o gamă de vitamine și minerale, de aceea reprezintă o gustare sănătoasă excelentă pentru petreceri. Bolurile mici de nuci nesărate, crude, sunt o alternativă mai sănătoasă decât alte gustări, însă aveți grijă să evitați nucile puternic sărate, prăjite sau acoperite cu miere, deoarece acestea tind să aibă mai multe grăsimi și calorii.

Puteți prăji nucile în cuptor, pentru a scoate în evidență aroma nucii, fără a adăuga calorii suplimentare.

Găluște de pește sau legume la aburi

Multe feluri de mâncare cu influențe asiatice sunt ideale pentru petreceri, însă nu toate reprezintă și opțiuni sănătoase. Pachețelele de primăvară și găluștele prăjite au un conținut ridicat de grăsimi și calorii. Similar, și sushi furnizează un număr mare de calorii, din cauza conținutului ridicat de orez alb îndulcit și a adaosului de diferite produse prăjite sau maioneză, ce adaugă multe grăsimi.

În schimb, preparatele la aburi sunt de obicei alternative sănătoase, iar găluștele și legumele pot fi ușor gătite la aburi, iar în plus sunt relativ sănătoase și ușor de mâncat. Peștele și legumele tind să fie cele mai reduse caloric opțiuni și pot oferi o valoare nutrițională suplimentară, sub formă de grăsimi sănătoase sau fibre și vitamine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *