Două pahare cu suc natural
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

10 alimente dietetice care ar putea să îngrașe

Companiile din sectorul alimentar investesc o mulțime de bani și eforturi pentru a-și face produsele cât mai atractive pentru consumatori, iar acest lucru se traduce, din păcate, în utilizarea frecventă a strategiilor de marketing înșelătoare, care sunt menite să prezinte produsele în cauză ca fiind mai sănătoase decât sunt de fapt.

Dacă încercați să urmați o dietă sănătoasă, dar totuși nu obțineți rezultatele dorite, este posibil ca alimentele pe care le consumați să nu fie la fel de sănătoase, pe cât ați fost convinși să credeți că sunt.

În acest context, v-am pregătit o listă cu câteva dintre alimentele cel mai des considerate ca fiind sănătoase atunci când, de fapt, ele ar putea fi chiar motivul pentru creșterea în greutate.

Granola

Plină de fructe, nuci și cereale integrale, granola furnizează unele beneficii pentru sănătate, deoarece este în general bogată în fibre și conține substanțe nutritive valoroase, cum ar fi vitaminele B; cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că poate avea și un conținut ridicat de grăsimi și calorii.

Versiunile prăjite sunt, de obicei, și mai rele, deoarece acestea au grăsimi adăugate, de tipul grăsimilor saturate, ceea ce crește numărul de calorii semnificativ.

Batoanele cu granola pot fi, de asemenea, incluse în această categorie, deoarece, deși sunt adesea privite ca o gustare sănătoasă, ele sunt în general bogate în grăsimi, zahăr sau ambele.

Chiar și variantele naturale pot avea un conținut ridicat de calorii, datorită conținutului lor de fructe și nuci și, uneori, îndulcitori adăugați, cum ar fi mierea. Deci, chiar dacă acestea sunt hrănitoare, este important să mențineți dimensiunile porțiilor de servire la minim.

Produse cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi

Multe produse cu conținut scăzut de grăsimi și fără grăsimi au mai multe calorii decât versiunea cu conținut complet de grăsimi, pur și simplu datorită zahărului adăugat folosit pentru a spori gustul. Mai degrabă decât să vă bazați pe mesajele de marketing care promovează conținutul redus de grăsimi sau lipsa totală a acestuia, învățați să citiți etichetele produselor alimentare, pentru a compara singuri numărul de calorii și cantitatea de grăsimi între diferitele mărci disponibile pe piață.

Iaurt

Unele iaurturi, cum ar fi soiurile naturale, cu conținut scăzut de grăsimi, pot fi o alegere sănătoasă. Cu toate acestea, multe versiuni ale acestui aliment popular sănătos au mai multe în comun cu înghețata sau smântâna. Multe iaurturi aromate au un conținut ridicat de zahăr și, prin urmare, au o cantitate mare de calorii, în timp ce altele au un conținut ridicat de grăsimi.

Iaurtul grecesc are un conținut deosebit de ridicat de grăsimi, la fel ca multe iaurturi de lux și iaurturi vândute la magazinele specializate în așa ceva. De asemenea, trebuie remarcat faptul că iaurtul congelat este în general bogat în calorii datorită unui conținut ridicat de zahăr și, eventual, de grăsimi și nu conține nici unul dintre beneficiile pentru sănătate ale iaurturilor ce conțin culturi active.

Fursecuri sau bomboane fără zahăr

În mod similar cu modul în care alimentele fără grăsimi pot avea un conținut ridicat de zahăr pentru a îmbunătăți gustul, este obișnuit ca alimentele fără zahăr să aibă un conținut ridicat de grăsimi pentru a le face mai plăcute. Deși conținutul de calorii poate fi redus prin utilizarea unui îndulcitor artificial în loc de zahăr, conținutul suplimentar de grăsimi înseamnă totuși un număr relativ ridicat de calorii.

Chipsuri vegetale

Da, pot fi legume, dar sunt în continuare acoperite cu ulei și prăjite. Chiar și soiurile coapte sunt în general acoperite cu ulei înainte de gătire, așa că, deși au mai puține grăsimi decât versiunile prăjite, cu greu pot fi considerate o opțiune sănătoasă.

Dacă simțiți nevoia de o gustare vegetală, este mult mai bine să tăiați niște legume și să le consumați cu un sos sănătos.

Smoothie

Acestea sunt comercializate ca fiind modalitatea ideală de a obține cele cinci porții de fructe și legume recomandate pe zi, sau ca o opțiune de masă sănătoasă servită pe fugă, însă în cele mai multe cazuri, realitatea este total diferită.

Multe smoothie-uri nu conțin fructe adevărate, ci folosesc în schimb piureuri de fructe bogate în zahăr sau chiar siropuri aromate. Multe sunt îngroșate cu iaurt bogat în grăsimi, iaurt înghețat sau înghețată și pot conține îndulcitori suplimentari, cum este mierea, ceea ce înseamnă că sunt în general bogate în calorii și grăsimi și pot să nu ofere multe beneficii nutriționale.

Dimensiunea mare a multor smoothie-uri din comerț înseamnă că și în ciuda utilizării de fructe reale și lapte cu conținut scăzut de grăsimi, numărul de calorii este totuși ridicat datorită volumului mare a produsului. Pentru cea mai sănătoasă opțiune de smoothie, preparați-l acasă, cu fructe întregi proaspete și lapte cu conținut scăzut de grăsimi, folosind cuburi de gheață sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi pentru a adăuga densitate, atunci când este necesar.

Sucuri

Da, sucul este făcut din fructe (în majoritatea cazurilor), dar acest lucru nu înseamnă că este întotdeauna o opțiune sănătoasă. Sucul este, în general, o formă foarte concentrată de zahăr, datorită cantității de fructe necesare pentru a produce un pahar.

Un pahar de suc de portocale de dimensiuni decente ar putea necesita până la zece portocale, ceea ce înseamnă o mulțime de calorii, chiar dacă există și vitamine prezente. Deși sucul natural de fructe poate conține vitamine, acesta este lipsit adesea de fibre, astfel încât, din perspectiva sănătății, este mult mai bine să consumați fructe proaspete decât să beți suc de fructe.

În plus, unele sucuri de fructe conțin puține fructe reale și sunt alcătuite din arome și coloranți, cu o cantitate simbolică de suc adăugat, ceea ce înseamnă că nu există nici un beneficiu nutrițional.

Pentru cea mai sănătoasă alternativă de suc, vă puteți prepara propriul suc acasă din fructe întregi, pentru a păstra toate fibrele necesare în organism. Puteți utiliza un amestec de fructe și legume pentru a reduce conținutul de zahăr.

Sushi

Japonezii ar putea fi unul dintre cele mai sănătoase popoare din lume, însă asta nu înseamnă că cele mai populare alimente de export sunt sănătoase. Sushi se prepară cu orez alb, care are un indice glicemic ridicat și, prin urmare, provoacă fluctuații a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la și mai multe pofte alimentare.

De asemenea, orezului i se adaugă zahăr sub formă de oțet dulce și chiar și mai multe calorii provin din ingredientele prăjite sau pe bază de maioneză.

Mix de alune și fructe

Aceasta este probabil o gustare relativ sănătoasă, atunci când aveți un stil de viață foarte activ și aveți nevoie de caloriile suplimentare. Cu toate acestea, pentru persoanele mai sedentare, acest tip de fructe uscate, nuci și adesea acoperite cu ciocolată, este probabil mai dens din punct de vedere energetic pentru o gustare decât este necesar.

Fructele uscate și nucile au un conținut ridicat de calorii, deși sunt și bogate în nutrienți, astfel încât dimensiunile porțiilor trebuie limitate strict. Amestecurile care conțin fructe și nuci acoperite cu ciocolată sau iaurt au și mai multe calorii și sunt, de asemenea, în cele mai multe cazuri o sursă de ulei de palmier, un tip de grăsimi saturate care sunt nocive pentru sănătate.

Sucuri carbogazoase dietetice

Deși conțin puține calorii, este posibil ca sucurile carbogazoase dietetice să poată genera în continuare creșterea în greutate, din cauza impactului pe care îl au asupra organismului uman. Când gustați ceva dulce, corpul se așteaptă să primească zahăr, iar atunci când nu îl primește, începe să determina apariția poftelor de alimente dulci.

Acest lucru poate duce la un consum excesiv de alimente dulci și sărace din punct de vedere nutrițional, ceea ce poate duce la creșterea în greutate, mai ales atunci când se întâmplă în mod regulat.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *