2 Pahare cu suc natural si fructe.
Adriana Banu

Adriana Banu

Sunt încântată să scriu pentru acest site! Este o adevărată resursă imparțială pentru sfaturi despre nutriție, slăbit și fitness. În zilele noastre, este greu să găsești un astfel de loc de unde poți obține păreri calificate despre lucruri de care corpul tău are nevoie.

Cum să vă accelerați metabolismul în mod natural

Cel mai probabil citiți sau auziți lucruri de genul „nu pot slăbi deoarece metabolismul meu este lent” ori „atleții sunt în formă deoarece au un metabolism rapid” sau chiar „mâncați cerealele noastre pentru a obține un metabolism  rapid“.

Câte dintre aceste afirmații sunt adevărate și, cel mai important, ce puteți practic să faceți pentru a vă accelera metabolismul în mod natural fără a apela la pastile sau orice altă metodă nenaturală?

Ce este metabolismul (sau rata metabolică)?

În primul rând ce este metabolismul? În termeni simpli, metabolismul este rata în care ardem calorii. Aceasta este afectată de un număr de factori ce variază de la sex, vârstă, greutate, înălțime și nivelele de activitate până la genetică, cantitatea de masă corporală slabă și ADN-ul (factorii ereditari). Rata metabolică (aceasta este denumirea științifică a metabolismului) a fiecărei persoane este diferită și depinde de acești factori.

Cum se calculează metabolismul?

În formă simplificată, metabolismul este suma dintre caloriile pe care le ardem în timpul oricărei activități fizice + caloriile pe care le ardem pentru a transforma mâncarea în energie + caloriile necesare organismului nostru pentru a funcționa corespunzător(RMB – rata metabolică bazală). Numărul rezultat (în calorii) reprezintă metabolismul dumneavoastră.

Cum să vă accelerați metabolismul în mod natural

Acestea sunt cele mai eficiente 10 moduri pentru a vă mări metabolismul în mod natural. Câteva dintre ele se referă la lucruri pe care le puteți face zilnic sau la lucruri pe care să le evitați.

Dezvoltarea masei musculare – metabolism mai rapid

Acesta este cel mai bun mod pentru a vă accelera metabolismul. Am explicat deja într-o postare anterioară cum masa musculară crește rata metabolică atunci când corpul este în repaus, dar ce este important de înțeles este faptul că masa musculară poate face diferența între cât de lent sau rapid este metabolismul dumneavoastră.

Cu cât aveți mai mulți mușchi, cu atât este mai mare numărul de calorii pe care le ardeți în timpul antrenamentului sau când faceți activități normale precum mersul, curățenia etc. Deci, aflați când este cel mai potrivit moment pentru a face exerciții fizice pentru performanță și începeți să construiți acei mușchi.

Reduceți progresiv caloriile

În efortul de a slăbi rapid ați putea reduce brusc numărul de calorii pe care le consumați zilnic. Acest lucru afectează negativ metabolismul dumneavoastră deoarece organismul încearcă să se adapteze la noua situație și intră în „modul de înfometare”.

Asta înseamnă că arde mai puține calorii pe zi. Drept rezultat, slăbirea se produce mai lent. Modul recomandat de a scade numărul de calorii ingerate este să o faceți treptat și întotdeauna să stați deasupra intervalului minim (1200 de calorii pe zi).

De aceea, dietele bazate pe foarte puține calorii tind să fie de succes pe termen scurt, însă eșuează pe termen lung.

Există mai multe tehnici ce pot fi folosite în timpul dietei ce vă pot ajuta să reduceți consumul de calorii fără a vă încetini metabolismul. Încercați Dieta Secretul Caloriilor care este bazată pe cicluri calorice (în unele zile mâncați mai puțin față de intervalul recomandat, iar în altele mâncați mai mult), fie ciclarea carbohidraților, fie chiar o dietă cu indice glicemic redus.

Indiciu: Totalul caloriilor ingerate zilnic este pentru femei între 1500 și 2000 de calorii, iar pentru bărbați între 2000 și 2500.

Nu săriți peste mese

Săritul peste mese, în special peste micul dejun, nu va face niciun bine eforturilor dumneavoastră de a slăbi. Mâncatul meselor dumneavoastră regulate (mic dejun, prânz, cină) la timpii stabiliți  în fiecare zi și având gustări sănătoase între, va accelera metabolismul dumneavoastră.

Epuizarea caloriilor va fi mai ușoară pentru organism (astfel mai puțină stocare în rezervele de grăsime) și veți avea mai multă energie pentru a rămâne activ pe timpul zilei.

Mâncați-vă proteinele

Mai multe studii au arătat că proteina poate accelera metabolismul dumneavoastră. Sursele de proteină precum carnea slabă, peștele, fasolele, lintea, mazărea, nucile și semințele, ouăle și proteinele din soia nu ar trebui să lipsească din mesele dumneavoastră zilnice.

Indiciu: Proteina este mai greu de consumat, deci organismul trebuie să consume mai multă energie în timpul digestiei.

Consumați cafea cu moderație

Cafeaua și alte băuturi cu cafeină au fost recunoscute prin faptul că că stimulează metabolismul. Deși acest lucru este adevărat, ar trebui să evitați excesul atât cantitativ (2-3 cești de cafea pe zi sunt bune), cât și în anumite combinații.

De exemplu, dacă consumați cafea cu lapte gras și zahăr sau cremă, caloriile pe care le veți ingera anulează efectul pozitiv asupra metabolismului dumneavoastră, deci moderația este cheia. Dacă doriți să aflați mai multe despre cafea și slăbit citiți „cafeaua vă ajută să slăbiți?”.

Dormiți cel puțin 7 ore noaptea

Somnul, printre alte beneficii asupra sănătății tale, încurajează metabolismul. În timpul somnului organismul se poate reseta și poate să-și îmbunătățească procesele metabolice.

Evitați stresul

Relația stresului cu metabolismul nu este directă, ci indirectă. Dacă sunteți stresat mereu este foarte posibil să suferiți de afecțiuni cronice sau alte probleme de sănătate. Această situație va reduce dorința dumneavoastă de a fi activ fizic sau de a fi atent la dietă și la obiceiuri.

Nu este niciun secret că persoanele care pot gestiona stresul sunt mai predispuse la a slăbi, decât cele care sunt copleșite de stres și anxietate.

Consumați apă rece

Am publicat deja un număr de articole despre importanța apei în procesul de slăbire, dar, discutând despre metabolism, apa rece (temperatura scăzută în general) poate mări rata dumneavoastră metabolică.

Motivul este simplu: consumând apă rece sau trăind la temperaturi scăzute noi ne forțăm involuntar organismul să depună mai mult efort (arzând în urma eforturilor mai multe calorii) cu scopul de a menține temperatura corpului la niveluri optime.

Condimentați-vă mesele

Cei dintre voi care preferă mâncarea picantă vor fi foarte fericiți în această privință. Mâcarea picantă poate stimula metabolismul dumneavoastră din moment ce temperatura corpului crește, rezultând arderea mai multor calorii.

Antrenament cu intervale de intensitate mare și antrenamente tip cardio

Ca ultimă sugestie, însă nu cea din urmă, puteți să vă măriți metabolismul făcând exerciții cardio sau antrenamente cu intervale de intensitate mare.

Aceste tipuri de exerciții pot mări rata inimii dumneavoastră ceea ce face caloriile să ardă mai rapid. Cu cât vă antrenați mai intens cu atât vor fi mai bune rezultatele din timpul antrenamentului și după acesta.

Combinați în antrenamentul dumneavoastră atât cardio, cât și exerciții de forță și accelerați-vă metabolismul pentru rezultate optime ale slăbirii.

DĂ SHARE LA ARTICOL:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucăți de bacon cu grăsime prăjite în tigaie

E bine să mănânci slănină?

Pentru mulți, slănina este un aliment îndrăgit la mic dejun. Baconul este o sursă de grăsimi saturate, colesterol și sodiu. Aceste substanțe nutritive mâncate în exces